Erişilebilirlik

Fransa'da 'Spotlight' Skandalı


Lyon Kilisesi'ne bağlı 71 yaşındaki başpiskopos Bernard Preynat'nın 1980 ile 1991 yılları arasında 45 çocuğa cinsel taciz ve tecavüzde bulunduğunun ortaya çıkması Fransa'da büyük bir skandala neden oldu.

Lyon Kilisesi’ne bağlı 71 yaşındaki başpiskopos Bernard Preynat'nın 1980 ile 1991 yılları arasında 45 çocuğa cinsel taciz ve tecavüzde bulunduğunun ortaya çıkması Fransa'da büyük bir skandala neden oldu. Skandal, olayı bildiği halde yargıya iletmeyen Lyon Kardinal'i Philippe Barbarin hakkında da suç duyurusunda bulunulmasıyla daha da büyüdü. Kardinal Barbarin, yargı kararını beklediğini söylemesine rağmen, medya ve hükümet Barbarin'ın istifasını istiyor.

Yaşanan tecavüzler ve Kardinal Philippe Barbarin'ın olayı ört bas etmesi Fransızlara, en iyi film Oscar'ını kazanan 'Spotligth' filmini hatırlattı.

11 yıl boyunca tecavüz ve cinsel taciz

Fransız Kilisesi'ni derinden sarsan skandal, Pedofil Başpiskopos Bernard Preynat'nın kurbanlarından birinin Ocak 2005'te suç duyurusunda bulunması ile patlak verdi. Piskopos Preynat hakkındaki soruşturma, Ocak 2016'da sonuçlandı ve pedofil din adamı hakkında izci olarak kiliseye devam eden 7 ve 11 yaşları arasındaki 45 erkek çocuğuna, 1980-1991 yılları arasında "ağır cinsel suistimal" suçundan dava açılması kararlaştırıldı.

Kardinal'in adı da karıştı

Üstelik Fransız Katolik dünyasının tanınan isimlerinden Kardinal Philippe Barbarin'ın ismi de skandala bulaştı. Barbarin, "Pek çok çocuğa cinsel taciz ve tecavüzde bulunan 71 yaşındaki baş piskopos Bernard Preynat ve 17 yaşındayken tecavüze uğrayan bir kurbanın hakkında suç duyurusunda bulunduğu papaz Jerome Billoud'yu yargıya ihbar etmemekle, yani "korumakla" suçlandı. Pedofili mağdurlarının suç duyurusu üzerine, 5 Mart tarihinde Barbarin aleyhinde "yargıyı haberdar etmeme suçundan" hukuki soruşturma başlatıldı.

Kardinal Barbarin'ın olay hakkında, "Bundan 25 sene önce pedofili ile ilgili anlayış farklıydı" diyerek tecavüzlerin saklanmasını "normal" göstermeye çalışması toplumdaki öfkeyi daha da artırdı.

Bir haftadır süren sert tartışmaların ardından Philippe Barbarin basın toplantısı düzenleyerek, "Preyrat ben gelmeden önce soz konusu suçu işlemiş. Ardından 1991 yılından bu yana kendisi bana böyle bir olayın olmadığını söyledi. Bana böyle bir şikayet de gelmedi. Yargıya gitmem için ortada bir gerekçe yoktu. Herşey benden önce ve uzun yıllar önce olmuştu. Bütün yaşamım boyunca asla bir pedofili olayını saklamadım" dedi.

Başbakan istifasını istedi

Fakat Barbarin'ın bu açıklamaları kamuoyunu öfkesini dindirmeye yetmedi. Başbakan Manuel Valls, "Kardinal sorumluluğunun gereğini yapmalı" diyerek istifaya çağırırken, Kardinal basın toplantısı düzenleyerek istifa etmeyeceğini, yargı kararını bekleyeceğini söyledi.

Bütün bu açıklamalar, Fransız medyasının Kardinal aleyhindeki sert eleştirilerinin önünü kesmeye yetmedi. Yerel ve ulusal gazetelerden, Katolik gazetelerine kadar tüm medyada yer alan haberlerde Barbarin, olay kendisi Lyon’da göreve gelmeden önce işlense de yargıya gitmediği için suçlandı. Gazetelerde, Barbarin'in savunmasına yanıt olarak, "hukuken haklı olsa da, ahlaken haksız olduğundan", "tecavüz kadar onu saklamanın da suç olduğuna" kadar pek çok yorum yer aldı.

Papa 16. Benedict'in tavizsiz tutumu etkili oldu

Rahiplere evlenme yasağı getiren Katolik Kilisesi'nde çocuklara tecavüz olayı bilinen fakat üzeri örtülmeye çalışılan bir tabu. Ancak Papa 16. Benedict'in bu konuda devrim niteliğinde yürüttüğü reformlar, dünyanın pek çok yerinde, kiliselerdeki pedofili olaylarının ortaya çıkmasının yolunu açtı. En son 'en iyi film' Oscar'ını kazanan Amerikan yapımı “Spotligth” filmi, konuyu bütün ağırlığıyla dünya kamuoyunun gözleri önüne sererek bu konudaki duyarlılığa katkı yaptı.

Fransız katolik dünyasının en çok tanınan Kardinal'lerinden birisi olan Barbarin, kamuoyunda "eşcinsel evliliğe karşı" eylemlerdeki aktif rolü ve Suriye'deki hristiyanların korunması için yürüttüğü çalışmalarla tanınıyor. Barbarin'i savunanalar, medya tarafından "linç edilmesinde" eşcinsel evliliğe karşı olmasının rolü olduğunu dile getiriyor.

Okullardaki taciz: 27 öğretmen açığa alındı

Fransa'yı sarsan Kilise'de pedofili skandalını değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Najat Vallud Belkacem, en az kilisedeki skandallar kadar sık sık kamuoyunun gündemine gelen okullardaki tecavüz olaylarına karşı bakanlık olarak taviz vermediklerini açıkladı. RTL Radyosu'na konuşan Bakan Belkacem, 2015 yılında 27 öğretmenin pedofili suçlaması nedeniyle açığa alındığının altını çizerek, "Kilisede ya da okulda, pedofili hayatları yok eden çok ciddi bir suç. Burada ilkemiz sessizlik değil tümüyle açıklık. Bu tür sorunları içerde çözebileceklerine inananlar, sessiz kalarak, çok büyük bir yanılgı içindedir. Böyle bir olay benim önüme geldiğinde hiçbir taviz vermem, bütün kurumların da böyle olması gerekir" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG