Erişilebilirlik

Fransa Senatosu Cezayir Olaylarını Tanıdı


Fransız Senatosu
Fransız Senatosu
Fransız Senatosu, Paris’te 17 Ekim 1961’de meydana gelen ve ülkelerinin özgürlüğü için gösteri düzenleyen yüzlerce Cezayirli’nin ölümü ile sonuçlanan Cezayir olaylarında ‘Fransız devletinin sorumluluğunun Meclis Kararı ile tanınmasını’ öngören teklifi kabul etti. Tarihi oylamada kıl payı geçen meclis karar teklifi, 168’e karşı 174 senatörün desteği ile kabul gördü.

Fransız Senatosu, Komünist Grup Senatorü Nicole Borvo Cohen-Seat’in Ocak ayında verdiği ve muhalefet gruplarına da yasayı gündeme alma olanağı getiren ‘nich parlamentaire’ uygulamasıyla karar teklifini görüştü. Teklife, “Bu bizim değil tarihçilerin yapması gereken bir çalışmadır” görüşünü savunan ana muhalefet UMP grubu destek vermedi. Komünist grup adına konuşan Robert Hue, “Burada tarihçilerin işini elinden almıyoruz. Yalnızca tarihi bir gerçeği tanıyoruz. Bugüne kadar hep sorun halı altına süpürülerek geçiştirilmeye çalışıldı. Artık gerçeklerle yüzleşmeliyiz,” dedi.

Benbassa: “Bu yetmez arşivler açılsın”

Aynı yönde teklif veren İstanbul asıllı Yeşiller Senatörü Esther Benbassa da, olayın tarihsel geçmişini hatırlatarak, “Hala ölen ve yararlıların sayısını bile bilmiyoruz. Nehirlerden cesetler toplandı, Paris’in göbeğinde insanlar boğularak, vurularak öldürüldü. Yeşiller grubu olarak, Nanterre Hastanesi’nin ve polis arşivlerinin açılmasını, olayın bütün gerçekleriyle ortaya çıkarılmasını istiyoruz,” dedi. Cezayir asıllı Senatör Bariza Khiari de, Sosyalist Grup adına söz alarak, “Bu olayın aydınlatılmasını isteyenler Fransızların değil, bu olaydan sorumlu olanların bulunmasını istiyor. Cezayir ve Fransızların barış içinde birlikte yaşayabilmesi için bu kara dönemin aydınlatılması gerekir. Politik pozisyonu nedeniyle tutuklanan annemi, Paris’te tutklanan ve işkence gören babamı da anıyorum,” diyerek iktidar grubu olarak tekifi desteklediklerini dile getirdi.

Hükümet adına konuşan Bakan Alan Vidalies de Cumhurbaşkanı Hollande’ın ilk kez resmen bu olayları tanıyan bir açıklama yaptığını dile getirerek, “Hükümet olarak bu teklife destekliyoruz,” diye konuştu. Konuşmaların ardından yapılan oylamada, salt çoğunluk olan 162 rakamı kıl payı aşıldı ve teklif 168’e karşı, 172 oyla kabul edildi. Böylece Fransız Senatosu, olaylarda devletin rolünü tanıdı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG