Erişilebilirlik

Fransa ve İtalya’nın ‘Göçmen’ Kavgası


Fransa ve İtalya bir haftadır ortak sınırlarında “göçmen” mücadelesi veriyor. Geçtiğimiz hafta İtalya ve Fransa arasındaki Ventimiglia sınır kapısını geçmeyi başaran 250 kadar kaçak göçmeni yakalayan Fransız polisi, yakaladığı göçmenleri İtalya’ya iade ederek sınırı kapattı. Fransız İçişleri Bakanlığı, Dublin Anlaşması’na atıfta bulunarak, İtalyan makamlarına göçmenlerin geldikleri ülkede işlem görmeleri gerektikleri kuralını hatırlattı. Fransa’nın bu eylemi fiili olarak Schengen anlaşmasının ihlali şeklinde yorumlandı.

Fransa’nın bu tutumu, aylardır ülkesine akın eden binlerce göçmenle baş etmeye çalışan İtalyan hükümetini öfkelendirdi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, hem Yunanistan’ın borç krizini konuşmak, hem de göçmen kavgasına son verip İtalya’yı yatıştırmak için Milano’ya gitti.

İtalya’nın ekonomi başkenti Milano’da, “MilanEXPO Fuarı”nda, Fransa standının açılışı için İtalya’ya giden Hollande, Başbakan Matteo Renzi ile baş başa görüştü. Brüksel’de Yunanistan’ın borç krizini çözebilmek umuduyla olağanüstü toplanan kritik liderler zirvesi öncesinde bir araya gelen iki liderin masasında hem Yunanistan hem de göçmen krizi dosyaları vardı.

Görüşmenin ardından her iki lider de kameralar karşıısna geçerek ortak açıklama yaptılar. Hollande, göçmenleri geri çeviren taraf olarak daha yatıştırıcı bir dil kullanmayı tercih ederek, “"İtalya ile Fransa arasındaki ilişkiler mükemmel. İki ülke birbirlerini anlıyor. Gerginlik olan yerler varsa bunu dayanışma ve sorumluluk içinde çözecek ekiplerimiz var. Biz Ventimiglia'da sadece kuralları uyguladık, sınırı kapatmadık. Fransa İtalya’ya destek vermeye hazır" dedi. Hollande, Avrupa’nın kurallar bütünü olduğunu ve Fransa’nın sadece bu kuralllara uyduğunu savundu.

‘Gerginlik ve bencillik olmamalı’

İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise, "İtalya ve Fransa arasında hiçbir şekilde gerginlik ve bencillik olmamalı. Birlik ülkeleri arasında sorumluluk ve dayanışma en temel ilkelerdir. Bu sorun sadece İtalya’nın sorunu değildir. Açık konuşayım. Dublin Anlaşması’nın iyi bir anlaşma olduğunu düşünmüyorum. Hele de İtalya açısından. Ama ülkemde geçmişe dönük hükümetlerin imza attığı anlaşmalarla ilgili hele de şimdi bir tartışma yaratmak istemiyorum. Bu sorunu bütün Avrupa Birliği birlikte çözmeliyiz” diye konuştu.

Fransa, Avrupa Birliği tarafından “göçmenlerin üye ülkeler arasında dağıtılmasını” içeren kota sistemine karşı çıkıyor. Hollande, bunun AB içinde büyük bir karışıklık yaratacağını savunuoyr ve yeni çözüm formülleri önerilmesini istiyor.

İtalya’nın 'B Planı'

Ancak sınırlarına dayanan binlerce göçmenle daha fazla idare edemeyeceklerini belirten Renzi’nin AB’den bir çözüm gelmezse “B Planı’nı” topraklarındaki tüm göçmenlere Schengen vizesi vermeyi planladığı iddiası AB başkentlerini hareketlendirdi. İtalyan basınına konuşan Renzi, üstü kapalı olarak “B planı Avrupa’nın canını yakar” mesajı gönderdi. Ancak AB ülkeleri ortak bir çözüm noktasından oldukça uzaktalar.

Avrupa ülkeleri arasında anlaşmazlık Almanya ve Fransa’nın göçmen yükünün yüzde 30’unun kendilerine düşmesine karşı çıkması nedeniyle yaşanıyor. AB’nin iki dinamo ülkesi daha adil bir dağılım yapılmasını istiyor. İngiltere, Danimarka ve İrlanda da göçmen planına katılmıyor. Plana karşı çıkan ülkelerden birisi de Polonya. Polonya, her ülkenin kendi koşulları ölçüsünde kaç göçmeni kabul edebileceğine kendi yönetimlerinin karar vermesini istiyor. Son toplantılarında uzlaşamayan AB İçişleri bakanları yeni ve kabul edilir bir çözüm üzerinde çalışıyor. Ancak umutsuzca çözüm bekleyen binlerce göçmenin durumu henüz çözüm aşamasında görünmüyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG