Erişilebilirlik

Fransa Seçiminde Sol Önde


Resmi sonuçlar solcu partilerin 577 üyeli parlamentonun alt kanadı için verilen oyların yüzde 47'sini kazandığını gösteriyor

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan sosyalist politikacı François Hollande, ilk sınavı olan genel seçimlerden başarıyla çıktı. Hollande’a desteği devam ettiren seçmen, dün yapılan ilk tur genel seçimlerde sonunda açıklanan resmi sonuçlara göre Sosyalist Parti oyların yüzde 40.1, sol ittifakla beraber yüzde 47’sini aldı. Sosyalist Parti’nin, Yeşiller ve Sol Cephe’nin 2. turun ardından 305 -353 civarında milletvekili çıkarması bekleniyor.

Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin muhafazakar partisi UMP yaklaşık yüzde 34 oranında oy toplarken çıkaracağı sandalye sayısı ise 210-263 arasında tahmin ediliyor.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin oy oranı yüzde 13'ün üzerine çıktı.

Fransız genel seçimlerinin ik turu için yaklaşık 46 milyon olan seçmenin yüzde 60’ı, 6611 aday arasından 577 milletvekilini seçmek için sandığa gitti.

Sandığa katılım oranı kaygı veren bir seviyede yüzde 50 civarında gerçekleşti. Fransız Anaysası’na göre, iki turlu seçimlerin ilk aşamasında, oyların yüzde 50’sini alan adaylar seçiliyor, ancak hiçbir adayın yüzde 50 oy alamaması durumunda en yüksek oy alan iki aday 17 Haziran’da yapılacak ikinci turda çarpışıyor. Ancak bir aday oyların yüzde 50’sini alsa da, eğer katılım yüzde 25’in altında gerçekleşirse, seçilmiş sayılmıyor. Dolayısıyla katılım oranı milletvekili seçimleri için büyük önem taşıyor.

Seçilemeyen bakanlar gidecek

Anayasal zorunluluklara bir koşul da bakanlarına ‘Etik Şartı’ imzalatan Başbakan Jean Marc Ayrault getirdi. Ayrault, aday olan 24 bakanına ‘seçilemeyen gider’ diyerek, seçimleri kaybeden bakanların hükümette kalmayacağını açıkladı. Belediye Başkanı olduğu Nantes kentinde oy kullanan Ayrault’nun, eşiyle geldiği seçim bürosunda kuyruğa girip sırasını bekleyerek oy kullanması dikkat çekti. Bakan olmayan sosyalist politikacı Segolene Royal de, seçimleri kazanırsa, yenilenecek Meclis’e Başkanlık etmeye hazırlanıyor. Ayrault, daha ik turda seçilriken, Royal, ikinci tura kladı. Bakanların önemli bir bölümü ilk turda yeniden seçilmeyi garantiledi.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG