Erişilebilirlik

Fransa'nın Calais Kampında Göçmen Krizi Raydan Çıkıyor


Fransa'nın Kuzey'inde Calais kentinde, İngiltere'ye geçmek için aylardır bekleyen göçmenlerin kamptaki sayısı 10 bini aştı. Hükümet, umutsuz göçmenler ile artık isyan noktasına gelen halk arasında kalınca, kent halkı, 5 Eylül Pazartesi günü kentin can damarı olan otoyolunu da tıkayan büyük bir gösteri düzenleme kararı aldı. İki yılı aşkın süredir ormanda kurulan ve giderek büyüyen kampın ülkede bir kıvılcım yaratmasına son anda engel olundu. Tansiyonu düşürmek için kente gelen İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, kampın tümüyle boşaltılacağı sözünü vererek gösterileri engelledi.

İngiltere ile Fransa'yı ayıran Manş denizinin güneyinde, hayal ettikleri İngiltere'ye geçebilmek için kamplarda insani olmayan koşullarda bekleyen göçmenlerin dramı giderek derinleşiyor. Ciddi anlamda salgın ve güvenlik sorunu yaşayan, tuvalet, duş, temizlik koşulları son derece yetersiz olan göçmenlerin dramının yanı sıra, kent halkı da artan hijyen, güvenlik ve suç sorunu nedeniyle diken üstünde yaşıyor.

İngiltere, göçmenlerin kendi ülkesine gelmesini engellemesi için Fransız hükumetine para öderken, Fransa da AB anlaşmaları gereği, göçmenlerin İngiltere'ye geçmesine izin vermiyor. Hayallerindeki İngiltere'ye geçmek için Calais kentinde sıkışıp kalan, çoğunluğu Afgan 10 bin göçmen ağır bir dram yaşıyor. Ancak iki yıldır hergün artan göçmen sayısı karşısında artan sorunlar nedeniyle kent halkı da sonunda isyan etti.

Calais Belediye Başkanı Nathalie Bouchart, hükumetin etkin önlem almaması nedeniyle sorunun kangrene döndüğünü bugün artık kent halkının günlük yaşamını südüremez hale geldiğini söyledi. Bouchart, hükumetten derhal kampın tümüyle boşaltılmasını istedi. Kampın güneyi boşaltılsa da hergün gelen 30 ila 50 arasındaki göçmen nedeniyle kısmi boşaltmaların etkisiz olduğunu dile getirdi.

Kent halkının büyük gösterisinden 3 gün önce tansiyonu yatıştırmak üzere 8'inci kez bölgeye gelen İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, önce "Kampın bir seferde boşaltılmasının olanaksız olduğunu ancak aşamalar halinde boşaltılacağını" söyledi. Ancak yerel sivil örgütlerle bir araya geldikten sonra bir seferde tümüyle boşaltılmasını kabul etti. Halk , Bakan Cazeneuve'den takvim istedi, Cazeneuve ise "tarihi önceden veremeyceğini ancak kampın, hazırlıklar tamamlanır tamamlanmaz boşaltılacağını ‘’ söyledi.

Bakan Cazeneuve ayrıca, güvenliğin artırılması için 200 polisin daha görevlendirileceği ve acilen 6 bin kapasiteli ek göçmen, 2 bin kapasiteli de sığınma merkezi inşaa edecekleri sözünü de verdi.

"Ülkenin en büyük gecekondu mahallesi"

Etkin önlemlerin alınmadığı kampta barınan göçmen sayısının 10 bini aşması sonucu, kamp ülkenin en büyük "derme çatma/gecekondu" mahallesine dönüştü. Koşullar hem göçmenlerin hem de kent sakinlerinin hayatını içinden çıkılmaz hale getiriyor. Ulaştırmacılar ve çiftçiler, dükkan sahipleri, turizmciler, yerel yöneticiler, kampa yakın kent sakinleri zor zamanlar yaşıyor. Göçmenler ise duş ve tuvalet olanaklarından yoksun, üst üste istif edilmiş vaziyette, çoğu zaman yeterli yiyecek de bulamadan, çocukların seks tüccarlarına kurban olduğu, suç oranının arttığı bir ortamda, son derece insanlık dışı ve güvensiz koşullarda hayatta kalmaya çalışıyorlar.

Göçmenlere yardım etmek için çırpınan insani yardım dernekleri ise, "Halkın sorunlarını anladıklarını, ancak en ağır sorunu göçmenlerin yaşadığını, hükumete bir çözüm bulana kadar zaman verilmesini" isteyen bir çağrı yaptılar.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG