Erişilebilirlik

Fransa Yeni Güvenlik Paketini Açıkladı


Fransız hükümeti, Paris'te 7 Ocak günü Charlie Hebdo dergisine saldırıyla başlayan ve peşpeşe üç gün devam eden üç ayrı terör eylemi sonrasında güvenlik önlemlerini güçlendirmek için yeni bir güvenlik paketi açıkladı

Fransız hükümeti, Paris'te 7 Ocak günü Charlie Hebdo dergisine saldırıyla başlayan ve peşpeşe üç gün devam eden üç ayrı terör eyleminde toplam 17 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından ülkede güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi için bir yeni bir güvenlik paketi açıkladı. Hükümet, halen Fransa topraklarında bulunduğu tespit edilen radikal İslamcı ve cihatçı örgütlerle bağlantılı 3 bin kişiyi izlemek için 2 bin 680 yeni polis istihdam ederek neredeyse “adam adama markaj” yöntemi ile bu kişileri takip altına alacak. Hükümet, yeni güvenlik paketi için 425 milyon Euro’luk bütçe ayıracak.

Başbakan Manuel Valls, Elysee Sarayı’nda dışişleri, içişleri, adalet ve savunma bakanlarıyla ortak düzenlediği basın toplantısında Fransız hükümetinin terör saldırılarına karşı alacağı yeni önlemleri açıkladı. Terörle mücadelede hükümetin kararlılığını açıkça sergilediğini dile getiren Başbakan Valls, “Bundan böyle polisin operasyonları yasayla desteklenecek ve yasalar da hızlı bir işleyişle bu mücadeleye destek verecek” dedi. Bütün önlemlere karşı “sıfır riskin” mümkün olmadığını ama Fransız toplumunun güvenliği için her türlü önlemi almak istediklerini söyleyen Valls, polisin yanı sıra diğer kurumlarda da yapılacak değişiklikle istihbarat servislerinin operasyon kapasitelerinin de artırılacağını dile getirdi.

Terörle mücadeleye dev bütçe

Yeni güvenlik paketi ile, 3 yıllık bir plan dahilinde istihbarat servisleri ve polisin hem istihdam hem de lojistik gücü artırılacak. Hızlı bir istihdam planıyla 3 yıl içinde 2 bin 680 yeni polis alımı yapılacak. Bunlardan 1400’ü İçişleri Bakanlığı, 1100’ü ise istihbarat servisinde görev alacak. Geri kalan alımlar ise yargı mekanizmasının güçlendirilmesi için Adalet Bakanlığı’nda yapılacak. Yeni güvenlik önlemleri için ayrılan 425 milyon Euro’luk bütçenin önemli bölümü yargının güçlendirilmesi için kullanılacak.

Polise lojistik destek

Başbakan Valls, “polisin teröristlerle dengeli donanım ve mühimmata sahip olabilmesi” için yeni alımlar yapılacağını da kaydetti. Buna göre, polise Kaleşnikof tüfek ve saldırı yapan teröristlere karşı daha etkili silahlar alınacak. Kurşun geçirmez yelek, kolluk güçleri için kask ve operasyonel birimler için daha sağlam araçlar alınacak. Polis, bilgisayar ve iletişim çağına uygun haberleşme cihazları ile donatılacak, cihatçı propaganda yapan internet sitelerine karşı halkın izleyebileceği bir web sitesi kurulacak. Terörist şebekeler üzerindeki araştırma ve analiz çalışmaları güçlendirilecek, istihbarat ve polis birimleri ile halk arasındaki işbirliği genişletilecek. Poliste cihatçıların izlenmesi için ayrı bir fişleme sistemi oluşturulacak, bu sistemle özellikle cezaevinden çıkan cihatçılar uzun yıllar boyunca izlenmeye devam edilecek. 122 bin polis, asker ve jandarma hassas bölgeleri korumakla görevli olacak.

Jet yargı kararı çıkarılacak

Terörle mücadelenin yargı ayağı da güçlendirilecek. Mart ayında Meclise sunulacak yeni bir yasa ile yurt çapında yapılacak operasyonlara yargıdan “hızlı” onay alınabilecek. Charlie Hebdo dergisine saldıran Kouachi kardeşler ile Yahudi marketine saldıran Coulibaly ve eşleri arasındaki telefon görüşmelerinin dinlenmemesi nedeniyle “telefon dinlemelerinde” büyük bir boşluk yaşandığından şikayet eden istihbarat birimlerine, daha kolay dinleme onayı verilecek. Telefon dinlemeleriyle elde edilen deliller yargı tarafından değerlendirmeye alınacak. Bütün bu çalışmaların izlenmesi ve hızlı karar verilebilmesi için yargıda özel bir birim oluşturulacak.

Cezaevlerinde cihatçılar izole edilecek

Yargı birimlerinin yanı sıra Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak yönetilen cezaevlerinde de yeni önlemler alınacak. Pek çok cihatçı teröristin adi suçlu iken cezaevlerinde radikalleştiğinin ortaya çıkmasının ardından, cezaevlerinde cihatçılar için özel bir birim oluşturulması kararlaştırıldı. Bundan böyle cihatçı mahkumlar ile adi suçluların biraraya gelmemesi için cezaevlerinde özel birimler oluşturulacak, cihatçılar diğer mahkumlardan izole edilen bir bölümde tutulacak. Cezaevlerinde bulunan Müslüman mahkumlar için görevlendirilen 182 imama 60 yeni imam eklenecek.

Hollande ve Valls’in halktan aldığı destekte tarihi artış

Cumhurbaşkanı François Hollande anketlerde 2 yıldır düşüşe geçen popülaritesini saldırılara karşı aldığı önlemler sayesinde artırarak tarihi bir yükseliş kaydetti. Dünya liderleri ile Paris’te ifade özgürlüğü için kolkola yürüyen ve 4 milyon Fransız’ın desteğini alan Hollande’ın halktan aldığı destek 21 puan birden artarak yüzde 40’a yükseldi. Başbakan Manuel Valls’in de, halktan aldığı destek 17 puan arttı. Valls, anketlerdeki desteğini yüzde 61’e yükselterek Başbakanlık koltuğuna geldiğinden bu yana en yüksek rakama ulaştı.

İçişleri Bakanı olduğu dönemde getirmek istediği güvenlik önlemlerini kendi partisinin sol kanadının dahi karşı çıkması üzerine hayata geçiremeyen Başbakan Manuel Valls, Charlie Hebdo saldırısının ardından “hayal ettiğinin de ötesinde” bir meşru desteği arkasına alarak yeni güvenlik paketini uygulamaya koydu. Valls’in, aldığı sert güvenlik önlemleri sayesinde popülaritesinin arttığı ve 2017’ye kadar başbakanlık koltuğunu garantilediği belirtiliyor.

“Türkiye ile işbirliğimiz sürüyor”

Basın toplantısında, Türkiye ile terörle mücadele konusunda Fransa’nın yürüttüğü işbirliğine ilişkin bir soruya yanıt veren Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Türkiye ile terörle mücadele konusunda "iyi bir işbirliği" içinde olduklarını söyledi. Suriye ve terörle mücadele konusunda Türk yetkililerle sürekli temasta olduklarını belirten Fabius, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyon için Londra'da yapılacak toplantıya katılacaklarını, bu vesileyle bu konuları gözden geçirme olanağını yakalayacaklarını dile getirdi.

Terör konusuyla ilgili olarak daha önce Türkiye’ye giden İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de, Türkiye ile "yakın ve sıkı işbirliği" içinde olduklarını belirtti. Cazeneuve, "İşbirliğimiz son dönemde daha sıkı bir şekilde güçlendi" dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG