Erişilebilirlik

Fransa’da Polislere Tecavüz Soruşturması


Başkent Paris’in en hassas banliyölerinden Seine-Saint Denis’ye bağlı Aulnay-Sous-Bois kentinde 4 polisin 22 yaşındaki Theo adlı gence copla tecavüz etmesi ülkeyi ayağa kaldırdı. Fransa’da 2005 yılındaki gençlik ayaklanmalarının da ilk kıvılcımını çakan banliyöde hafta sonu boyunca şidetli protesto eylemleri düzenlendi. Mahkeme 4 polis hakkında soruşturma açarak, polisleri açığa aldı. Ameliyatın ardından konuşan Theo ise, yaşadığı korkunç anları bütün detayları ile anlattı.

Aulnay-Sous-Bois mahallesinde 2 Şubat Perşembe günü "3000’ler Sitesi’nde" uyuşturucu satışı şüphesiyle kimlik kontrolü yapan 4 polis, Theo ve yanındaki arkadaşını durdurdu. Arkadaşı ile polis arasında çıkan tartışma üzerine polislerden biri gence tokat attı. Arkadaşının tokat yediğini gören Theo da müdahale edince tartışma büyüdü. Bölgede bulunan mahalle sakinleri tarafından filme alınan olayda polislerin Theo’yu şiddetli bir şekilde copla vurarak etkisiz hale getirdiği görülüyor.

Gözaltı sonrası anüsünden copla ağır yaralanan, kafatası ve yüzünde darp tespit edilen 22 yaşındaki Theo ameliyata alındı. Tecavüzü rapor eden doktorlar Theo’ya iki ay “çalışamaz” raporu verdi.

Theo yaşadıklarını anlattı

Ameliyatın ardından ilk kez konuşan Theo avukatları aracılığyla yaşadıklarını anlattı. Polis şiddetine uğrayan genç kurbanın anlattığı detaylar Theo’nun ailesi, mahalle sakinleri başta olmak üzere tüm Fransa’da öfke yarattı.

Evinden çıktıktan sonra arkadaşlarını selamlamak üzere bir gruba yaklaştığını belirten Theo, o anda polis tarafından göz altına alındığını anlattı. Polisin kimlik kontrolü sırasındaki şiddeti karşısında şok olduğunu nalatan Theo, müdahalesi üzerine polisin kendisine de şiddet uygulamaya başladığını anlattı. Uğradığı şiddet karşısında sokak kameralarının olduğu yere doğru ilerlediğini anlatan Theo, "Olaydan sonra bana ellerimi arkama koymamı söylediler. Koymuş olmalıyım ki kelepçelediler. Arabaya götürüp bana ‘şimdi otur’ dediler. Onlara oturamadığımı, kalçamı artık hissetmediğimi söyledim. O zaman yüzüme ve ağzıma gaz sıktılar. Kafama yeniden copla vurdular" dedi.

“Pis zenci....”

Polisin kendisini kameralardan uzağa çekmeye çalıştığını ancak bu sırada bir mahalle sakininin ‘bu gence ne yapacaklarını’ sorması üzerine polis arbasına bindirdiklerini anlatan Theo, “Özellikle pis zenci, Bamboula (zencilere dönük bir küfür) ve sürtük (aslında kadınlar için ama zaman zaman da homoseksüeller için kullanılan bir küfür) dediler” sözleriyle yaşadıklarını anlattı.

Kanaması olan Theo’nun durumunu gören bir polis sonunda ambulans çağırmaya karar verdi. Theo, “Ambulans geldi, durumun çok ciddi olduğunu enaz 5-6 cm. yırtık olduğunu anlattılar. ‘Derhal ameliyat etmek lazım’ dediler. Çok kan kaybettiğimi söylediler" diye konuştu.

“3000’ler Sitesi” ayaklandı

Hafta sonu boyunca Aulnay-Sous-Bois kentinde ayaklanan gençler araçları ateşe verdiler, otobüs duraklarını kırdılar. Pazar gecesi "3000’ler Sitesi" adı verilen banliyöde, el yapımı patlayıcı atıldı, çöpler ve arabalar ateşe verildi, otobüs durakları kırıldı. Olaylara müdahale eden polis 5 kişiyi gözatlına aldı. Belediye Başkanı Bruno Beschizza mahalle sakinlerini sükunete davet ederek mahkeme sonucunu beklemeleri çağrısında bulundu.

Pazartesi günü de öğle saatlerinde toplanan mahalle sakinleri ve insan hakları dernekleri karakola sessiz protesto yürüyüşü gerçekleştirdiler.

Polislere “tecavüz soruşturması” açıldı

Pazar akşamı Bobigny hakimliğine çıkarılan 4 polis hakkında, eldeki kuvvetli bulgular ışığında soruşturma açılması kararlaştırıldı. “Kaza sonucu copun bacak arasına girdiğini” savunan polislerden, copu kullanan polis hakkında tecavüz suçundan, diğer üçü hakkında ise grup halinde gönüllü şiddet uygulama iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Polislerin Seine-Saint-Denis banliyösüne girişleri yasaklandı ve dava sonuna kadar açığa alınmaları kararlaştırıldı.

Polis kökenli Belediye Başkanı da öfkeli

Kentin polis kökenli Belediye Başkanı Bruno Beschizza , Theo ve ailesine destek verdi ve "Örnek davranışlarıyla görevini yerine getiren onurlu polis mesleğine zarar veren bu polisler mutlaka yargılanmalı" dedi. Theo ve ailesinin mahallede sevilen, örnek bir aile olduğunu dile getiren Bruno Beschizza, öfkeli kent sakinlerini sakin olmaya ve yargılamanın sonucunu beklemeye çağırdı.

İçişleri Bakanı Bruno Le Roux da, ortada bir suç varsa mutlaka cezasını bulacağını belirterek, Theo’nun ailesine Bakanlık’ta görüşmeyi önerdi. Ancak öfkeli aile şimdilik Bakan ile görüşmeyi reddetti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG