Erişilebilirlik

Fransa’da Muhammed Merah Operasyonu Eleştiriliyor


Muhammed Merah ölü ele geçirildi

Fransa’nın Toulouse kentinde 11 Mart’tan bu yana işlediği cinayetlerde 3 asker, 3 çocuk ve bir öğretmen olmak üzere 7 kişiyi öldüren 24 yaşındaki Cezayir asıllı Fransız Muhammed Merah, 32 saat süren operasyonun ardından ölü olarak ele geçirirldi. Operasyonun ardından muhalefet güvenlik güçlerinin ve özellikle istihbarat örgütünün zaafiyetini sorgularken, anketler, Toulouse şokunun en çok Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin işine yaradığını gösterdi.

Yargılanmayı değil ölmeyi seçti

Fransız özel anti terör timi RAID ile Fransız iç istihbarat birlikleri DCRI’nin İçişleri Bakanı Claude Gueant başkanlığında Salı gecesi 03.30’da başlattığı operasyon, 32 saatlik bekleyişin ardından dün 11.30’da sona erdi. Operasyonun başında polisle konuşan Muhammed Merah, işlediği suçları kabul ederek başlarda ölmek istemediğini söyledi. Ancak dün akşam 22.45’ten itibaren konuşmayı reddeden Merah, son konuşmasında, “Fikir değiştirdim. Bir mücahit gibi sonuna kadar çarpışarak silahım elimde öleceğim. Ben ölürsem cennete gideceğim. Siz ölürseniz bu da gayet iyi. Daha çok öldüremediğim için üzgünüm. Cumhuriyete diz çöktürmek istedim. Teslim olmayacağım. Silahım elimde öleceğim” diyerek polislerle pazarlık yaptığı walkie talkie’yi kapattı. Polis, Merah’ı korkutmak ve uyutmamak için gece boyunca ses ve ışık bombalaları atarak zanlıyı yorup canlı ele geçirmeye çalıştı. Ancak çabalar sonuç vermedi

“Yalnız kurt”

İçerde hiçbir hareket olmadığını gören polis, Merah’ın intihar etmesinden endişe ederek Perşembe sabah saatlerinde hazırlıklara başladı. Saat 10.30’da 3 patlama daha gerçekleşti. Ama Merah’tan bu patlamalara hiçbir karşılık gelmeyince özel birlikler içeri girmeye karar verdi. Saat 11.15 gibi RAID birlikleri daha önce açılan duvar ve pencerelerden daireye girmeye başladı. Adeta cephaneliğe çevirdiği evin en uzak bölümü olan banyoda baştan ayağa silahlı polisi bekleyen Merah, polislerin içeri girmesini görür görmez kurşun yağdırmaya başladı. 5 dakikadan uzun süren savaş sahnesinde yere 300’ün üzerinde kartuş saçıldı. Anti-terör polisinin “yalnız kurt” diye isimlendirdiği Merah, iki elinde iki otomatik silahla polislerin üzerine ateş açarak 1’i ağır 3 polisi yaraladı. Sonunda banyonun penceresinden dışarıya atlamaya karar veren Merah, camdan atlarken nişancı RAID birlikleri tarafından vurularak yere düştü. Baştan sona tek bir pişmanlık ifadesi kullanamayan Muhammed Merah, 24 yaşına sığdırdığı 7 cinayetin ardından başından vurularak öldü.

Avukatı: “Öldürmek için operasyon yapıldı”

Daha önce 15 kez küçük suçlardan ceza alan Merah’ı 8 yıldır işlediği küçük suçlarında savunan Avukatı Christian Etelin , “Bu ölüm uygulanan stratejinin doğal bir sonucudur. Bir dakika bile psikolojik bir deneme yapılmadı. Başlarda konuşuyordu. Diyalog anında güven tesis edilebilirdi. Diyalog kartı oynanabilirdi ama oynanmadı. Kimseyi köpek gibi sıkıştırıp öldüremezsiniz. Kim olursa olsun. Herkesin bir iç dünyası var. Ona oynanabilirdi. Ama bunların hiçbiri yapılmadı. Tek başına bırakıldı, bir hayvan gibi sıkıştırıldı ve silahı elinde ölmesi dışında başka bir çare bırakılmadı” diyerek operasyonu sert dille eleştirdi.

Gueant: “Canlı yakalamak istedik ama olmadı”

Opearasyonun ardından kısa bir açıklama yapan Claude Gueant, “Zanlı banyodan yağmur gibi kurşun yağdırarak çıktı. Öyleki tecrübeli RAİD ekibi bile bu şiddette bir ateş görmediklerini söyledi. Camdan fırladı. Elinde silahla ateş etmeye devam etti. Ve atlarken öldürüldü” dedi.

Operasyona ilişkin detaylı teknik bilgi veren Paris Başsavcısı François Molins “Bütün anlattıkları kaydedildi. Bütün kayıtlar mahkemeye sevkedilecek” dedi.

Operasyon bitti polemik başladı

Operasyonun hemen ardından basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, güvenlik güçlerini kutlayarak, soruşturmanın sürdüğünü, polisin bundan sonra Merah’ın suç ortaklarının olup olmadığını araştıracağını söyledi. Sarkozy, “Fransa büyük bir sınavdan geçti. Bundan çıkarılması gereken ders birlik ve dayanışma ile cumhuriyet değerlerini korumamadaki kararlılığımız bizim bir numaralı önceliğimiz olmasıdır” dedi. Cumhurbaşkanı, cezaevlerinde radikal islamın yayılması, özellikle internet sitelerinde terörü övenlerin ceza almadı ve şiddete bulaşanların yargılanması için yeni çalışma başlatacaklarını duyurdu.

“Neden neonazi gibi göstermeye çalışıldı?”

Ancak muhalefet liderleri, operasyona ilişkin pek çok soru işareti günedeme getirdi. Front National lideri Marine Le Pen, “Polis daha ilk cinayetinden bu yana Muhammed Merah’ı biliyor ve izliyordu. Neden bu kadar uzun sürdü. Neden hedef saptırıp, bildikleri halde, neo nazi cinayeti gibi göstermeye çalıştılar. Afganistan kamplarında eğitim gördüğü ve 15 kez ceza aldığı bilinen birini neden daha önce durdurmadınız? Bütün bunlar hakkında soruşturma açılmalı. Hükümet, islamist terörü küçümseyerek hata işlemiştir” dedi.

Tüm kampanyasını ‘bölünme değil birlik” teması üzerine kuran Hollande da, Sarkozy’nin bu olayı kendi çıkarına kullanmasından endişe ederek “Birlik 10 yıldır bu iktidarın markası olmamıştı. Ülkeyi bu kadar kabalaştıran, bu cumhurbaşkanıdır” dedi. Merkez sağ aday MODEM Genel Başkanı François Bayrou da, Sarkozy ve İçişleri Bakanı Gueant’ın Toulouse olayından önce göçmenler ve yabancılar hakkındaki sert açıklamalarına dikkat çekerek, “Toplumu bölenler şimdi birlik çağrısında bulunuyorlar. Toulouse olayı, bölünme nedeniyle hastalanan bir toplumun yansımasıdır” diye konuştu. Eleştirilere yanıt veren UMP'li milletvekili Valerie Rosso-Debord, “Hollande ve Marine Le Pen Toulouse olayını küçük politik çıkarları için manüple etmeye kalktılar. Sosyalistlerin yakın polis önerileri hayata geçseydi bugün Toulouse zanlısı yakalanamazdı” dedi. UMP Genel Başkanı Cope de, “Bu olay her türlü aşırı görüş ve radikal islam ile mücadele konusunda bizim politikalarımızı daha da güçlendirmemiz gerektiğini gösteriyor” diyerek polemiği daha da alevlendirdi.

Ve Sarkozy anketlerde birinci

Operasyon boyunca seçim kampanyalarına ara veren cumhurbaşkanı adayları arasında “Cinayetlerin seçim kampanyasına alet edilmesi” polemiği sürdü ve kampanyalara ara verildi. Ancak alttan alta siyasi yorumcular ısrarla ‘bu olaydan sonra artık seçim kampanyasının değişeceği ve sonuçlalara etki edeceğini’ dile getirdi.

Toulouse operasyonunun ardından başta Liberation olmak üzere Fransız medyası “Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin, ‘aday Sarkozy’nin imdadına yetiştiği” yorumlarını yaptı. Operasyonla İçişleri Bakanlığı döneminde kazandığı “Süper polis Sarko” imajını yeniden parlatan Sarkozy’nin bu olaydan en karlı çıkan aday olduğu” yorumları da yapılıyor. CSA araştırma şirketinin dün ‘20 minutes, BFM TV ve RMC Radyosu’ için yaptığı bir anket de bu yorumu doğrular nitelikte çıktı. Nicolas Sarkozy, en yakın rakibi Hollande’ı 2 puan geride bırakarak ilk kez yüzde 30 oranında destek aldı.

Prof Saint-Bonnet: “Düşünce suç değil”

Hukuk Fakiltesi öğretim üyesi François Siant-Bonnet ise Muhammed Mareh’in neden bilindiği halde daha önce yakanalanmadığı sorusunu hukuki açıdan yorumlayarak, “Uç ideolojilere inanmak bir suç değil, bir düşüncedir. Düşünce özgürlüğü ve hukuk devleti ilkesi vardır. Bir kişinin suç işlediğini söyleyebilmek için eyleme geçmesi gerekir. Zanlı suç olarak tanımlanacak bir eylemde olmalı. Düşünce güvenlik güçlerinin harekete geçmesi için yeterli bir unsur değildir” diye konuştu.

RAID: “Dünyanın en iyi anti-terör ekibiyiz”

Polis yetkilileri, “Ekibimiz hakkındaki eleştirileri anlamakta güçlük çekiyoruz. Fransız anti terörist ekibi RAID dünyanın en iyi anti terör ekibidir. Polisin çalışması takdire değer. Hızlı ve etkili idi. Maalesef zanlı kararlı olduğu için canlı yakalayamadık” dedi.

XS
SM
MD
LG