Erişilebilirlik

Fransa’da Terör Saldırısı


Fransa'nın Lyon kenti yakınlarındaki bir fabrikaya düzenlenen saldırıda bir kişinin başı kesilerek öldürüldüğü bildiriliyor. Olay sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Hollande, "bu bir terör saldırısıdır" dedi

Charlie Hebdo saldırısının ardından yaralarını sarmaya çalışan Fransa, yeni bir terörist saldırı ile sarsıldı. Yassin Salhi adlı 35 yaşındaki bir Selefi olduğu iddia edilen genç, arabasıyla Lyon yakınlarındaki Saint Quentin Fallavier kentinde bulunan éAir Product” adlı kimyasal ürünler ve gaz üreten bir fabrikaya saldırdı. Saldırgan öldürdüğü kişinin kesik başını fabrikanın girişindeki demirlere astı. Kurbanın başı üzerinde ve yanında bırakılan iki bayrakta Arapça yazılar yer aldı.

Fransa’nın Güneydoğusunda Lyon kenti yakınlarındaki Saint Quentin Fallavier kentinde sabah saatlerinde meydana gelen saldırıda bir ya da iki kişi, Air Product fabrikasının bariyerlerini kırarak içeri girdi. Doğrudan gaz tüplerine saldıran saldırgan, büyük bir patlamaya sebep oldu. Patlama üzerinde itfaiye ekipleri hızla olay yerine geldi. Saldırgan bir oksijen tüpünü patlatabilmek için açmaya çalışırken bir itfaiye görevlisi tarafından yakalandı. Olay yerine çok sayıda polis ve jandarma ekibi de gelerek, fabrikanın etrafını çember altına aldı. Polis ekipleri fabrikanın girişinde başından ayrılmış bir vücut buldular. Bir süre sonra bir kesik başın fabrika girişindeki demir parmaklıklara asıldığını gördü. Kesik başın üzerinde ve yanında bırakılan biri siyah diğeri beyaz iki bayrak üzerinde Arapça yazılar olduğu kaydedildi. Paris ve İsere savcılığı olaya ilişkin soruşturma başlatırken, baş kesme eylemleri ve siyah-beyaz bayraklarıyla tanınan IŞİD’e ait olup olmadığının soruşturma sonucu doğrulanacağı bildirildi.

Hollande: “Bu bir terör saldırısı”

Saldırıyı Brüksel’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras ile görüşürken öğrenen Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırının bir terör saldırısı olduğunu ve saldırganın kimliğinin tespit edildiğini açıkladı. Saldırının bir ya da iki kişi tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Hollande, “Bir ya da bir kaç kişi bir kamyonla bariyeri kırmak suretiyle bir fabrikaya girmiş ve içeride bir patlamaya sebep olmuş. Saldırı terörist nitelik taşıyor. Masum bir kurbanın kafası kesilmiş, kesilen kafa fabrika girişine asılmış ve üzerinde Arapça yazılar var. Herkesi birlik olmaya çağırıyorum. Gün, gereksiz bölünmeler yaşama günü değil. Yoğun duygular içindeyiz ama bu saldırıya tek yanıt elbette bu olmayacak. Kokuya yer bırakmadan mücadele etmek önemli. Fransızların bizden beklediği çalışmayı sergileyeceğiz. Onları koruyacağız ve suçluları yakalayacağız” dedi.

Hollande Brüksel’deki temaslarını yarıda keserek Paris’e dönerek Elysee Sarayı’nda Dışişleri, İçişleri, Adalet ve Savunma Bakanları ile ordu ve istihbarat şeflerinden oluşan Savunma Konseyi’ni topladı. Güney Amerika’da temaslarda bulunan Başbakan Manuel Valls de, tüm Fransa’daki hassas bölgelerde kırmızı derecede alarma geçilmesi ve en yüksek seviyede önlem alınması talimatı verdi. Güvenlik Konseyi zirvesine tele konferansla katılan Valls, ardından gezisini iptal ederek Fransa’ya döndü.

Saldırgan 35 yaşında Yassin Sahli

Saldırıya ilişkin detaylar ise olay yerine gelen İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve’den geldi. Cazeneuve saldırının 35 yaşındaki 3 çocuk babası Yassin Sahli olduğunu açıkladı. Sahli’nin 2006 yılında Selefilere yakınlığı nedeniyle bir dönem polis tarafından fişlendiğini belirten Cazeneuve, “Ancak ondan sonra 2008 yılında fişleme işlemi yenilenmemiş. Sabıka kaydı yok, daha önce herhangi bir terörist eyleme adı karışmamış” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG