Erişilebilirlik

Fransa'da Müslümanlar IŞİD’e Karşı Birleşti


Irak’a düzenlediği operasyon nedeniyle Fransa’yı “Pislik Fransızlar” diye tehdit eden IŞİD’e karşı, Fransa'da yaşayan Müslümanlar da harekete geçti ve o dediğiniz "Pislik Fransızlar" arasında biz de varız diye tepki gösterdi

Fransa’da yaşayan müslüman entellektüeller Le Figaro gazetesinde ortak bir makale yayınlayarak, IŞİD’in İslam’ın arkasına saklanarak yaşattığı vahşetin İslam diniyle ilgisi olmadığını savunarak, “Biz de pislik Fransızlarız” dediler.

İngiltere’deki “Not in My Name” kampanyasının ardından Fransız Müslümanlar'ı da İslam adına cinayetler işleyen IŞİD’e karşı ayaklandı. Fransız Herve Gourdel’in Cezayir’de IŞİD’e bağlı “Halife’nin Askerleri” adlı grup tarafından kaçırılarak vahşice başı kesilerek öldürülmesi Fransa'da da Müslümanlar'ı isyan ettirdi. Liberation gazetesine söyleşi veren, Le Figaro Gazetesi’nde de ortak bir bildiri yayınlayan Müslüman entellektüeller, IŞİD cinayetlerini kınadı.

Müslümanlar adına açıklama yapan entellektüeller, “Bu vahşi barbarların bizim inandığımız din adına bu vahşi cinayetleri işlemesini reddediyoruz. Suriye’de, Irak’ta, Nijerya’da, Hristiyanlar'a, Yezidiler'e ve Müslümanlar'a yapılanlar karşısında daha fazla sessiz kalamayız. Bütün Müslümanlar'ı, tam da bu İslam’ın söylemini çalarak İslam arkasına saklanan bu korkunç barbarlık karşısında durmak için seslerini yükseltmeye çaığırıyoruz. Kimse bizim adımıza bunu yapamaz. Bu vahşetin kurbanlarıyla dayanışmak için sesmizi yükseltiyoruz: Biz de pislik Fransızlarız ” dediler.

Bildiriye imza atanlar arasında PS’li Senato Başkan Yardımcısı Bariza Khiari, sinemacı Saad Khiari, Dinler arası Barış Konferansı Başkanı Ghaleb Bencheikh, Antropolog Dounia Bouzar, gazeteci Said Branine, Avrupa Konseyi üyesi Hümeyra Filiz’in isimleri yer aldı.

Paris Camii Önünde Büyük Protesto

Öteyandan Fransa’da yaşayan Müslümanlar, IŞİD cinayetlerini protesto etmek için Cuma namazının ardından Paris camii önünde toplandı. “IŞİD katil” ve “İslam barış ve hoşgörü dinidir” sloganları ve pankartları ile cami önünde toplanan 1000’e yakın Müslüman, Herve Gourdel anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Başkent Paris’in en büyük ibadet mekanı olan Paris Camii önünde yapılan gösteriye, politikacılar, diğer dinlerin mensupları ve Gourdel’in öldürülüşünü protesto eden Fransızlar da katıldı. Paris Camii Rektörü Dalil Boubakeur bir konuşma yaparak, “İslam barış ve tolerans dinidir. Kur’an, ‘bir insanı öldürmek, bütün insanlığı öldürmektir’ der. Hayat kutsaldır. Gerçek islam insana ve insan hayatının kutsallığına inançtır. Bizler de masum insanların katledilmesi karşısında şok olmuş durumdayız. Artık barbarlığa ve teröre dur diyoruz” diye konuştu.

Gösteriye katılan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da, “Burada cumhuriyet tüm renkleri ile toplanmış durumda. Burada birlikteyiz. Hepimiz Fransa’nın ve cumhuriyetin değerleriyle bir aradayız, ayaktayız ve korkmuyoruz. Teröristlere, buradan bu birlik mesajını gönderiyoruz” dedi.

“İslamafobi” Sorunu

Fransa’da sık sık özellikle aşırı sağ tarafından “islam ve islamcı terörün bir arada anılması” ve ülkede yükselen islamafobi’den rahatsız olan Fransız Müslümanlar'ı, “Bizler de Fransız’ız ve bu olanların bizim bildiğimiz İslam'la bir ilgisi yok” mesajı verdiler. Bazı politikacılar, Müslümanlar'ın böyle bir gösteri yapmak zorunda bırakılmasını eleştirirken, Müslüman temsilciler de, “bu gösteri ile islamafobi girişimlerini de kınadıklarını” dile getirdi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG