Erişilebilirlik

Fransa'da Dinleme Skandalı Büyüyor


Eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy geçen hafta Fransa-Hollanda milli futbol maçını seyrederken
Eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy geçen hafta Fransa-Hollanda milli futbol maçını seyrederken
Fransa’da hafta sonu patlak veren dinleme skandalının önemli aktörlerinden, Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye, L’Oreal soruşturma dosyasından bilgi sızdırdığı iddia edilen Yargıtay savcısı Gilbert Azibert, intihara teşebbüs etti. Sarkozy’nin partisi UMP’li milletvekilleri, Sarkozy aleyhindeki skandalların gerisinde Hükümet’in komplosu olduğunu öne sürerek Meclis’i toplantıya çağırdı.

Fransa, eski Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin soruşturma dosyalarına kilitlendi. Sarkozy’nin telefonlarının, Libya eski Devlet Başkanı Kaddafi’den seçim yardımı aldığı iddialarını araştıran soruşturma çerçevesinde dinlendiği ortaya çıktı. Hafta sonu Le Monde gazetesinin ortaya çıkardığı yeni skandalda, Yargıtay Savcısı Gilbert Azibert’in, Sarkozy’ye, L’Oreal’in patronu Liliane Bettencourt ‘dan zarflar içinde yüklü miktarda para aldığı iddialarına ilişkin sürdürülen soruşturma dosyasından gizli bilgi sızdırdığı iddia edilmişti.

Azibert’in bu yardımı karşısında, Monaco Yargıtay’ına terfi etmesi için Sarkozy’nin devreye girdiği ve Monaco’da Hotel de Paris’de lüks bir termal kür hediye ettiği iddia edilmişti. Bu haberlerin ardından Savcı Azibert, eşine, "kendisine yönelik iddia ve şüpheleri taşıyamadığını" söyledikten sonra intihara kalkıştı. Yakınlarının telefonu üzerine Pazar gecesi Bordeaux acil servisi tarafından hastaneye kaldırılan Azibert’in durumu hakkında hiçbir bilgi verilmiyor.

Legion d’honneur’lü savcı

Ülke adaletine katkısı nedeniyle Legion d’Honneur ve çeşitli devlet nişanı alan Azibert, 2015 yılında emekli olmaya hazırlanıyordu.Monaco Sarayı’ndan haberin hemen ardından yapılan yazılı açıklamada "Azibert’in adaylığı konusunda dışarıdan hiçbir müdahale olmadığı ve adaylığının gündeme alınmadığı" belirtildi.

Baro’dan savcıya destek

Ülkede 60 bin avukatın bağlı olduğu Fransa Barosu Başkanı Jean Marie Burguburu, Azibert’i yakından tanıdığını beliterek, "Son derece ciddi ve güçlü bir savcıdır. Belli ki kendisine yöneltilen iddiaları kaldıramadı" dedi.
Burguburu, Sarkozy’nin avukatı Thierry Herzog ile görüşmelerinde durumu konuşulan Azibert’e yönelik iddiaları kınayarak, "Demokrasi ve hukuk devletlerinde avukatların müvekkilleri ile konuşmalarının gizliliği ilkesi çok önemli. Bu ancak diktatörlüklerde olabilecek bir şey. Müvekiller avukatlarıyla konuşamazsa savunma olmaz. Savunma olmazsa hukuk olmaz. Bu yargının kötü kullanılmasıdır. Yapılan illegaldir. Thierry Herzog’a, 60 bin avukatın desteğini açıklıyorum » dedi.

UMP’den karşı atak

Sarkozy hakkında bir haftada patlayan 2 ayrı skandal üzerine karşı atağa geçen UMP’li milletvekilleri, bu skandalların arkasında iktidarın olduğunu, İçişleri Bakanı Manuel Valls ve Adalet Bakanı Christiane Taubira’nın telefon dinlemelerinden haberdar olduğunu öne sürdü. Bakan Taubira ve Valls, Sarkozy’nin dinlendiğinden haberdar olmadığını dile getirdi.

Ancak bir gün sonra , Salı akşamı kameraların karşısına geçen Başbakan Jean Marc Ayrault, dinlemelerden haberdar olduklarını kabul edince, UMP’li vekiller, iktidarın yargıya müdahalesi olup olmadığının araştırılması için Ulusal Meclis’i acil toplantıya çağırdılar.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG