Erişilebilirlik

Fransa'da Yine Terör Korkusu


Paris'te ünlü Notre Dame Kilisesi'nin önünde içinde 7 adet tüp gaz yüklü bir araba ortaya çıkarıldı. Arabanın sahibi bir çift yakalanarak göz altına alındı. Zanlıların terörle mücadele birimleri tarafından daha önce izlenen isimler olduğu belirlendi.

Dünyanın en çok ziyaret edilen turistik mekanlarından Notre-Dame de Paris Kilisesi, dev bir terör saldırısından mı kurtuldu? Kiliseyi her gün 30 bin, yılda 13 milyon kişi ziyaret ediyor. Kilisenin en kalabalık olduğu Pazar sabahı, yakında bir barda çalışan bir işçi, üzerinde plakası olmayan Peugeot 607 marka otomobilin ön koltuğu üzerinde bir tüpgaz görünce, pazar ayininden önce Kilise'ye yakın parkedilen plakasız araçtan şüphelenerek polisi aradı.

Olay yerine gelen güvenlik güçleri, araçta 7 adet tüpgaz olduğunu tespit etti. Şüpheli aracın ön koltuğundaki tüpgaz boş çıkarken, bagajda bulunan 6 tüp gazın ise dolu olduğu tespit edildi. Polis, tüp gazları patlatıcı, ya da birbirine bağlayan herhangi bir düzenek olmadığını ancak araçta arapça yazılar olan bir not defterinin bulunduğunu söyledi.

Olaya ilişkin anti terör savcılığınca (DGSI) soruşturma açıldı. Çarşamba sabahı, araç sahipleri olduğu belirlenen 34 ve 29 yaşlarındaki bir çift otoyol üzerinde bir dinlenme tesisinde yakalanarak göz altına alındı. Çiftin yanısıra, soruşturma kapsamında çok sayıda kişi de göz altına alındı.

Soruşturma kapsamında 19 yaşındaki kızlarının arabalarıyla evden kaçtığını polise ihbar eden bir çift, kızlarının radikalleştiğini ve cihatçıların (IŞİD) saflarına katılmak istediğini de polise açıkladı. Çiftin izini süren güvenlik birimleri, çiftin kızının polis tarafından da radikalleşen şahısların izlendiği "S fişi" ile izlendiğini ortaya çıkardı. Bunun üzerine polis, çok sayıda şüpheliyi göz altına alındı. Olaya ilişkin soruşturma devam ediyor.

Fransa'da son bir hafta içinde hem Başbakan Manuel Valls, hem İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, hem de Paris Savcısı François Molins, Suriye'de IŞİD'in gücü zayıfadıkça Fransız vatandaşı olan militanların ülkelerine geri dönerek saldırı düzenleme risklerinin yükseldiğini açıklamıştı. İstihbarat birimleri ise Mayıs ayından beri IŞİD'in Fransa'da bomba yüklü araçlarla intihar saldırısında bulunma planları yaptığı uyarısında bulunuyordu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG