Erişilebilirlik

Fransa'da Sendika ile Hükümetin Tehlikeli İnatlaşması


Fransa'da sosyalist hükumetin getirdiği çalışma reformuna karşı 4 aydır devam eden grevlerde tansiyon yükseliyor. Euro 2016 maçlarına umut bağlayarak grevlerin sona ereceğini umut eden hükümet umduğunu bulamayınca, sendikalara yürüyüşleri yasaklayarak yalnızca bir meydanda gösteri yapmaları çağrısında bulundu. Ancak bu çağrı hükümetle görüşme yapan sendikalar tarafından yeniden reddedildi. Çalışanlar, tartışmalı yasaya karşı 23 Haziran Perşembe günü 10'uncu kez genel greve çıkacak.

Sendikalar, hafta sonu boyunca süren tartışmaların ardından Pazartesi günü, Paris'in iki büyük meydanı Bastille ve Nation meydanları arasında yürümeyi öngören gösteri izin talebini Paris Valiliği'ne sundu. Hükumetin, "sağduyu ve gösteriyi iptal" çağrılarına 7 büyük sendikal konfederasyon (CGT, FO, FSU, Solidaires, Unef, Fidl, UNL), ortak açıklama yaparak "grevler devam edecek, yürüyeceğiz" yanıtını verdi.

"Grevleri değil, Euro'yu yasaklayın"

Sendika temsilcileri, "Euro 2016 karşılaşmalarında da olaylar çıktı. Onların 72 saatte ülkeye verdikleri zarar 4 aydır bizim gösterilerimize karışan gençlerin verdiği zarardan daha fazla. Holiganlara karşı maçları ertelediler mi? Hayır. Hükumet sadece desteği bir türlü azaltamadıkları grevleri yasaklamak için bahane arıyor" diye yanıt verdi.

Hem İktidar partisi PS'den, hem de ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler (LR) ile aşırı sağ parti Front National'den (FN) sendikalara destek geldi. LR'li politikacılar, "Tek bir alanda herkesi istif etmek daha tehlikeli sonuç verir" diyerek hükumeti uyarırken, FN ise "çalışma reformunun AB'nin dayatması bir yasa olduğunu savunarak" reforma karşı işçileri destekliyor.

LR lideri Nicolas Sarkozy, "Demokrasilerde gösteri ve yürüyüş hakkı yasaklanamaz. Sendikaların yürüyüşüne yasak getirilmesi düşünülemez, ama gösterinin sorumluluğu sendikalara ait. Özellikle kırıp dökülen eşyaların maaliyetini onlar karşılamalı" dedi.

Sosyalist parti içindeki muhalif milletvekilleri, "Fransa'nın en sağcı hükumetleri bile grev ve yürüyüş hakkını yasaklamamıştı. Bu karar Sosyalist Parti tarihine kara yazılarla geçecek" diyerek kendi hükumetlerini sert dille eleştirdiler.

Yasaya kızdı Hollande'a karşı aday oldu

Hükumetin çalışma yasası üzerindeki ısrarı karşısında isyan ederek, Cumhurbaşkanı François Hollande karşısında aday olduğunu açıklayan Sosyalist Parti yönetiminden Gerard Filoche da, "Başbakan kaşlarını çatıyor, sağa sola emirler yağdırıyor. Kendisini ne zannediyor? Toplumdan tümüyle izole olmuş durumlar. Toplum bu yasaya karşı çıkıyor. Şimdi de gösterileri yasaklamak istiyorlar. Kendini kim zannediyor Manuel Valls? Poutine mi sanıyor? Biz sendikaların gösterilerinin yasaklanabileceği bir ülke değiliz" dedi. Filoche, Perşembe günü öngörülen gösterinin yapılacağını, kendisinin de bu gösteriye katılacağını, bunu da kendi hükumetinin engelleyemeyeceğini söyledi.

Eleştiriler üzerine İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, "polisin artık yorgun olduğuna dikkat çekerek, herkesi sorumlu olmaya" çağırdı. Cazeneuve, krizin çözümü için emniyet yetkilileri ile sendika temsilcilerini bir araya getiren bir toplantı organize etti.

Ancak toplantının ardından yeniden ortak bir yazılı açıklama yapan sendikalar 23 Haziran Perşembe günü öngörülen grev ve gösterinin iptal edilmeyeceğini açıkladılar. Sendikalar halen Senato'da görüşmeleri süren çalışma reformuna karşı 10'uncu kez sokaklara dökülecek.

Çalışma Yasası Hollande'ı vurdu

Sosyalist hükumet çalışma reformu yasası ile kendi tabanından büyük oy kaybına uğradı. Yasaya Parlamento içinde dahi destek olmadığı için oylatmadan geçirmeye çalışan Cumhurbaşkanı François Hollande ve Başbakan Manuel Valls'in popülaritesi anketlerde Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyesine ulaştı. Önümüzdeki yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanan Hollande, doğal aday olma şansını yitirdiği için parti içindeki muhalefetin adayları ile ön seçime girmeyi kabul etmek zorunda kaldı. Fransız teamüllerinde eğer bir Cumhurbaşkanı görevde ise, partisinin doğal adayı olarak kabul ediliyor ve ön seçim yapılmıyordu. Ancak PS yönetimi oy birliği ile ön seçim yapılması kararı aldı. Hollande da parti içindeki diğer adaylarla ön seçime girecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG