Erişilebilirlik

Fransa Kabine Kriziyle Sarsılıyor


Laurent Fabius
Laurent Fabius

Terör saldırılarına karşı alınan radikal önlemler ve Suriye savaşı, Fransa'da hükümet krizine yol açtı. Elysee Sarayı kabine değişikliği dedikodularıyla sarsılıyor.

Suriye politikasını "Esad gitmeli" teziyle yöneten Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bakanlıktan ayrılıyor. Cumhurbaşkanı François Hollande, Fabius'u Anayasa Konseyi Başkanlığı'na atayan kararnameyi bugün yayınlıyor. Ancak Fabius'un yerine bakanlık önerdiği bütün isimler "sağa kaymakla" eleştirdikleri hükümete girmeyi reddediyor. Hollande'ın 4 çocuğunun annesi Çevre Bakanı Segolene Royal ise Fabius'tan boşalan koltuk için yoğun kulis yapıyor.

Fransa Parlamentosu, teröre karşı alınacak önlemleri içeren OHAL uygulaması ve teröre bulaşanların çifte vatandaşlıklarının düşürülmesini düzenleyen Anayasa değişikliklerini görüşürken, değişiklikler nedeniyle önce Adalet Bakanı Christiane Taubira istifa etti.

İstifanın üzerinden bir hafta geçmeden Cumhurbaşkanı François Hollande, Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un görevine son verdi. Hollande, Fabius'u bu ay sonunda görev süresi dolan Anayasa Konseyi Başkanı Jean Louis Debre'nin yerine atayacağını açıkladı. Kulislerde bu yasanın Başbakan Manuel Valls'i koltuğundan edebileceği dahi konuşuluyor.

Ancak Hollande'ın Fabius'un ayrılmasıyla Dışişleri Bakanlığı'ndan boşalan koltuğa geçmesini önerdiği isimlerin hiçbiri öneriyi kabul etmedi. Hükümetin sağa kaydığını savunan sol muhalefetin liderlerinden eski bakan, belediye başkanı ve PS Genel Sekreteri Martin Aubry, "Bu bir şaka olmalı" diyerek öneriyi açıkça geri çevirdi. Kulislerde ise Paris eski Belediye Başkanı Bertrand Delanoe ve eski Dışişleri Bakanı Hubert Vedrin'in de Hollande'ın teklifini reddettiği belirtiliyor. Hollande'ın küstürerek başbakanlıktan aldığı ve yerine şahinlerin temsilcisi Manuel Valls'i getirdiği eski Başbakan Jean Marc Ayrault'ya da Dışişleri Bakanlığı önerdiği konuşuluyor.

Hollande'ın iktidara gelmesinden bu yana Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Fabius, ülkenin en genç başbakanı olma dahil devlet kademelerindeki tecrübesiyle olaysız ve başarılı bir Dışişleri Bakanlığı dönemi geçirdi. Ancak Fabius'un temsil ettiği "Esad gitmeli, Esad ile görüşmeyiz" politikası IŞİD'in ilerlemesi üzerine dünya Esad rejimi ile masaya oturunca değişmek zorunda kaldı. Oğlu hakkındaki yolsuzluk soruşturması nedeniyle de zayıflayan Fabius'un görevden ayrılacağı iddiaları sık sık gündeme geldi. Sonuçta Hollande, förmülü, Fabius'u Anayasa Konseyi Başkanlığı gibi onurlu bir göreve getirmekte buldu. Fabius da, 195 ülkeyi bir anlaşma etrafında topladığı BM Uluslararası İklim Konferası COP 21'e ev sahipliği yapma başarısıyla jubilesini yapmaktan hayli memnun bir biçimde görevinden ayrılıyor. Debre'den Şubat sonunda Yüksek Mahkeme Başkanlığı’nı devralacak Fabius, bu yıl boyunca COP 21 başkanlığı görevine de devam edecek.

Eski eşi yoğun kulis yapıyor

Hollande'ın 4 çocuğunun annesi ve birlikte yaşadığı eski eşi Çevre Bakanı Segolene Royal ise Fabius'tan boşalan dışişleri bakanlığına geçmek için yoğun kulis yapıyor. Ancak Hollande, Royal'in yerine çevre bakanlığına gelecek etkili bir isim bulmakta da güçlük çekiyor. Fransız çevrecilerinin sembol isimlerinden Nicolas Hulot, Hollande'ın teklifini geri çevirdi. Hollande, daha önce kabineden istifa eden Yeşiller Partisi'nin küskün üyelerine teklif götürerek bu koltuğu doldurmaya çalışıyor.

Başbakan Valls de gider mi?

Elysee Sarayı koridorlarının en yoğun kulisi ise Hollande'ın Başbakan Manuel Valls'i de değiştiriceği iddiası. Zira Fransız medyasına yansıyan pek çok haberde, Hollande'ın 2017'deki seçimlere otoriter ve güvenlikçi politikalarıyla sol kanadı öfkelendiren Valls ile gidemeyeceği bilgisi yer alıyor. Bir yandan Hollande'a bağlı olduğunu açıklayan Valls'in ise Hollande'ı aday olamayacak duruma getirmeye çalıştığı iddia ediliyor. Kurmaylarının Hollande'a şiddetle "seçimlere Valls ile gitmemesini" öğüt verdikleri konuşuluyor.

Çifte vatandaşlık hükümet çatlağına yol açtı

Bu arada Meclis'te görüşmeleri süren terörle mücadele yasasında yer alan çifte vatandaşlıkla ilgili düzenleme, Valls'i politik olarak zayıflattı. Yasayı bütün eleştirilere rağmen Meclis'e getiren ve Genel Kurul'da savunan Valls, kendi partisinden 90'ı aşkın milletvekilinin muhalefetiyle karşılaştı. Genel Kurul'da muhalefet partilerinin dahi karşı çıktı yasanın çifte vatandaşlık maddesi yalnızca 14 farkla kabul edildi. Ancak Senato ve ortak Meclis oylaması aşamasında yasanın reddedilebileceği ihimali giderek güçleniyor. Zira son aşamada anayasa değişikliği için salt çoğunluk değil, 5'te 3 çoğunluk gerekiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG