Erişilebilirlik

Fransa'yı Şok Eden Rapor


Paris'te Müslümanların düzenlediği bir protesto gösterisi
Paris'te Müslümanların düzenlediği bir protesto gösterisi
François Hollande başkanlığındaki Fransız hükümeti, ülkede patlamaya hazır bombaya dönüşen ve her geçen islamafobi ve ırkçı söylemleri tırmandıran entegrasyon sorununa neşter atmaya hazırlanıyor.

Ancak Başbakan Jean Marc Ayrault tarafından görevlendirilen uzmanlar, entegrasyon konusunda Fransız toplumun kültürel algılarını tümüyle alt üst eden şok bir rapor hazırladı. Uzmanlar raporda, türbanın okullarda serbest bırakılmasından eşitlik mahkemesi kurulmasına, ırkçı söylemlerin cezalandırıldığı özel bir yasa maddesi yaratılmasına kadar birçok şok edici öneri sundu.

Başbakan Ayrault, 2012 yılında yaptığı bir konuşmada Fransa’da yabancıların uyum ve entegrasyon sorununu köklü bir şekilde ele alacaklarını açıklamıştı. Hükümet, ilgili bakanlarla 2014 başında başlatacağı ‘entegrasyon' tartışması öncesi, konunun uzmanlarından oluşan bir komisyondan rapor hazırlanmasını istedi. Raporunu tamamlayarak Başbakan Ayrault’ya sunan komisyonun şok talepleri medyaya sızdı.

Beş ayrı gruptan olulan komisyon, öncelikle ‘entegrasyon’ kelimesinin artık kullanılmaması ve yerine ‘birlikte yaşama’ kelimesinin kullanılmasını istiyor. Bunun sembolik olarak topluma çok güçlü bir mesaj vereceği belirtilirken, son derece güçlü radikal öneriler de yer alıyor.

Türban yasağı kalkıyor mu ?

Uzmanların sunduğu raporun en şok önerisi okullarda türban yasağının kaldırılması. Bunu yeni bir eğitim dili oluşturulması ve ders programlarına sokulması izliyor. Yabancılara karşı ırkçılık suçunun ayrıca tanımlanması ve bunların yargılanacağı ‘Eşitlik özel ihtisas mahkemelerinin’ kurulması öneriliyor. Okullarda kimlik, etnik köken, kadın erkek eşitliği ve din gibi konularda filozofik olarak yeni bir dil geliştirilmesi isteniyor.

Tarih derslerinde diğer kültür ve uygarlıklar için kullanılan kelimelerin gözden geçirilmelsi gerektiği belirtiliyor. Kimliğe ait tüm dillerin tanınması "Fransa, kimliğinin arabo-oryantal boyutunu kabullenmelidir. Arapça ve Afrika dillerinin ortaokul aşamasında verilmeli. Tarihin büyük isimleri hep beyazlar ve heteroseksüeller. Yollara, kentlere, sokaklara verilen isimler toplumun çeşitliliği göz önüne alınarak diğer kesimlerden özellikle göçmenler arasından büyük isimler de verilmeli" ifadeleriyle raporda yer alıyor. Raporda ayrıca Fransa’nın 200 yıllık sömürge tarihini anlatan "Sömürgecilik Müzesi" kurulması öneriliyor.

Tepki çekecek

Fransız toplumunda giderek artan islamafobi ve göçmenlere olan tepkilerin üzerine gelen radikal rapor, Ocak ayından itibaren sert tartışmalara konu olacağa benziyor. Ancak bu riski alan hükümet de kaynayan banliyöler ve göçmen sorununa çözüm bulma zorunluluğunu hissediyor. Tepkileri öngören hükümet, resmi internet sitesinden, 'bu önerilerin hemen uygulamaya geçmeyeceğini, her birinin 2014’te başlayacak derin çalışma boyunca tartışılacağını ve konsensusla karar alacağını’ açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG