Erişilebilirlik

“Fransa mı? Texas mı?”


Fransa’nın Grenoble kenti yakınlarındaki Echirolles banliyösünde 2 gencin, ‘sadece bakışlarını beğenmedikleri’ için 20 kişilik bir sokak çetesi tarafından çekiç, balta sapı, golf sopası ve bıçakla linç edilmesi, Fransa’yı yasa boğdu. Hassas banliyönün örnek iki gencinin çete tarafından dövülerek feci şekilde öldürüldüğü Echirolles’e giden Cumhurbaşkanı François Hollande bir kadının, “Temizleyin buraları. Nerdeyiz biz? Burası Texas mı oldu?” haykırışlarıyla karşılaştı.

Fransa 3 gündür, sadece bakışlarını beğenmeyen bir grup sokak çetesi tarafından öldürülen Süfyan ve Kevin’in şokunu yaşıyor. Sürpriz bir gece ziyaretiyle Grenoble’a giderek Kevin ve Süfyan’ın ailesi ile görüşen Hollande, ailelere faillerin mutlaka bulunacağı sözünü verdi ve banliyölerde suç şebekelerine tolerans göstermeyeceklerini söyledi. Tam mahalleyi terkederken balkondan bir mahalle sakini kadın, “Benim de 19 yaşında oğlum var. Eğer bugün yaşıyorsa şans eseri yaşıyor. Nerede yaşıyoruz Sayın Cumhurbaşkanı, burası Texas oldu. Buradaki herkes size oy verdi. Temizleyin bu banliyöleri” diye konuştu. Sitedeki kadının haykırışları, Cumhurbaşkanı’nın gezisini canlı veren tüm televizyonlarda anında yansıdı. Hollande kadına, “Güvenliğiniz bizim garantimiz altında. Buradaki gençlere adalet, güvenlik ve başarı şansı getireceğiz” diye yanıt verdi.

Güvenlikte öncelikli bölge

Hollande’ın gece ziyaretinin ardından operasyon yapan Fransız polisi, tanık ifadelerine ve video kayıtlarına dayanarak iki asker kardeş ile 10 mahalle sakinini gözaltına aldı. Gözaltına alınanların, 16-24 yaşları arasında olduğu ve daha önce de şiddet nedeniyle poliste kayıtları bulunduğu belirtildi. Mahallede 2 psikolog ve bir doktordan oluşan kriz bürosu oluşturuldu. İçişleri Bakanı Manuel Valls de, “Bu suç cezasız kalmayacak. Devlet bütün gücüyle yurttaşlarının güvenliğini sağlayacak” dedi. Valls, bölgeyi güvenlikte öncelikli bölge ilan ederek, güvenlik önlemlerini artıracaklarını duyurdu.

Marsilya’dan Grenoble’a

Fransa’da geçtiğimiz hafta da Marsilya’nın kuzey banliyösünde uyuşturucu çeteleri arasında birbiri ardına yaşanan çatışmalarda 20’ye yakın kişi sokak ortasında infaz edilmişti. Yerel bir yönetici Marsilya’ya ordu müdahalesi istemişti. İçişleri Bakanlığı bölgede uyuşturucu çeteleri ile işbirliği yapan polisler dahil sıkı bir temizlik operasyonuna başladı. Operasyon çerçevesinde uyuşturucu şebekeleri ile ilişkide olan 4 polis memuru tutuklandı.

Kevin ve Süfyan, ikisi de Echirolles banliyösünün Villenueve mahallesinde büyüdü. Her ikisi de 21 yaşında olan iki yakın arkadaşın ölümü de birlikte oldu. Olay, Kevin’in kardeşi Wilfried’in (16 yaşında) bir arkadaşıyla beraber liseden çıkarken, lise dışındaki bir grup tarafından ‘kendilerine ters baktığı’ iddiasıyla sözlü olarak tartışmasıyla başladı. İki saat sonra yeniden karşılaşan ve arkadaş ve ailerile daha da büyüyen grup Wilfried, Kevin, Süfyan ve bir kaç arkadaşı ile kavga etti. Fakat kısa süre itişen grup hızla dağıldı, herkes olay kapandı diyerek evlerine gitti. Akşam saatlerinde arkadaşının evine gitmek üzere Süfyan ile evden çıkan Kevin, evin önündeki parkta, daha da büyüyerek gelen karşıt grubun saldırısına uğradı. Ters bir bakışın yarattığı tartışmanın vardığı şiddet Fransızları derinden sarstı. Yapılan otopside, iki gence, balta, çekiç, beysbol sopası ve silahla saldırıldığını, Kevin’de 10, Süfyan’da 30 bıçak yarası olduğunu, ayrıca, çekiç, sopa darbesi ve kurşun yarası tespit edildi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG