Erişilebilirlik

Fransa’da Devlet Krizi


Fransa Başbakanı Maruel Valls, Cumhurbaşkanı Francoise Hollande ile görüşmeye giderken
Fransa Başbakanı Maruel Valls, Cumhurbaşkanı Francoise Hollande ile görüşmeye giderken

Fransa’nın iki ünlü araştırmacı gazetecisi Le Monde muhabirleri Gerard Davet ve Fabrice Lhomme’un “Sarko s’est Tuer/ Sarko kendini öldürdü” adlı kitabındaki belgeler ülkeyi karıştırdı

PARİS- Ekonomik ve siyasi krizle sarsılan Fransa’da şimdi de ciddi bir devlet krizi patlak verdi. Fransa’nın 2 ünlü araştırmacı gazetecisi Le Monde muhabirleri Gerard Davet ve Fabrice Lhomme’un “Sarko s’est Tuer/ Sarko kendini öldürdü” adlı kitabı Fransız politikasında şiddetli bir deprem yarattı. Elysee Sarayı Genel Sekreteri Jean Pierre Jouyet’nin, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkındaki yolsuzluk dosyaları ile ilgili Sarkozy’nin 5 yıl boyunca Başbakanlığını yürüten François Fillon ile görüştüğünü yazdı. Haberi önce yalanlayan Elysee Sarayı Genel Sekreteri Jouyet, gazetecilerin “elimizde görüşme kayıtları var” açıklaması üzerine iddiaları kabul etti.

Daha önce “Sarko m’a tuer/Sarko beni öldürdü” adlı kitapla Fransa’yı sarsan Le Monde muhabirleri Davet et Lhomme, yeni kitabında Nicolas Sarkozy hakkındaki 11 ayrı yolsuzluk dosyasına ilişkin detay ve belgelere yer verdi. Beklendiği gibi kitabın en çok ses getiren bölümü ise Fillon-Jouyet buluşması oldu.

Kitapta yer alan iddialara göre, 20 Eylül günü, iki gazeteci Cumhurbaşkanılığı Genel Sekreteri Jean Pierre Jouyet ile Elysee Sarayı’nda görüştü. Gazetecilerin “Fillon ile yemek yemişssiniz. Fillon, size “Daha hızlı vurun Jean Pierre, daha hızlı. Eğer daha hızlı vurmazsanız Sarkozy geri gelecek” demiş. Bunlar doğru mu?” sorusuyla karşılaşan Jouyet, “Çok iyi bilgilenmişssiniz. Evet, daha sert vurmamızı yoksa Sarkozy’nin geri döneceğini söyledi. Ben de Fillon ve beraberindeki danışmanına ‘Bence kabine direktörü Sylvie Hubac’ı görün. Bana söyledikleri daha hızlı gidilemeyeceğini, adaletin kendi normal süreci içinde işleyeceği yönünde” yanıtını veriyor. Ancak Jouyet gazetecilerden bu sözlerinin gizli (off) kalmasını istiyor. Kitabın baskı aşamasında Jouyet’yi telefonla arayan gazeteciler, “Filln il gili sölernie yer vermek istiyoruz. İzin verir misiniz?” diye soruyor. O sırada TOTAL Genel Müdürü Christophe de Margerie’nin cenaze töreninde olan Jouyet, konuyu çok iyi anlamadan, “İsmimi vermezseniz yayınlamanızda bir sakınca yok” diyor.

Önce yalanladı sonra kabul etti

Kitabın yayınlandığı gün bu satırlar tam bir bomba etkisi yarattı. Önce Fillon, ardından da Sarkozy’nin de bakanlığını yapan Jouyet kitaptaki iddiları yalanladı. Ancak televizyonlara konuk olan iki gazeteci Jouyet’nin kendilerine bu bilgileri aktardığını, eğer gerekirse görüşmeye ilişkin ses kayıtlarını da yayınlayabileceklerini açıkladılar.

Bu açıklama üzerine Hollande derhal Pazar günü Elysee Sarayı’nda kurmaylarıyla kriz toplantısı yaptı. Toplantının ardından Jouyet, geri adım atarak bilgilerin doğru olduğunu kabul etti.

Fillon’dan suç duyurusu

Tam bir medya savaşına dönen skandalda bu sefer Fillon kameraların karşısına geçerek “Jouyet yalan söylüyor” dedi. Eski Başbakan, bütün bunların kendi adaylığına karşı bir komplo olduğunu belirterek Jouyet ve iki gazeteci aleyhinde “yalan haber ve hakaret” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Fillon aynı zamanda nöbetçi hakimliğe acil müdahale başvurusu yaparak, gazetecilerin görüşmenin bütününe ilişkin bant kaydını nöbetçi hakimliğe devretmesini istedi.

İkisi de kaybetti

Yaklaşık iki yıldır, yolsuzluk iddialarına karşı Halk Hareketi Birliği (UMP) içinde “siyasi ahlak ” çizgisini savunan ve Sarkozy ve ekibinin “mafya vari tarzına karşı mücadele” başlatan Fillon, bu ekip ile yürüttüğü mücadelede yara alarak popülaritesini önemli oranda kaybetti. Son skandal ise Fillon’u, “politik ölüm” riskiyle karşı karşıya getirdi. UMP içindeki Sarkozy yanlıları olay kesinlik kazanmadan Fillon’u “ihanet” ile suçlamaya başladılar bile. Fransız politikasının hem sağ, hem de sol iktidarla çalışan sağlam devlet adamlarından Jouyet’nin adı da bu skandal ile sarsıldı. Yakın dostu Jouyet’yi korumakta kararlı olan Hollande henüz Jouyet’nin görevden alındığına dair bir açıklama yapmadı. Ancak muhalefet, ciddi güven kaybına uğrayan Jouyet’nin istifasını istiyor.

“Sarkozy daha iyisini hayal bile edemezdi”

Skandalın en büyük kazananı ise Nicolas Sarkozy... Hakkındaki yolsuzluk iddialarına ilişkin açılan 11 ayrı soruşturma dosyası, anketlerde gerilediği ve kendi partisinden bile pek çok kişinin artık Sarkozy’nin bu dosyalardan kurtulamayacağını düşündüğü bir sırada Elysee Sarayı’ndaki skandal görüşme haberi patlak verdi. Sarkozy, hakkındaki yolsuzluk dosyalarının “parti içinde kendisine muhalefet eden bir kanat ile Elysee’nin ortak komplosu sonucu” ortaya atıldığını öne sürüyordu. Skandal ile Sarkozy’nin iddiaları da bir anlamda doğrulanmış oldu. Bu ay sonunda yapılacak UMP Kongresi’nde partisinin yönetimini yeniden devralmak için yarışacak Sarkozy’nin elini güçlendirdi. Liberation gazetesi “Sarkozy daha iyisini hayal bile edemezdi. Şimdi yeniden kurban rolüne yatabilir” diye yorumladı.

Siyasi gözlemciler ise bütün olup bitenlerin politikaya olan güvenin yitirilmesine yol açtığı ve olup bitenlerin “Bu partilerin hepsi yolsuzluklar içinde çürümüş” diyen aşırı sağ parti Front National (FN)’e yaradığını savunuyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG