Erişilebilirlik

Fransa'da 'Aşırı Sağ'ın Hızlı Yükselişi Korkutuyor


Ocak ayında Front National'ın başına geçen Marine Le Pen
Ocak ayında Front National'ın başına geçen Marine Le Pen

Fransa’da ilk kez aşırı sağ parti Front National’in oylarının anketlerde tüm partileri geride bırakarak birinci sıraya yerleşmesi şoku yaşanıyor. Front National liderliğini babasından devralan Marine Le Pen, cumhurbaşkanı adayları arasında en yüksek destekle ilk turda yüzde 23 oy alarak Cumhurbaşkanı Sarkozy’yi ve ana muhalefet partisi Sosyalist Parti lideri Martine Aubry’yi geride bıraktı. Göçmen dernekleri Fransa’da aşırı sağın bu yükselişinden endişe ettiklerini dile getiriyor.

Fransa’da hafta sonu Le Parisien Gazetesi’nin Harris Interactive’e yaptırdığı anket, ülkenin iki büyük partisi iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) ile muhalefet Sosyalist Parti başta olmak üzere Fransız politikasını şoka uğrattı.

Fransız siyasetinin en sağdaki partisi, Front National kurulduğundan bu yana ilk kez anketlerde birinci parti olarak çıktı.

‘Modern sağ’ sloganıyla babasından devraldığı koltuğa iddialı yerleşen Marine Le Pen, anketlerde ilk kez ülkenin en büyük iki partisinin lideri Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Sosyalist Parti Genel Başkanı Martine Aubry’yi geride bırakarak yüzde 23 ile birinci sıraya yerleşti.

Ankete göre, 2012’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde muhtemel adaylar arasında en çok oy alan Le Pen’i yüzde 21’er oyla Sarkozy ve Aubry takip etti. Merkez sağ Modem lideri François Bayrou yüzde 8, Yeşiller’in başkan adayı Eva Joly ile UMP’den ayrılarak adaylığını açıklayan eski Başbakan Dominique de Villepin de yüzde 7 destek aldı.

Marine Le Pen’in önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerde büyük sürpriz yaratması bekleniyor. Bu endişe nedeniyle giderek söylemini daha da sertleştiren Cumhurbaşkanı Sarkozy, bir süredir birbiri ardına milli kimlik tartışmaları, ardından ‘İslam’ın Fransa’da yeri’ gibi tartışmalar açıyor, ülkenin ‘Hristiyan kökenlerine ve kiliseye sahip çıkan’ konuşmalar yapıyor. Ancak Sarkozy ne kadar sağa kayarsa, Fransız halkı da o kadar Le Pen’i destekliyor. Yani seçmen aslı dururken fotokopisine oy vermiyor.

Merkezi Paris’te bulunan Fransa’daki Türkiyeli Yurttaşlar Meclisi ACORT Derneği yöneticisi Ümit Metin, aylardır sert sağ söylemle sağdan oy almaya çalışan Sarkozy’nin tüm politikalarının aşırı sağ partiye yaradığını söylüyor.

Camilere ödeneklerin kesilmesi, yollarda namaz kılanlara karşı çıkışı, ölüm cezalarının yeniden getirilmesi, göçmenlere yapılan ödeneklerin kesilmesi, Avrupa Birliği’ne karşı Fransa’nın bağımsızlığı, Euro bölgesinden çıkış gibi katı bir programı savunan Marine Le Pen bu söylemleriyle giderek daha büyük destek görüyor. Ancak bu söylemler arttıkça Fransa’da yaşayan milyonlarca göçmenin de husursuzluğu artıyor.

Ümit Metin, Sarkozy’nin tıpkı 2002’de eski Cumhurbaşkanı Chirac’ın bütün popülaritesini kaybetmişken, Le Pen’in ikinci tura kalması sayesinde büyük bir destekle seçildiğini hatırlatarak Sarkozy’nin de aynı oyun içinde olabileceğinin altını çiziyor.

Anketlerin ilk provası bu ay sonunda yapılacak olan bölgesel kanton seçimlerinde ortaya çıkacak. Ardındansa 2012 cumhurbaşkanlığı seçimleri için kıyasıya bir yarış başlayacak. Bu sefer hem sağda hem solda, hem de aşırı uçlarda son derece güçlü adaylar yarışacak. Aşırı sağ ilk tur seçimlerde birinci olmasa da oylarını ciddi oranda yükseltecek.

XS
SM
MD
LG