Erişilebilirlik

Fransa'da İnsan Avı


Fransa’yı yasa boğan Toulouse saldırısının sorumlusu elini kolunu sallayarak toplum içinde dolaşmaya devam ederken, Fransız polisi eşi benzeri görülmeyen bir ‘insan avı’ başlattı. Binlerce polis görevlendirilirken ayrıca 150 internet ve kriminoloji uzmanı Toulouse kentini yasa boğan seri katili aramak için seferber oldu. Katilin daha çok ‘asker ve neonazi’ olduğu ihtimali üzerinde duran polis, daha önce öldürülen paraşütçü komandolarla aynı birlikte görevli iken, çektirdikleri neonazi fotoğraf nedeniyle ordudan atılan 3 ırkçı askeri arıyor.

Fransa, bir yahudi okuluna saldırarak okulda din öğretmeni olan haham Jonathan Sandler (30 yaşında), çocukları Gabriel (4 yaşında) ve Arieh Sandler (5 yaşında) ile okul müdürünün kızı Myriam Monsonego (7 yaşında)’yu öldüren seri katilin peşine düştü. Pazartesi sabahı Ozar-Hatorah Yahudi okulu’nun önüne gelerek iki ayrı tabanca ile cinayet işleyen katil, motosiklet kaskıyla kimliğini saklamayı yine başardı. İlk belirlemelere ve güvenlik kamerasındaki kayıtlara göre, saat 7.50 civarında okulun önüne gelen 1.75 m. boyundaki katil, son derece soğukkanlı ve acımasız biçimde silahını doğrultarak, okul kapısı önündekilerin üzerine rastgele ateş açmaya başladı. Ardından kaçışmalar başlayınca okul bahçesine giren katil, burada bir küçük kız çocuğunu saçlarından yakalayarak büyük bir soğukkanlılıkla çocuğun başına ateş etti. Başındaki kask nedeniyle tanınamayan katil, 4 kişiyi öldürdükten sonra hızla, ustalıkla bindiği motosiklete binerek kaçtı.

İlk kurbanını gazete ilanından bulmuş

Polisin Toulouse kentinde ve yakınlardaki Montauban kentinde öldürülen 4 askerle ilgili cinayete ilişkin bulguları birleştiren Fransız polisine göre, aynı kişi, aynı motosiklet ve aynı silahla 8 günde 3 ayrı saldırı düzenledi. Cinayetler serisi, Pazar günü Yamaha T-max tip çalıntı bir motosiklet ile başladı. Katil, müslüman kökenli asker İmad İbn Ziaten (30 yaşında)’in motosikletini satmak için gazeteye verdiği ilan üzerine kendisiyle ile 11 Mart Pazar günü buluştu. Buluşmada askeri acımasızca öldüren katil, bundan sadece 4 gün sonra, 15 Mart Perşembe günü 17. Paraşüt Birliği’nde asker müslüman kökenli Abel Chennouf (25 yaşında) ve Muhammed Legouad (24 yaşında)’ı da vurdu. Görgü tanıkları ve güvenlik kamerası askerleri motosikletli ve kasklı bir kişinin 45’lik bir tabancayla öldürdüğünü belirledi.

Kurbanlarını dikkatle seçen seri katil, son olarak Toulouse’un en sakin mahallesinde bulunan yahudi okulunu hedef aldı. Güvenlik kameralarından, yer yer beyaza boyanan motorun plakasının aynı olduğu tespit edildi. Özetle 8 günde işlenen 3 ayrı cinayet de aynı silah ve aynı motosikletle, aynı kişi tarafından işlendi.

Hem öldürmüş, hem filme almış

Yapılan internet araştırmaları katilin silah ve motosiklet kullanmadaki kullanamadaki ustalığı, çevik hareketleri, küçücük bir kız çocuğunu saçından tutup soğukkanlı bir şekilde öldürecek ve cinayetlerini sonradan izleyebilmek için göğsüne bir kamera takacak kadar soğukkanlı tavırları ve bazı görgü tanıklarının katilin üzerinde bir dövme olduğuna dair belirlemeleri nedeniyle polis katilin, daha çok asker kökenli biri olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Neonazi 3 asker

Öldürülen paraşütçü komandolarla aynı birlikten olan ve ordudan 2008 yılında atılan 3 neonazi asker ihtimali öne çıkıyor. Ülkenin etkili araştırmacı gazetesi Canard Encehaine’de 2008’de yayınlanan fotoğrafta 3 asker, nazilere ait gamalı haç bayrağı ve Nazi selamı veriyor. Bu fotoğrafın ardından 3 asker de ordudan atılmıştı. Polisin bu ihtimal üzerinde durduğunun duyulması üzerine askerlerden biri kendi isteğiyle teslim olurken, polis diğer iki askeri aramaya başladı.

Toulouse’da insan avı

Kenti yasa boğan katilin bir başka cinayet işleyebileceği ihtimalini gözönüne alan hükümet, Midi-Pirene bölgesinde olağanüstü hal ilan ederek bütün gücüyle katili aramaya başladı. Toulouse Belediyesi kentteki tüm kamu etkinliklerini dört gün süreyle iptal etti. Bütün tren garları, otobüs durakları, tüm kamusal alanlarda olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Kente tüm giriş ve çıkışlar kontrol altına alınırken, kimlik yoklamaları ve üst aramalarına girişildi.

Cenazeler İsrail’e taşındı

Bu arada Fransa’da siyasetçiler seçim kampanyalarına ara vererek ülke çapında okullarda düzenlenen bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Sarkozy ve Hollande Paris’teki okullarda düzenlenen anma törenlerine katılırken, Toulouse kentinde de halk ve kent yöneticileri yahudi okulu önünde toplandı. Ardından 4 cenaze defnedilmek üzere Kudüs’e gönderildi. Cenazelere Dışişleri Bakanı Alain Juppe de eşlik etti. Bu arada Sarkozy Elysee Sarayı’nda müslüman ve yahudi toplumu temsilcilerini kabul ederek, birlik mesajı vermelerini istedi. Cuma namazında tüm camilerde ölen yahudi çocuklar için dua edilecek.

XS
SM
MD
LG