Erişilebilirlik

Fransa'da Üniversitede Türban Tasağına Doğru mu?


Fransız Entegrasyon Yüksek Konseyi (HCI), ‘Lakliği İzleme Kurumu’na, üniversitelerde ‘isim verilmeden’ türbanın yasaklanmasını içeren bir rapor hazırladı. Raporda, türban yerine ‘açıkça bir dine ait olan giyim biçiminin’ yasaklanması ifadesi kullanıldı. Fransa’da 2004 yılında türbanın liselerde yasaklanmasını içeren bir yasa geçmiş, yasa üniversiteleri kapsamamıştı.

Le Monde gazetesinin yayınladığı HCI’nin, toplumda laikliğe saygının oluşturulmasıyla görevli kamu kuruluşu Laikliği İzleme Kurumu’na sunduğu raporda, ‘üniversitelerde açıkça bir dini sembole işaret eden kıyafetlerin şiddetle yasaklanması’ önerildi. HCI, Üniversite yaşamının her alanında meydana gelen olaylarla mücadele etmek için ‘12 öneri’ başlığı altında ‘açık bir şekilde görülen ve bir dine ait olan sembol ve kıyafetlerin yasaklanması gerektiği’ni savundu.

Raporda bu öneriye gerekçe olarak, ‘birçok dersi uygulamanın güçlüğü, bazı ünversitelerde öğretim görevlilerine itirazlar, öğretim görevlilerinin yükselen kimlik tartışmaları ve ifade biçimi karşısında nasıl ders vereceğini bilememesi, farklı zamanlarda ibadet talepleri, yemek talepleri, ortak ödevlerde kız-erkek karışımının reddedilmesi, komünoter toplantı yeri talebi, gizli panel ve seminerler düzenlemek gibi yeraltı etkinlikleri dahil, üniversite yaşamınında organizasyonu güçleştiren birçok karışıklık’ gösterildi. HCI, Eğitim Yasası’ndaki, ‘Kamu eğitimi ve yüksek öğrenimi laik ve bütün politik, ekonomik, dini ve ideolojik baskılardan uzaktır’ maddesi hatırlatıldı.

Entegrasyon yüksek kurumu, 2004 yılında liselerde dini sembollerin yasaklanmasının, bu kurumlardaki tansiyonu düşürmekte katkısı olduğuna da dikkat çekti.

‘Türban yasağı hedefimiz yok’

Fransa’da 2004 yılında çıkarılan bir yasa ile liselerde öğrencilerin dini sembollerle okullara gelmesi yasaklanmış, yasa toplumda büyük polemiğe rağmen kabul edilmişti. Raporun sunulduğu yeni kurulan (Nisan ayında) Laiklik İzleme Kurumu Başkanı Jean Louis Bianco AFP’ye verdiği demeçte, ‘Bu sadece genel anlamda hazırlanan bir rapordur. Türbanı hedef almamaktadır. Kurum olarak da türbanın üniversitelerde yasaklanması ile ilgili bir çalışma hedefimiz yoktur’ diyerek tartışmaların önüne geçti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG