Erişilebilirlik

Fransa’da Türk Genci Yahudi Öğretmene Saldırdı


Fransa’nın güney kenti Marsilya’da Türk vatandaşı 15 yaşındaki Yusuf adlı bir genç, başında kippa taşıyan bir Yahudi öğretmene pala ile saldırdı. Öğretmen hafif yaralanırken, saldırgan genç polis tarafından yakalandı. Marsilya Savcısı Brice Robin, “Saldırgan Kürt kökenli bir Türk vatandaşı. Önümüzdeki hafta 16 yaşına basacak. Polis’te ya da yargıda hiçbir kaydı yok. Okulunda başarılı ve ailesel problemi olmayan bir genç” dedi. Savcı, “Saldırgan, Allah ve IŞİD adına bu eylemi yaptığını, dışarı çıkar çıkmaz da polis öldürmekte kararlı olduğunu söylemiştir” dedi. Bu olayla Fransa’da sık sık meydana gelen saldırılarda ilk kez bir Türk vatandaşı gencin doğrudan adı geçti. Gencin düzgün aile ilişkileri ve okul başarısı nedeniyle böyle bir saldırıya kalkışması büyük şaşkınlık yarattı.

Marsilya’nın 9’uncu bölgesinde, belediye binası yakınlarındaki Paul Claudel Bulvarı’nda, 2000 doğumlu Türk vatandaşı genç, başında kippası olan yahudi giyimli 35 yaşındaki Benjamin adındaki bir öğretmene 20 cm. uzunluğundaki bir pala ile arkadan saldırdı. Sırtından ve elinden yaralanan öğretmen, hafif yara ile saldırıdan kurtulmayı başardı. Saldırgan genç ise elindeki palayı yere atarak kaçtı, ancak 10 dakika sonra polis tarafından yakalandı. Gencin üzerinde de “kendisini durdurmak isteyen polisleri öldürmek üzere hazırladığı bıçak bulunduğu” dile getirildi.

Marsilya Savcılığı “öldürme amaçlı saldırı girişimi ve teröre övgü” iddiasıyla soruşturma açarken, saldırganın “Allah ve IŞİD adına” saldırıyı gerçekleştirdiğini söylemesi üzerine, Paris anti-terör savcılığı da terör soruşturması açtı. Saldırının ardından açıklama yapan Marsilya savcısı Brice Robin gencin saldırıya önceden hazırlandığını ve antisemit amaçlı olduğunu açıkladı. Saldırganın hiçbir radikal bağlantısının olmadığını da belirten Robin, daha çok internet üzerinden, IŞİD’in propaganda videoları ile radikalleştiğini dile getirdi. Yusuf adındaki Türk vatandaşı gencin, polis ya da yargıda kaydının olmadığı, okulda ise çok başarılı bir öğrenci olduğu belirtildi. Genç saldırganın ailesiyle de sorunu olmadığı da belirtiliyor.

Robin, “Saldırgan, kurbanını dini giyimi nedeniyle hedef seçmiş. Kurban, saldırganın kendisine öldürme amacıyla ve nefret dolu bakışlarla yaklaştığını dile getirmiştir. Saldırgan polise verdiği ifadesinde, defalarca bu saldırıyı Allah adına ve IŞİD için yaptığını söylemiştir. Kurbanın bağırması ve etraftakilerin tanıklığı üzerine palayı olay yerine atarak kaçmış. Palanın körelmiş olması sayesinde kurban hafif yaralı kurtulmuş” dedi. Savcı Robin’in verdiği bilgilere göre, genç saldırgan ifadesinde “çıkar çıkmaz silahlanacağım ve polisleri öldüreceğim. Fransa İslamı onursuzlaştırıyor. Fransız ordusu ise yahudileri koruyor” sözlerini dile getirdi.

Hollande’dan yazılı tepki

Cumhurbaşkanı François Hollande yazılı bir açıklama yaparak “ırkçı ve anti semit olduğu kesinleşen saldırıyı” kınadığını belirtti. İçişleri Bakanı ve Milli Eğitim Bakanları ile Başbakan Manuel Valls de Twitter üzerinden, saldırıyı kınadılar, yahudi toplumu ile dayanışma duygularını dile getirdiler. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, “Bu saldırı, DAEŞ’in internet üzerinden polis ve öğretmenlere saldırılmasını isteyen propaganda videosunun etkili olduğunu gösteriyor. Bu videoları izleyip harekete geçenlerin bazıları bizde kayıtlı ama bazıları da kendiliklerinden harekete geçiyor. Bu nedenle de her ne kadar, terör saldırılarının üzerinde hayli zaman geçse de, biz yine önlem almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Yahudiler endişeli

Fransa Yahudi Dernekleri Federasyonu CRIF Başkanı Roger Cukierman “Saldırı kaşısında şoktayız. Fransa’da yahudilere karşı bu kadar çok saldırı olabilmesinden dolayı da derin üzüntü ve kaygı duyuyoruz” dedi.

Saldırının Marsilya’nın en sakin mahallelerinden birinde meydana gelmesi, kent sakinlerini de korkuttu. Olay yerinde okul çantasını bırakan Yusuf’un, çantasından çıkan sınav sonuçlarının 20 üzerinden 17, 18 gibi yüksek notlar olması da polisi ve mahalle sakinlerini şaşırttı. “Bu kadar zeki bir çocuk nasıl olur da böyle bir yola başvurur?” sorularına yol açtı.

Marsilyalı Yahudi temsilcilerinden Zvi Ammar, “16 yaşında bile değil. Ve çok başarılı bir öğrenci olduğu görülüyor. Yani böyle bir girişim ile geleceğini tümüyle kararttığının farkında. Nasıl olur da böyle bir girişimde bulunur? Bu mahalle son derece sakin bir yer. Eğer burada bu olabiliyorsa bu demektir ki Fransa’da her an, her yerde bu tür saldırılar olabilir” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG