Erişilebilirlik

Fransa Şokta: Yahudi Okuluna Saldırı


Fransa’nın güney kenti Toulouse’da bir Yahudi okulu önüne gelen silahlı bir kişi okul önündeki çocuklara ateş açtı. Saldırı sonucu üç çocuk ve bir öğretmen yaşamını yitirdi. Toulouse kentinde geçtiğimiz hafta da iki ayrı saldırıda dört asker öldürülmüştü. Görgü tanıkları okul önünde motosikletli ve siyah kasklı bir kişinin ateş açtığını belirlerken, aynı motosiklet, geçtiğimiz hafta dört askerden üçüne düzenlenen saldırıda da teşhis edilmişti. Saldırıda kullanılan silahın da önceki cinayetlerde kullanılan silahla aynı kalibrede olması cinayetlerin seri katil tarafından işlendiğini ortaya çıkardı.

Toulouse savcısı Michel Valet’nin verdiği bilgilere göre, sabah saat 08.00 sularında Ozar-Hatorah Yahudi okulu önüne motosikletle gelen saldırgan, önce okul kapısına ateş etti, ardından okula girerek okul girişinde gördüğü herkesin üzerine rastgele ateş etmeye başladı. Saldırıda dört kişiyi öldüren saldırgan yine motosikletiyle hızla olay yerinden kaçtı. Saldırıda okul girişinde bulunan bir öğretmen (haham), hahamın 3 ve 6 yaşındaki iki kızı ve okul müdürünün 10 yaşındaki kızı yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı. Görgü tanıkları, ‘karşısındaki herkese ateş açan siyah motosikletli ve kasklı’ bir kişiden söz ederken, Mauntauban’da bir askere, Touluse’da da paraşütçü komandoyu öldüren kurşunların kalibrelerinin aynı olduğu tespit edildi. Komandoların cinayetinde de siyah motosiklet ile kaçan bir kişiden söz edilmesi, öldürülen kişilerin Müslüman ve Yahudi kökenli olması, cinayetlerin aynı kişi tarafından işlendiği tezini güçlendirdi.

Geçtiğimiz hafta Cumartesi günü Toulouse yakınlarındaki Montabuan kentinde bir asker motosikletli bir saldırgan tarafında öldürülmüştü. Perşembe günü de 3 paraşütçü komando aynı tipte bir saldırı sonucu yaşamını yitirmişti. Saldırganın bir motosikletle gelmesi, saldırı tipindeki benzerlik ve saldırıda kullanılan silahın .45 kalibrelik olduğunun öğrenilmesi üç saldırının da aynı kişi tarafından yapıldığını ortaya çıkardı. Saldırıya hedef olan askerlerin Müslüman kökenli, öğrencilerin de Yahudi olması, saldırının ırkçı bir saldırı olduğu ve akli dengesi yerinde olmayan birisi tarafından işlendiği ihtimallerini artırdı. Ülkede bulunan tüm Yahudi okullarında ve sinagoglarda güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Tüm Fransa şokta

İlk kez çocukları hedef alan ırkçı teröre sahne olan Fransa’da tam bir şok hakim. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Sosyalist Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı François Hollande, seçim programlarını iptal ederek olay yerine gelirken, Milli Eğitim Bakanı Luc Chatel, İçişleri Bakanı Claude Gueant, Fransa’daki Yahudi Kuruluşları Temsil Konseyi (CRIF) Başkanı Richard Prasquier de Toulouse’a geldi. PS sözcüsü Benoit Hamon, “Yas ilan ederek, seçim kampanyasını askıya aldıklarını” duyurdu. Fransa Yahudi dini yüksek temsilcisi haham Gilles Bernheim da, “Bu korkunç cinayet karşısında dehşete düştük. Sorumlular derhal bulunmalı” dedi. Fransa İslam Konseyi Başkanı Mohammed Mussavi de, tüm Müslümanların korkunç cinayet karşısında Yahudi toplumu ile dayanışma içinde olduğunu dile getirerek, “Umut ediyoruz, barbarca çocukları katleden bu kişi derhal bulunur ve en ağır şekilde cezalandırılır” dedi.

Sarkozy: “Cumhuriyet topraklarında çocuklar öldürülemez”

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy okulda inceleme yaptıktan sonra, “Bu yalnızca Yahudi topluluğunu değil, tüm Fransızları hedef alan bir saldırıdır. Saldırıda yaşamını yitirenler bizim çocuklarımızdır. Cumhuriyet topraklarında, çocuklar öldürülemez. Terör karşısında kararlı olmalıyız. Barbarlık, vahşet, nefret kazanamaz. Cumhuriyet, bütün bunlardan daha güçlü. Failleri bulacağız. Bunu yapan beni dinlesin, bütün olanaklarımızı kullanarak onu bulacağız” dedi. Sarkozy, yaşamını yitiren çocuklar için bugün tüm okullarda bir dakika saygı duruşunda bulunulmasını istediğini de açıkladı. Sarkozy güvenlik ekibiyle gerçekleştirdiği toplantının ardından cinayetin aynı kişi tarafından işlendiğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG