Erişilebilirlik

Fransa'da Sağın Ön Seçiminde Sarkozy Elendi, Fillon Birinci


Fransa'da Nisan 2017'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağın adayını belirlemek için yapılan ön seçimlerden çifte sürpriz çıktı. İddialı adaylardan eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy elendi, son haftalarda oylarını yükselten François Fillon yüzde 42,8 oyla ipi göğüsledi.

Seçim organizasyon Komitesi Başkanı Thierry Solere'in açıkladığı 2 bin 913 sandıktan elde edilen kesin olmayan sonuçlara göre François Fillon yüzde 42,8, Alain Juppe yüzde 26, Nicolas Sarkozy yüzde 24.4 oy aldı. Bu sonuçlara göre Fillon ve Juppe ikinci tura kalırken Sarkozy, 2012'de seçimleri Hollande karşısında kaybettiğinden buyana kurduğu cumhurbaşkanlığı hayaline veda etti.

Bir ay kadar öncesine kadar anketlerde 4'üncü olarak görünen Fillon'un ciddi bir skorla rakiplerini geride bırakarak birinci seçilmesi ise seçimlerin ikinci büyük sürprizi oldu. Tüm anketlerin favorisi Alain Juppe ise ikinci olarak tur atlamayı kılpayı başardı.

Yarışmaya katılan 7 adaydan 4'ü ise 3 favori adayın çok gerisinde kaldı. Eski bakan Bruno Le Maire yüzde 3, tek kadın aday eski çevre bakanı Nathalie Koszcuisko-Morizet 2,1, hristiyan demokrat aday Jean-Frederic Poisson yüzde 1.4, eski bakan Jean François Cope yüzde 0.3 oy aldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG