Erişilebilirlik

Fransa'da İslamofobi Kıvılcımı


Bir lokanta sahibi başörtülü kadınlara servis yapmayı reddedince ülkede yeni bir tartışma başladı.

Birbiri ardına uğradığı terör saldırılarıyla sarsılan Fransa'da yaz ayları boyunca alevlenen "haşema" tartışmasının ardından şimdi de, "başörtülü kadınlara servis yapmayan lokanta sahibi" polemiği patlak verdi. "Tüm müslümanlar terörist" sözleri sosyal medyada yayılan lokanta sahibi, sonunda lokantası önünde gösteri yapanlardan özür diledi. Ancak olayla ilgili, "ırkçılık ve ayrımcılık" iddiasıyla soruşturma açıldı.

Fransa'da İslamofobi Kıvılcımı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:43 0:00

Paris'in hassas bölgelerinden Saint-Denis'deki Tremblay-en-France kentinde, Cumartesi gecesi, Le Cenacle adında bir lokantada yaşanan olay, başörtülü iki kadının lokantaya gelerek yemek sipariş etmesi üzerine başlıyor. Lokantasına gelen iki kadına servis yapmayan lokanta sahibi ile kadınlar arasında tartışma yaşanıyor. Bir süre sonra tartışmada sesler yükselince lokanta sahibi başörtülü kadınlara servis yapmayacağını ve kadınlardan lokantasını terketmesini istiyor.

Kadınlar da, "Biz de zaten ırkçı birinin lokantasında yemek istemeyiz" diye yanıt verirken, lokantacı "En azından ırkçılar bombalarla insanları öldürmüyorlar. Bunu bir düşünün, analiz edin" diyerek yeniden kadınlardan lokantayı terketmesini istiyor. Kadınlar, "Bombayı biz mi koyduk" yanıtını verince de lokanta sahibi, "Tüm teröristler müslümandı. Tüm müslümanlar da teröristtir" karşılığını veriyor.

Kadınlardan biri lokanta sahibi ile tartışırken, bir diğeri gizlice bu yaşanan tartışmaları cep telefonu ile görüntüleyerek sosyal medya üzerinden paylaştı. Kısa sürede binlerce kişi görüntüleri paylaşınca, restoranın önüne gelen gruplar çeşitli protesto gösterileri düzenledi. Lokanta sahibi, dışarı çıkarak göstericilerden şahsen özür diledi. Olayın medyaya yansıması nedeniyle medya organlarına da çıkan Fransız lokantacı, "Hava çok sıcaktı, yorgundum, üstelik Bataclan saldırısında bir arkadaşımı kaybetmiştim. Sözlerim düşüncelerimi ve amacı aşan, öfkeyle söylenen sözlerdir. Tüm Müslüman toplumundan özür diliyorum" dedi.

Kadınlar ise, önce polisi, ardından da İslamofobi ile Mücadele Kollektifi'ne başvuruda bulunarak şikayetçi oldular. Kadın Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Laurence Rosignol, Devlet Irkçılıkla Mücadele Kurumu'na başvuruda bulundu. Sonunda olaya ilişkin "ırkçılık ve ayrımcılık" iddiasıyla adli soruşturma başlatıldı.

Fransa'da yaz ayları boyunca da plajlarda haşema giyilip giyilmeyeceği tartışılmış, ülkede 30 kadar belediye başkanı plajlarında haşema giyilmesini yasaklamıştı. Olay mahkemeye yansıyınca, en üst idari mahkeme olan Danıştay, bir belediyede alınan yasak kararını iptal edince tartışmanın alevi sönmüştü. Ancak haşema tartışmasının hemen ardından çıkan lokanta tartışması, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde "Fransa'da İslam'ın yeri" tartışmalarının da seçim kampanyasının en önemli konuları arasında yer alacağının işaretini verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG