Erişilebilirlik

Fransa’da Sel Felaketi: 16 Ölü


Fransa’nın güneyindeki turistik bölgesi Alpes-Maritimes’e meydana gelen şiddetli yağış ve fırtına sonucu pek çok kenti sel bastı. Bölge tarihinde ilk kez bu kadar şiddetli fırtına çıktığını belirten kent sakinleri ve yetkililer fırtına ve yağışların şiddeti karşısında hazırlıksız yakalanınca bilanço da ağır oldu. Felakette en az 16 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi halen kayıp, 28 bin eve ise elektirik verilemiyor. Bölge tarihinde ilk kez bu kadar şiddetli yağış kaydedilirken, yetkililer yıllık yağışın yüzde 10’unun sadece 3 saatte düştüğünü kaydetti.

Alpes Maritimes bölgesinde, Nice, Cannes ve Antibes kentleri arasında dün gece başlayan şiddetli yağış ve fırtına, 3 saat içince tüm bölgeyi etkisi altına aldı. Kente bir ayda yağan yağmurun yalnızca 3 saatte indiğini belirten yetkililer, bu şiddette bir fırtınanın bölge tarihinde ilk kez görüldüğünü kaydettiler. Selden en çok Cannette, Cannes, Biot, Mandelieu ve Antibes kentleri etkilendi. Cannes’da bir saat içinde, 107 mm. yağış kaydedildi. Mandelieu kentinde yalnızca 1.5 saat süren felaket boyunca 200 mm. yağış kaydedildi, kentte sular altında kalan 7 kişi kaybetti.

Gece boyunca ve ertesi sabah 520 jandarma ve itfaiye erinin katılımıyla kurtarma çalışmaları devam etti. Şiddetli sel, tüm trafiği felç etti. Ağaçlar sökülüp, arabalar tavan seviyesine kadar sular içinde kaldı, tren seferleri de iptal edildi. Arama çalışmaları sürerken, bilançonun daha da ağırlaşmasından endişe ediliyor.

Hollande’dan “ulusal dayanışma” çağrısı

Cumhurbaşkanı François Hollande ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve olay yerinde incelemede bulundu. “Ulusal dayanışma” çağrısı yapan Hollande, Fransa’nın güneydoğusunun afet bölgesi ilan edildiğini ve kararın ilk bakanlar kurulu toplantısında kesinleşeceğini duyurdu. Hollande felaketten zarar gören “doğal afet fonundan" yardım yapılacağını açıkladı.

Ancak Hollande’ın yardım açıklaması “böylesine ağır bir fırtınanın görülüp” önceden en üst seviyede önlem alınmaması ülkede tartışmalara yol açtı. Fransız medyasında, “Ölümler engellenebilir miydi?” sorularının artması üzerine Alpes Maritimes valiliği aşırı yağışlara karşı tedbir aldıklarını ancak bu kadar büyük şiddette fırtına ile yağış öngörülmediği için ölü sayısının arttığını açıkladı.

Meteoroloji Kurumu felaketi öngöremedi

Fransız Meteroloji Kurumu, hava tahmin bölümü sorumlusu Pascal Brovelli de, Le Monde gazetesine “Önceden böylesine hızla gelen ve tek bir bölgede yoğunlaşan feşaketi önceden tahmin etmek olanaksız” dedi. Bu tür felaketlerin Akdeniz’de son yıllarda karşılaşılan yeni bir durum olduğunu kaydeden Brovelli, “Yıldırımların, Akdeniz’in güneyinden gelen nemli ve sıcak havayla karşılaşması sonucu bu ölçekte bir felaket oluştu. Ama bunun Var ve Alpes Maritimes bölgesinde yoğunlaşması istisna bir durum. Cannes’da bir saatte, saat 20.00 ile 21.00 arası 107 mm. yağmur düştü. Bölgede bu güne kadar tespit edilen en büyük rekor 70 mm. idi. 50 ila 100 mm. civarında yağış bekliyorduk. Ama tek bir alanda yoğunlaşmasını beklemiyorduk” diye konuştu.

Küresel ısınma ile bağlantısı

Meteoroloji uzmanı Brovelli, “Bu tür felaketlerin küresel ısınma” ile ilgisi olup olmadığı sorusuna da, “İklim tahminleri, bu tür durumlarla daha sık karşılaşacağımızı ortaya koyuyor. Buna benzer felaketlerin sıklığının kürese ısınma ile ilgisi olması muhtemeldir” yanıtını verdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG