Erişilebilirlik

Fransa'daki Saldırıdan Sonra Avrupa'da Aşırıcılık Sorgulanıyor


Fransa’da bir Yahudi okuluna düzenlenen saldırıda ilk önce aşırı sağcıların parmağı olduğu düşünülmüş, polis daha sonra İslamcı bir militanın sorumlu olduğundan şüphelenildiğini bildirmişti. Peki saldırıdan hemen sonra birçok uzman neden aşırı sağcılardan şüphelendi? Aşırı sağcıların ideolojisi radikal İslam’la nasıl örtüşüyor?

Fransa’da bir Yahudi okuluna düzenlenen saldırıda ilk önce aşırı sağcıların parmağı olduğu düşünülmüş, polis daha sonra İslamcı bir militanın sorumlu olduğundan şüphelenildiğini bildirmişti. Peki saldırıdan hemen sonra birçok uzman neden aşırı sağcılardan şüphelendi? Aşırı sağcıların ideolojisi radikal İslam’la nasıl örtüşüyor?

Fransa’nın güneybatısındaki Yahudi toplumu çok büyük bir şok geçirdi. Pazartesi sabahı Yahudi çocuklar okula gelirken motosikletli silahlı bir saldırganın ateş açması sonucu bir haham, hahamın iki küçük oğlu ve biz kız çocuğu öldü.

Kuzey Afrika ve Karayip kökenli iki Fransız askerinin vurulmasından birkaç gün sonra girişilen saldırı birçok kişinin, hatta uzmanların, sorumluların göçmenliğe ve azınlıklara karşı olan aşırı sağcılar olduğunu düşünmesine yol açtı.

Son yıllarda bu görüş Avrupa’da destek kazandı. Aralarında Fransa’ın da bulunduğu birkaç ülkede bu görüş ve tavır, politikaya da yansımaya başladı.

Ancak uzmanlar İslamcı militanların da saldırıların arkasında olabileceği uyarısında bulundu.

Londra King’s College’dan sosyolog Marat Shretin de bu gerçeği savunan uzmanlardan: ”Saldırıdaki her iki senaryonun da, yani hem aşırı sağcıların hem de İslamcıların parmağı olabileceği gerçeğinin geçerli olması oldukça ilginçti. Birçok kişi aşırı sağcıları sorumlu tuttu.”

Birçok kişi, Fransa’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde göçmenlik ve azınlıklar konularında yapılan rahatsızlık verici açıklamaların şiddete yol açan bir atmosfer yarattığı görüşündeydi.

Marat Shretin, geriye bakıldığında, aslında aşırı sağcılarla ilgili teorinin çok öne çıkmaması gerektiğini, çünkü bu görüşlerin Fransa’da yasal olarak ifade edildiğini söylüyor: ”Çok tuhaf bir durumla karşı karşıyayız. Fransa’da aşırı sağcılık oldukça geçerli bir görüş. Ancak aşırı sağcıların şiddete başvurma olasılığı düşük. Bence aşırı sağcı görüşlerin açıkça ifade edildiği ülkelerde bu görüşleri şiddet aracılığıyla ifade etme olasılığı daha düşük.”

Yahudi okulundaki olay, ölenlerden üçünün çocuk olması nedeniyle birçok kişiyi rahatsız etti. Ancak saldırının Fransa’daki Yahudi hedeflere yönelik başka saldırıların bir parçası olduğu görülüyor.

Nottingham Üniversitesi’nden Matthew Goodwin şunları söylüyor: ”Yahudi düşmanlığının endişe verici özelliklerinden biri, sadece aşırı sağcıların değil aynı zamanda Ortadoğu’daki sorunlardan etkilenen, şiddet yanlısı radikal İslamcıların da bu görüşlere sahip olması.”

Yahudi okuluna saldıran kişi, 30 saat kuşatma altında kaldığı apartman dairesinde polisle girdiği çatışmada öldürüldü. Cezayir asıllı Fransa vatandaşı Muhammet Merah, El Kaide’nin Kuzey Afrika koluna mensup olduğunu söylemişti.

Yetkililer Merah’ın, Fransa’nın İslam ülkelerindeki faaliyetlerine misilleme yapmak amacıyla askerleri hedef aldığını, hain olarak gördüğü için de Arap asıllı askerleri seçtiğini bildiriyor. Yahudi okuluna ise İsrail’in güttüğü politikalara öfke duyduğu için gittiği söyleniyor.

Merah’ın amacı ne olursa olsun düzenlediği saldırı Fransa’daki farklı dini ve etnik gruplar arasındaki dayanışmayı arttırdı. Fransızlar açık bir toplumun, kaynağı ne olursa olsun militan ideolojilere karşı nasıl önlem almaları gerektiğini de tartışıyor.


XS
SM
MD
LG