Erişilebilirlik

Fransa'dan Esat'a “Savaş Suçu” Soruşturması


Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius

Fransa, Suriye lideri Beşar Esat hakkında “2011-2013 yılları arasında savaş suçu işlediği” iddiasıyla 15 Eylül’de suç duyurusunda bulundu. Fransız Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısı üzerine Paris Adliyesi de Esat aleyhinde soruşturma açtı

PARİS - Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, suç duyurusunu “Bu insanlık vicdanını yaralayan, insani değerleri reddeden, bu dehşet bürokrasisi içinde işlenen suç karşısında, bu katilin hala yargılanamamasına karşı bizim harekete geçme sorumluluğumuz vardır” diye açıkladı.

Fransız yargısı, soruşturma için Suriye'den kaçmayı başaran, “Cesar” kod adlı eski bir polis fotoğrafçısının çektiği 55 bin civarındaki fotoğrafı temel aldı. Cesar tarafından çekilen film ve fotoğraflarda işkence edilen, öldürülen ve parçalanan binlerce beden görüntüsü yer alıyor. Söz konusu fotoğraflar 20 Ocak 2014'te CNN Televizyonu ve The Guardian gazetesi tarafından yayınlanan raporda delil olarak yer almıştı.

İki yıl boyunca Suriye rejiminin talimatıyla fotoğraf çeken ve 2013 yılında muhaliflerin saflarına katılan Cesar kod adlı polis fotoğrafçısı, Amerikan makamlarına verdiği ifadesinde Suriye'nin “askeri polis departmanında” çalıştığını dile getirmişti.

Fransız yargısı yetkili mi?

Ancak Fransız yargısının bu konuda yetkili olabilmesi için bu savaş suçundan Fransız ya da Suriye asıllı Fransız vatandaşlarının da zarar görmesi gerekiyor.

BM Genel Kurulu'nda konuşan Amerikan Başkanı Barack Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rus lideri Vladimir Putin'in aksine Suriye'de politik çözüm için “Esat'ın gitmesi” şartını yinelediler.

Fabius: “Rusya konuşmak yerine IŞİD'i vursun”

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya'nın Esat'ın talebi üzerine parlamento kararıyla IŞİD'i vurmak için operasyona katılmasından saatler önce, New York'tan yaptığı açıklamada, Rusya'yı eleştirdi. Fabius, “Nihayetinde kimin ne yaptığına bakmak önemli. Uluslararası toplum IŞİD'i vuruyor. Fransa IŞİD'i vuruyor. Ruslar ne yapıyor, şimdilik hiçbir şey. Rusya'yı IŞİD ile medyatik olarak değil somut olarak çatışmaya davet ediyorum. Formül çok açık: IŞİD'e karşı olanlar, onları vuranlardır” dedi.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG