Erişilebilirlik

Fransa'dan Iraklı Kürtler'e Silah Yardımı


İslamcı militanlardan kaçan Iraklı Yezidiler'e yardım eden Suriyeli bir Kürt kadın gerilla
İslamcı militanlardan kaçan Iraklı Yezidiler'e yardım eden Suriyeli bir Kürt kadın gerilla

Fransa Irak’ta İslamcı militanlarla savaşan Kürt kuvvetlerine yardım için silah gönderiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Francoise Hollande Çarşamba günü silahların Irak hükümetiyle koordine edilerek kısa zamanda Kürt bölgesine sevkedileceğini açıkladı.

Avrupa Birliği Salı günü silah sevki kararı alamamış ancak üye ülkeleri isterlerse silah göndermede serbest bırakmıştı.

Amerika da Salı günü Irak Kürt bölgesine 130 askeri danışman daha gönderdi. Komando ve denizpiyadelerinden oluşan danışmanlar İslamcı militanlardan kaçarak dağlara sığınan Iraklı sivillerin tahliyesine yardımcı olacak.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel Erbil kentine sevkedilen yeni grubun görevinin Irak güvenlik güçlerine danışmanlık yapmakla sınırlı olacağını açıkladı.

Irak’ın yeni atanan başbakanı Salı günü hızla hem Amerika hem de İran’dan destek sağlarlarken siyasi liderleri İslamcı militanları ülkenin üçtebirini ele geçirmelerine izin veren yıkıcı kavgalarına son vermeye çağırdı.

Başbakan Nuri el-Maliki ise atamanın anayasaya aykırı olduğunu öne sürerek direnmeye devam ediyor. Atamanın iptali için Anayasa Mahkemesine başvuran Maliki karar çıkana kadar görevde kalacağını açıkladı.

Ancak kendisine uzun süredir sadık olan Şii milis ve ordu komutanlarının özellikle İran’ın tutumunu açıklamasından sonra desteklerini çektikleri bildiriliyor.

İranlı yetkililer yeni başbakan Haydar el-Abidin’i kutlarken ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney’in ulusal güvenlik konseyindeki temsilcisi Tahran’ın yeni başbakan seçme sürecini desteklediklerini ve “ bütünleşmiş, güvenli ve kaynaşmış bir Irak’tan yana olduklarını” açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Salı günü yaptığı açıklamada Haydar el Abidin’i yeni hükümeti hızla kurmaya çağırdı. Kerry, Abadi ülkeyi birleştiren bir hükümet kurar kurmaz askeri ve diğer yardım taleplerinin Obama yönetimi tarafından ele alınacağını söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum parlamento başkan yardımcısı Haydar el-Ebadi’yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirmişti.

El-Ebadi Pazar günü Iraklı Şii partileri biraraya getiren Ulusal İttifak tarafından aday gösterilmişti.

El-Abadi esas mesleği İngiltere’nin Manchester Üniversitesinde doktora yapmış elektonik mühendis olan bir siyasetçi ve Başbakan Nuri-el Maliki’nin Dava Partisinden.

Öteyandan Amerikan savaş jetleri ve insansız hava araçları İslamcı militanların kullandığı zırhlı araç, top ve havanları vurmaya devam ediyor.

Uluslararası Göç Örgütü, Irak’ın içinde evlerini terk etmek zorunda kalan kişilerin sayısının bir milyonu aştığını bildiriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG