Erişilebilirlik

Fransa’da olimpiyat oyunlarına 100 gün kaldı: Güvenlik en büyük endişe


Paris 2024 Olimpiyat Komitesi tarafından 15 Aralık 2021 tarihinde yayınlanan illüstrasyon. Paris Olimpiyat Oyunları 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
Paris 2024 Olimpiyat Komitesi tarafından 15 Aralık 2021 tarihinde yayınlanan illüstrasyon. Paris Olimpiyat Oyunları 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Fransa’da 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları için geri sayım başlarken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, savaşlar ve terör tehdidiyle artan güvenlik riski nedeniyle, dünyada ilk kez açık havada yapılmasını planladıkları açılış törenlerinin kapalı mekanlara alınabileceğini söyledi.

Macron, terör saldırısı riski, Ukrayna ve Gazze’deki savaşlar ve İsrail-İran geriliminin, olimpiyat oyunları sırasında sona ermesini ve “olimpiyat ateşkesi” sağlanmasını umduğunu da belirtti.

Fransa’da olimpiyat oyunlarına 100 gün kaldı: Güvenlik en büyük endişe
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Dünyanın en büyük uluslararası organizasyonu olan Yaz Olimpiyatları bu yıl Fransa’nın başkenti Paris’te, 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Büyük ve farklı bir organizasyonla olimpiyatlara hazırlanan Fransa Olimpiyat Komitesi ve hükümet, açılış törenini Eyfel Kulesi’nin ayağında, Seine Nehri’nin iki yakasında yapmayı planlıyor.

Eyfel Kulesi'nin ayağında dev kronometre

Oyunların başlamasına 102 gün kala Eyfel Kulesi’nin ayağında, açılış törenlerinin yapılacağı noktaya dev bir kronometre yerleştirildi. Kronometrede, oyunlarına başlaması için gün, saat, dakika ve hatta saniyeler sayılıyor.

Paris'te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları için Seine nehrinin kenarına dev kronometre yerleştirildi.
Paris'te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları için Seine nehrinin kenarına dev kronometre yerleştirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, oyunların başlamasına 100 gün kalması dolayısıyla BFM TV’ye konuk olarak, hazırlıklar hakkında kamuoyuna bilgi verdi.

Olimpiyat açılışıyla ilgili büyük güvenlik kaygıları hakkında konuşan Macron, açılışın açık havada yapılması konusunda iddialı olduklarını ancak güvenlik risklerini de dikkatle izlediklerini söyledi. Macron, tüm dünyadan yüzbinlerce sporcu, organizatör ekip, gazeteci ve izleyicinin geleceği olimpiyatların güvenliği konusunda dünyayı ikna etmek için şunları söyledi:

“Fransa'nın en güzel yüzünü göstermek istiyoruz ve törenin mümkün olduğu kadar başarılı olmasını istiyoruz. Bu dünyada bir ilk. Bunu yapabiliriz ve yapacağız. Ülkemiz terör saldırılarına maruz kaldı ve teröristlerin istediği hayal kurmamızı engellemekti. Biz buna karşı örgütleniyoruz, direniyoruz. Saflığa hiç yer yok ve biz büyük bir açılış töreni için, elbette kapanış töreni için, Paralimpik Oyunları için de açılış ve kapanış töreni yapmanın tüm imkanlarını sağlayacağız. Bir hafta önceden tüm çevre trafiğe kapatılacak, yüksek ve alçak peronlar için biletleme sistemi uygulanacak. Polis olağanüstü derecede seferber edilecek. Ama bütün bunlara rağmen yüksek bir güvenlik riski tespit edersek, B planımız ve C planımız var. Törenleri, Trocadero Meydanı ile sınırlı tutabiliriz, ya da Stade de France'a alabiliriz.”

Macron, güvenlik riskini küçümsemediklerini, her gün 20 binden fazla özel güvenlik görevlisi ile ordunun da güvenlik görevlilerine yardımcı olması için seferber edileceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı, “Tehditlere rağmen yaşamaya devam etmek gerektiğini, Fransa’nın büyük organizasyonları gerçekleştirebilecek kapasitede olduğunu” dile getirdi.

“Olimpiyat ateşkesi”

Rusya ile Ukrayna arasında savaş sürerken ve İsrail'de ve Ortadoğu'da durum gerginken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, oyunlar sırasında “diplomatik bir barış anı” yaşanabilmesi amacıyla “olimpiyat ateşkesi” için çalışacağını söyledi.

Macron, “Etkinliğe şiddeti getiren genellikle sporcular değil, dış güçler oldu. Olimpiyatlar boyunca ateşkes sağlanması için her şeyi yapacağız. Bunun için çalışacağız. Bu sporun güçlü yönlerinden biri ve buna ihtiyacımız var” dedi.

Bir ateşkes çağrısını da oyunlar sırasında grev çağrısı yapan Fransız sendikalarına yapan Macron, “Sendikalarımıza güveniyorum. Onlar da yanımızda olacak” dedi.

Paris'te olimpiyat oyunlarına geri sayımın yapıldığı kronometre koyulurken.
Paris'te olimpiyat oyunlarına geri sayımın yapıldığı kronometre koyulurken.

İsrail katılacak, Rusya davet edilmedi

Ukrayna ile iki yılı aşkın süredir savaşan Rusya, olimpiyat oyunlarına davet edilmedi. Bu kararın Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından verildiğini belirten Macron, “Devlet başkanlarını olimpiyat federasyonu davet ediyor. Dolayısıyla Federasyon Rusya’yı davet etmediği için, Başkan Vladimir Putin de açılışa davet edilmedi” dedi.

Rus oyuncular tarafsız bir bayrak altında oyunlara katılabilecekler. Macron bu düzenlemeyi, “Rus sporculara ilişkin kural, olimpiyat dünyası ve federasyonlar tarafından belirleniyor ve ardından oylama yapılıyor. Rusya savaşa karar verdi.Ülkeyi kınıyoruz ama sporcuların bununla hiçbir ilgisi yok. Onlardan düzgün bir üslup kullanmasını, rakibe saygı göstermesini ve siyaset yapmamasını istiyoruz” sözleriyle açıkladı.

İsrailli sporcuların ise kendi bayrağı altında katılabileceğini kaydeden Macron, “İsrail, Rusya’nın tam tersine, bir terör saldırısının kurbanı oldu. Ülke, Hamas'a verdiği yanıtta bombalamalarıyla sivilleri öldürüyor. Bu nedenle ateşkes istiyoruz. Ancak İsrail bayrağı ve sporcuları orada olacak” dedi.

Macron'dan Seine Nehri'nde yüzme sözü

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, olimpiyatlar sırasında etkinliklere ev sahipliği yapacak Seine Nehri'nde yüzeceğine dair sözünü de yineledi.

Yıllardır insan sağlığına zararlı bakteriler taşıdığı için girilemeyen Seine Nehri’nin olimpiyatlar için temizlenmesi talimatı veren Macron, “Bu konuda fikrimi değiştirmedim. Seine Nehri’nde yüzeceğim ve burada yüzme müsabakaları yapılacak” dedi. Nehrin temizlenmesi için, özellikle de arıtma ve filtreleme istasyonlarına 1 milyar Euro’dan fazla yatırım yapıldığını belirten Macron, “Seine ve Marne nehirleri, bu oyunların Parisliler’e en büyük miraslarından biri olacak” dedi.

Macron, Fransa olarak olimpiyat oyunları için beş altın, paralimpik oyunları için de sekiz altın madalya hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Fransa’da 150 bin güvenlik soruşturması

Fransa İçişleri Bakanlığı, 26 Temmuz'da Seine Nehri’nde yapılacak açılış törenine ücretsiz olarak davet edilecek 45 bin gönüllünün, 15 bin sporcunun ve personelinin, meşale taşıyıcısının ve 222 bin davetlinin profilini inceliyor.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin geçtiğimiz hafta, 150 bin güvenlik soruşturmasının yürütüldüğünü ve “S fişi” olarak adlandırılan terör dosyalarındaki 10 kişi de dahil, 715 kişinin katılımının reddedildiğini açıklamıştı.

20 bin gazeteci görev yapacak

Olimpiyat oyunlarının oynanacağı 36 ayrı alanda yaklaşık 20 bin gazeteci görev yapacak. Gazetecilere sağlanacak elektronik yaka kartları basın standına, sporcularla röportaj yapılmasına olanak sağlayan buluşma alanlarına ve stadyumlardan basın merkezlerine kadar tüm alanlara girebilmelerine olanak tanıyacak.

Forum

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG