Erişilebilirlik

Fransa Suriye’de Askeri Varlığını Arttırıyor


Fransa, Suriye’de IŞİD’e karşı hava saldırılarını yoğunlaştırmak için bölgeye savaş gemisi Charles de Gaulle’ü gönderiyor. Elysee Sarayı’nda Güvenlik Konseyi’ni topladıktan sonra Fransa’nın Suriye’deki varlığını artıma kararı alan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 'Bu düşünülerek alınmış bir karar. Bu Fransa’nın müttefikleriyle koordinasyon gücünü daha da arttıracak' dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Brüksel’de toplanan IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon Çekirdek Gurup Toplantısı’ının ardından Paris’te dar kapsamlı Güvenlik Konseyi’ni topladı. Toplantının ardından Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, 'Charles de Gaulle ve etrafındaki savunma ekipmanının, IŞİD ve ona bağlı guruplarla mücadele amaçlı düzenlenen operasyonlara katılmasına karar verilmiştir' denildi.

Açıklamada 'Cumhurbaşkanı politik geçişi tartışan Viyana sürecini desteklediklerini, operasyona IŞİD ile mücadele ve sivil halk üzerine bombardımanı engellemek amacıyla katıldıklarını belirterek Beşar Esat’ın Suriye’nin geleceğinde kesinlikle rol alamayacağının altını çizmiştir' ifadesine yer verildi.

Hollande : 'Bu düşünülerek alınan bir karar'

Kararın ardından Fransız Milli Savunma Bakanlığı yeni binasının açılışına katılan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande kararı bizzat açıkladı. Hollande, 'Charles de Gaulle uçak gemisini Suriye’ye gönderme kararı verdim. Bu düşünülmüş ve önemli bir karardır. Suriye ve Irak’taki operasyonlarda, müttefiklerimizle kordinasyon konusunda daha etkili olacağız.'

Askeri varlık iki katına çıkıyor

Dünyanın en güçlü savaş gemilerinden biri olarak bilinen ve nükleer güçle çalışan Charles de Gaulle’ün katılımı, Fransa, bölgede halen Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki 6 Rafale uçağı ve Ürdün’deki üste bulunan 6 Mirage uçağından ibaret olan askeri varlığını 2 katının üzerine çıkaracak. Charles de Gaulle, geçtiğimiz Ocak ayında Fransa’nın Irak’ta düzenlediği operasyonları desteklemek amacıyla 2 ay boyunca İran Körfezi’ne gönderilmişti.

Fransız uçak gemisi, bahar ayından bu yana bakımdan geçiriliyordu. Fransa bu iki ay boyunca, gemide bulunan 20 savaş uçağıyla günde 10-15 sorti yapmıştı. Fransız Genel Kurmay’ı, Charles De Gaulle’den kalkan uçaklarla IŞİD ile mücadele kapsamında bin 285 hava misyonunda, 271 bombardıman sonucu 459 hedefin imha edildiğini açıkladı.

Rus Moskva’larla burun buruna

Uluslararası Fransız Radyosu’nda (RFI) yer alan detaylara göre, Charles De Gaulle savaş gemisi, Kasım ayı ortasında, Körfez’in üç sıcak noktası Süveyş kanalı, Bab-el-Mandeb ve Hürmüz Boğazı’ndan geçerek İran Körfezi açıklarına konuşlanacak. Fransız ordusu aslında gemiyi Akdeniz’de Kıbrıs’ın doğusuna konuşlandımayı düşündü. Zira, bu noktadan Suriye’nin kuzey illerine bir saatten daha kısa bir uçuşla ulaşılabilirdi. Ancak Fransız Deniz Kuvvetleri bölgedeki tek güç değil. Ruslar daha önceden aralarında güçlü kruvazör Moskva’nın aralarında olduğu yüzey gemilerini ve deniz altılarını bölgeye konuşlandırmış durumda.

Askeri ve politik mesaj

Kağıt üzerinde Fransa’nın bölgedeki uçak sayısı 2 katına çıkacak. Ancak bu bombardıman sayısının da artacağı anlamına gelecek mi ? Fransız deniz kuvvetleri, Charles de Gaulle gemisini, Ürdün ve Arap Emirlikleri’ndeki bazlarda bir yıldır operasyon yapan birlikleri dinlendirmek amacıyla da gidiyor.

Fransa bu yeni kararı askeri ihtiyaçların ötesinde koalisyondaki partnerlerine politik mesaj da içeriyor. Özellikle 'Esat’ın gitmesi' konusunda uzlaştığı ve birbiri ardına onlarca savaş uçağı sattığı müttefikleri Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne… Fransa, daha önce Suriye’de ‘IŞİD’e karşı bir operasyon Esat rejiminin işine yarar’ diyerek yalnızca Irak’ta operasyon düzenledi. Ancak Rusya’nın bölgedeki askeri varlığını artırması üzerine Paris yönetimi de Suriye’ye girme kararı aldı. Fransa, Körfez’e konuşlanarak bir yandan da aynı noktadaki Ameriakan donanmasıyla yakın bir fotoğraf da sergileyecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG