Erişilebilirlik

Fransa'da 'İnkar' Dosyası Yeniden Açılıyor


Fransa Cumhurbaşkanı Françoise Hollande bir basın toplantısında
Fransa Cumhurbaşkanı Françoise Hollande bir basın toplantısında
Fransa Cumhurbaşkanı Françoise Hollande, Türkiye’ye 27-28 Ocak’ta yapacağı kritik resmi ziyaret öncesi Fransız Ermeni Dernekleri Koordinasyon Kurulu (CCAF)’in 3 yöneticisi Murat Papazyan, Ara Toranyan ve Alexis Govciyan ile Elysee Sarayı’nda bir araya geldi.
Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından Elysee çıkışında konuşan Papazyan, “CCAF olarak Hollande’ı ziyaret ettik. 15 yıldır tanıyorum kendisini. Bir çok kez Ermeni davasına desteğini yineledi. 2015’te Ermeni soykırımının 100’üncü yıldönümü için yapılacakları konuştuk. Bu çerçevede Paris’te kurulacak Ulusal Anı Müzesi’nin kuruluşunu ele aldık. Ayrıca Hollande’ın Mayıs 2014’te Ermenistan’a yapacağı ziyareti ele aldık” dedi.

İnkar yeniden gelecek sinyali

Gazetecilerin, “Hollande’ın Türkiye gezisi ve inkar yasası da geldi mi?” sorusuna Papazyan, “Elbette Fransız devleti ile Türk devletinin ilişkisinin gelişmesi önemlidir. Cumhurbaşkanı da Ermeni toplumuna verdiği tüm sözlerin tutulacağını yinelemiştir. Elbette biz bu diplomatik ve ekonomik yakınlaşmayı tümüyle anlıyoruz. Bu bizim açımızdan hiçbir problem oluşturmamaktadır” dedi. Papazyan, Hollande’ın inkar yasası sözünü de tutacağının teminatını verdiğini açıkladı.

Alexis Govciyan da, “Ermeni halkı ile Türk halkı arasında bir sorun olmadığını sadece inkar politikası nedeniyle Türk Devleti ile sorunumuz olduğunu dile getirdik” dedi.

Le Monde: “İnkar yasasını Erivan’da açıklayacak”

Fransız" Le Monde" gazetesi de Hollande’ın, inkar yasasını getirme sözünü tutacağını bildirdi. Haberde, Hollande’ın diyaspora temsilcilerine ‘Yasayı getirme sözü verdiğini ancak diplomatik nedenler şimdi açıklamayacağını, Türkiye ziyaretinin ardından Ermenistan’a gerçekleştireeceği ziyarette açıklayacağı’ önesürüldü.
Fransız hükümetinin önümüzdeki aylarda yasa taslağını sunmasının beklendiğini bildiren gazete , Hollande’ın yasayı 2015’te çıkarmayı planladığını da belirtiyor.

Murat Papazyan ziyaretin hemen ardından yaptığı açıklamada, «Cumhurbaşkanı Ermenilere verdiği bütün sözleri tutacağını defalarca teyit etti” demiş, gazetecilerin « İnkar yasası sözü de buna dahil mi ? » sorusuna, « Evet. Bütün sözleri » yanıtını vermişti.

François Hollande, 2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce 24 Nisan anma törenlerine katılarak, Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilen inkar yasasını yeniden getireceği sözünü vermişti. Ancak Anayasa Mahkemesi ve Danıştay yasanın yeniden getirilmesinin olanaklı olmadığı görüşünü belirtmişti.

Sarkozy de Erivan’da açıklamıştı

Eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Ekim 2011’de yaptığı Erivan ziyaretinde yasayı getireceğini açıklamış, gezi dönüşü UMP Marsilya milletvekili Valerie Boyer ‘soykırımı inkar edenlerin hapis ve para cezasıyla cezalandırılmasını öngören’ yasa teklifini vermişti. Ulusal Meclis ve Senato’da kabul edilen yasa Anayasa Konseyi tarafından ifade özgürlüğüne aykırı bulunarak reddedilmişti.

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz güçlü” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG