Erişilebilirlik

Fransız Kadın Siyasetçilerden 'Cinsel Taciz' Bildirisi


Houses damaged by a landslide caused by an earthquake, are seen in Atsuma town in Japan's northern island of Hokkaido, Japan, in this photo taken by Kyodo.
Houses damaged by a landslide caused by an earthquake, are seen in Atsuma town in Japan's northern island of Hokkaido, Japan, in this photo taken by Kyodo.

Fransa'da eskiden bakan olan ve hala ülkede önemli görevlerin başında bulunan 17 kadın bakan, Pazar gazetesi Journal du Dimanche'da ortak bir bildiri yayınlayarak yaşamın her alanında kadınlara yönelik cinsel şiddete "artık yeter" dedi. IMF Başkanı Christine Lagarde'ın da aralarında bulunduğu her siyasi partiden 17 kadın bakan, "Artık susmayacağız, korku taraf değiştirmeli" açıklaması yaptı.

Fransa'da en büyük skandal IMF eski Başkanı sosyalist politikacı Dominique Strauss Kahn döneminde yaşandı. Ardından Meclis'te bazı kadın milletvekili ve bakanlara yönelik cinsiyetçi yaklaşımlar zaman zaman medyaya yansıdı. Ancak geçtiğimiz hafta patlak veren ve Yeşiller Partisi'nin Meclis Grup Başkan Yardımcısı, Kentleşme Bakanı Emanuelle Cosse'un da eşi Denis Baupin'ın, gruptaki 5 kadına birden cinsel tacizde bulunduğunun ortaya çıkması olayı Fransız politikasını sarstı.

Taciz ettiği kadınlar birer birer konuşarak yaşadıklarını anlatınca, Baupin başkan yardımcılığı görevinden istifa etti. "Denis Baupin skandalı, ülkede kadına yönelik cinsel taciz" tartışmalarını gündemin birinci sırasına taşıdı.

Tartışmaların ardından bir bildiri kaleme alan Fransız siyasetinin 17 güçlü ismi, "Cinsel taciz elbette bizim dünyamıza ait bir sorun değil. Ama politikacılar örnek olmalılar" dediler. Tacize uğrayan kadınlara da sessiz kalmamaları çağrısında bulunan kadın bakanlar, "Korku artık kamp değiştirmeli, buna maruz kalanlar değil yapanlar korkmalı. Artık sessizlik kanunu, 'Omerta' bitmeli. Bundan böyle bütün cinsiyetçi sözleri, uygunsuz davranışları ve kabul edilemez girişimleri ihbar edeceğiz. Cinsel taciz ve saldırı kurbanlarını, konuşmaya ve suç duyurusunda bulunmaya çağırıyoruz" dediler.

"Biz bakandık, vekildik ya da hala bu görevlerdeyiz. Ve bütün kadınlar gibi, erkeklerin egemen olduğu alanlara girdiğimizde cinsiyetçi yaklaşımla biz de mücadele ettik. Kadınlar ortama uymak zorunda değiller, erkekler davranışlarını değiştirmeliler. Bir kadına, statüsü ne olursa olsun, "Muhteşem göğüsleri hariç nasıl biri?", "Eteğin çok uzun kısalt biraz" ya da "string giyer misin?" gibi cümleler kuramayız. Eğer bir kadın "hayır" derse bu "hayır" demektir. Israr etmek ya da misilleme yapmanın gereği yoktur" dediler.

Kadın bakanlar, araştırmaların her beş kadından birinin iş yaşamında cinsel tacize uğradığını gösterdiğine işaret ederek, bu konudaki anlayışı değiştirmekten, yargısal sürecin kolaylaştırılmasına kadar bir dizi önlem de önerdiler. Cinsel tacizi dile getiren kadının çoğunlukla işini kaybederek iki kez cezalandırıldığı belirtilen açıklamada bu nedenle çok az sayıda kadının konuştuğunu, bu konudaki cezai düzenlemelerin gözden geçirilmesini istediler.

İmzacı 17 kadın bakan, toplumun da eğitilmesi gereğine vurgu yaparak, bildirilerini "Önyargıları yıkmak, tacizin bir suç olduğunu anlatmak zorundayız. Kadınlar huzur içinde çalışabilmeliler, sokağa huzurla çıkabilmeliler, uygunsuz davranış ve tacizlerin kurbanı olmaksızın toplu taşım araçlarını kullanabilmeliler. Burada bütün bunları tekrar etmemeyi ve bu çağrıyı yapmamayı arzu ederdik " sözleriyle bitirdiler.

Bildiriye Ekonomi IMF Başkanı ve Ekonomi eski Bakanı Christine Lagarde (UMP), Sağlık eski Bakanı Roselyne Bachelot (UMP), Turizm eski Bakanı Michelle Demessine (PCF), Kentleşme eski Bakanı Cécile Duflot (Yeşiller), Kültür eski Bakanı Aurélie Filippetti (PS), Adalet eski Bakanı Élisabeth Guigou (PS), Spor eski Bakanı Chantal Jouanno (UDI),Çevre ve Kentleşme eski Bakanı Nathalie Kosciusko-Morizet (LR), Adalet eski Bakanı Marylise Lebranchu (PS), Çevre eski Bakanı Corinne Lepage (Cap21), Bütçe eski Bakanı Valérie Pécresse (LR), Kültür eski Bakanı Fleur Pellerin (PS), Kadının statüsü eski Bakanı Monique Pelletier (UDF), KAdın Hakları eski Bakanı Yvette Roudy (PS), Kültür eski Bakanı Catherine Trautmann (PS), Çevre eski Bakanı Dominique Voynet (Yeşiller), İnsan Hakları eski Bakanı Rama Yade (UMP) imza attı.

Fransız politikasında cinsel taciz skandalı

Kadın politikacıların öfkesini tetikleyen olay, Fransa'da Yeşiller Kabinesi'nden Kentleşme Bakanı Emanuelle Cosse'un eşi ve Meclis Başkan Yardımcısı, Paris milletvekili Denis Baupin'ın, Yeşiller Partisi'nin Meclis Grubu'ndaki kadın seçilmişlere ve çalışanlara cinsel tacizde bulunması oldu.

Skandal, Yeşiller Partili kadın politikacıların sessizliklerini bozarak konuşamaya karar vermeleriyle ortaya çıktı. Medipart haber sitesi ve France İnter Radyosu'na konuşan kadın politikacılar, Baupin'ın "kendilerine cinsel tacizde bulunduğu ve önerisini kabul etmeyen kadınların parti içinde yükselme olasılıklarının olmadığını söylediğini" anlattılar.

Yeşiller Partisi Sözcüsü Sandrine Rousseau, Baupin'ın kendisine tacizini, "Denis Baupin koridorda beni durdurdu, duvara sıkıştırdı, ellerini göğsüme koyarak zorla beni öpmek istedi" sözleriyle anlattı. Bazı kadınlar ise SMS mesajlarını delil olarak gösterdiler.

Baupin, haberi yayınlayan Medipart haber sitesi ile France-İnter Radyosu aleyhinde suç duyurusunda bulundu. Paris Adliyesi ise kendilerine bu konuda bir suç duyurusunda bulunulmadığı halde konuya ilişkin soruşturma başlattı.

"Eşime inanıyorum"

Kadın-erkek eşitliği mücadelesi ile tanınan Baupin'ın eşi Kentleşme Bakanı Emanuelle Cosse, France Info Radyosu'na konuşarak, bir kadın, bir feminist, bir bakan ve anne olarak derin üzüntü duyduğunu, eşiyle ilgili kendisine daha önce hiçbir şikayet ulaşmadığını dile getirdi. Bakan Cosse, "Anlatılanlar son derece ciddi. Eğer bunlar olmuşsa, mutlaka yargı karşısına gidilmeli. Eğer olmamışsa da mutlaka yagı önünde aklanmalı. Başka seçenek yok. Ama eğer eşime inanıp inanmadığımı soruyorsanız, evet O'na inanıyorum" dedi.

Omerta'ya son

Skandalın ardından kadın dernekleri, politikacı ve kadın gazeteciler ile medya organları cinsel tacize karşı kampanya başlatarak, kadınların cinsel taciz karşısında sessiz kalmamalarını içeren "Omerta'ya (İtalyan mafyasında olaylarla ilgili sessiz kalmayı anlatan bir terim) son" çağrısı yaptılar. Fransa'da geçtiğimiz ay da kadın gazeteciler politikacıların kendilerine yönelik cinsel tacizlerinden şikayet ederek, kampanya başlatmıştı. Son olarak 17 eski kadın bakan bildiri yayınlayarak "Omerta'ya son, artık susmayacağız" dediler.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG