Erişilebilirlik

Fransa'da 86 Yaşındaki Rahip Boğazı Kesilerek Öldürüldü


Fransa'nın kuzey kentlerinden Rouen yakınlarındaki Saint Maritime bölgesinde, Saint Etienne de Rouvray Kilisesi'ne sabah saat 09.45'te, ayin sırasında bıçaklı 2 kişi terör saldırısı düzenledi. Saldırganlar, o anda kilisede bulunan 1 rahip, 2 rahibe ve dua eden 2 kişiyi rehine aldı.

Kilisede bulunan bir rahibenin kaçmayı başararak polisi aramasıyla olay yerine çok sayıda operasyon ve ilk yardım ekibi geldi.

Fransa'da Kiliseye Terör Saldırısı: Rahip Boğazından Bıçaklanarak Öldürüldü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Saat 11.00 sularında sona eren operasyonda ekiplerin müdahalesine 2 saldırgan en az bir silahla karşılık verdiler. Kilisenin önüne çıkarak polise ateş etmeye başlayan saldırganlar polisin açtığı ateşle öldürüldü. Saldırganlar 86 yaşındaki Kilise rahibini ve 1 rehineyiboğazını keserek öldürdüler. Öldürülen rahibin yanı sıra boğazı kesilen bir rehinenin daha hayati risk taşıdığı açıklandı. Saldırıyı soruşturma görevi Paris Anti-Terör Savcılığı'na verildi.

Olayın duyulmasının hemen ardından Cumhurbaşkanı François Hollande ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve bizzat olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Olay yerinde açıklama yapan Hollande, "Bu alçak saldırı IŞİD'li iki saldırgan tarafından yapılmıştır. Bizi bölmeye çalışan bir saldırıdır. Ama başaramayacaklar" dedi. Hollande, yarın sabah Elysee Sarayı'nda dini temsilcilerle bir toplantı yaparak, saldırının sosyal etkilerini kontrol altına almaya çalışacak.

Türkiye iade etmiş

Saldırganların kimlik belirleme işlemi devam ederken, polis kaynakları, saldırganlardan birinin 2015'te Suriye'ye giderkenTürkiye tarafından geri gönderildiğini ve Fransa'da elektirikli bilezik ile izlenen bir terör zanlısı olduğunu belirledi.

Charlie Hebdo saldırısının ardından çok sayıda IŞİD saldırısına hedef olan Fransa'da ilk kez bir Kilise'ye düzenlenen saldırı düzenlendi.

Hristiyanların her yıl yapılan Dünya Gençlik Günleri etkinliklerine denk gelen saldırıya Vatikan başta olmak üzere Katolik dünyasından tepkiler yağdı. Vatikan'dan yapılan yazılı açıklamada, "Bir rahibin ve inananların barbarca öldürüldüğü cinayet karşısında özellikle infial içindeyiz, zira saldırı Tanrı aşkının ifade edildiği kutsal bir mekana yapılmıştır" denildi.

Fransız sağı sosyalist iktidarı terör karşısında daha fazla önlem almaya çağırırken, pek çok siyasetçi ve dini temsilci de saldırıyı kınadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG