Erişilebilirlik

Fransa’da İlk Eşcinsel Evlilik


Fransa’da büyük kavgalara rağmen kabul edilen ve eşcinsel çiftlere evlenme ve evlat edinme hakkı tanıyan yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, ilk eşcinsel evlilik gerçekleşti

Fransa’da büyük kavgalara rağmen kabul edilen ve eşcinsel çiftlere evlenme ve evlat edinme hakkı tanıyan yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, ilk eşcinsel evlilik gerçekleşti.

Fransa tarihine ‘ilk eşcinsel evli çift’ olarak geçen Vincent Autin (40) ile Bruno Boileau (30), Montpellier Belediyesi’nde evlendi. Nikahı kıyan sosyalist Montpellier Belediye Başkanı Helene Mandroux da, ilk eşcinsel nikah kıyan Belediye Başkanı olarak tarihe geçti.

Fransa’da 6 aydır sokaklara dökülen milyonlarca muhafazakar ve ultra-Katolik protesto gösterilerine rağmen, Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkede eşcinsel evliliğe izin veren yasayı onayladı.

Montpellier Belediyesi’nde dün akşam saat 17.30’da başlayan nikaha Bruno ve Vincent ele ele geldi. Yaklaşık 500 davetlinin katıldığı töreni ulusal ve uluslararası medyadan 150 gazeteci izledi.

Vincent ve Bruno, biri kravat, diğeri papyon takarak salona alkışlar arasında girdiler. Tarihi evliliği protesto eden gruplar nedeniyle salon girişinde ve nikah boyunca yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Yasanın sahibi Cumhurbaşkanı Hollande törene bizzat katılmadı ama nikahı kıyan Belediye Başkanı Helene Mandroux’nun arkasında dev bir Hollande posteri yer aldı.

Hükümetten yalnızca Devlet Bakanı ve sözcü Najat Vallud Belkacem evlenen çiftin arkadaşı olduğu için şahsi sıfatla törene katıldı. Eşcinsel evlilik karşıtı küçük bir grup, belediye girişinde ufak protesto gösterileri yaptı. Ancak, binlerce kişi ilk eşcinsel çifti kutlamak için belediye binası önünde toplandılar.

“Modernleşmeye bir adım daha”

Duygusal bir konuşma yapan Sosyalist belediye başkanı Mandroux, “Bugünü hayal ediyordunuz ve hayaliniz geçek oldu. Cumhuriyetimiz için tarihi bir an. Daha çok özgürlük, daha çok eşitlik için, daha güçlü bir toplum için buradayız. Herkes seçimlerinde, tutkularında özgürdür. Ülkemizin modernleşmesine bir adım daha attık ” dedi. Ardından evlilik hak ve ödevlerinin okunduğu ve ‘eşin olarak kabul ediyor musun?’ sorusunun yer aldığı klasik bölüme geçildi.

Belediye başkanını ayakta dinleyen Vincent ve Bruno, ‘evet’ yanıtı verdikten sonra, yasanın geçmesi için mücadele eden herkese ve ailelerine teşekkür eden bir konuşma yaptılar. Çift, “Bizimle beraber mücadele veren tüm dernekler, örgütler, militanlara teşekkür ediyoruz. Toplumumuzda sevgiye ihtiyacımız var. Nefretleri aşıp sevgiyle yeni bir sayfa açalım. Birbirinizi, bizi, karşınızdakini sevin” dediler. Tören Frank Sinatra’nın ünlü “Aşk ve Evlilik/ Love and Marriage” şarkısı ile bitti.

Çift törenin ardından Belediye’nin balkonuna çıkarak töreni dışarıdan izleyen yüzlerce kişiyi selamladılar.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG