Erişilebilirlik

Fransa Schengen Sınırlarını Kapatıyor


Paris’te düzenlenecek Uluslararası İklim Konferası’na üç hafta kala, güvenlik kaygısı gündeme geldi. Tüm dünyadan 100’e yakın lider, 160 yabancı heyet ve binlerce gazeteciyi Paris’te ağırlamaya hazırlanan Fransa, güvenlik kaygısıyla Schengen sınırlarını kapatma kararı aldı. Birleşmiş Milletler İklim Konferansı COP 21’e, 30 Kasım-11 Aralık tarihleri arasında ev sahipliği yapacak olan Fransa, 13 Kasım-13 Aralık tarihleri arasında, bir ay boyunca Schengen uygulamasını askıya alarak, sınırlarını geçici olarak kapatacak. Bu süre boyunca Fransız polisi de güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çekecek.

Fransız haber kanalı BFM TV’ye konuk olan İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, “Bir ay boyunca Fransa sınırlarında yeniden kontrol mekanizması kuracağız. Bu Schengen sınırlarını askıya aldığımız anlamına gelmiyor. Schengen anlaşmasında yer alan bir madde, olağanüstü durumlarda ülkelere sınırlarını geçici olarak kapatma hakkı veriyor. Konferans sırasında terör tehdidi ve kamu düzeninin bozulması riski vardır” dedi. Cazeneuve, Fransa’nın bu kararı göçmen akınına karşı almadıklarını belirtti, Schengen prensiplerini ve özgür dolaşım hakkını savunmaya devam ettiklerinin de altını çizdi.

Fransa, 7 Ocak’ta yaşanan Charlie Hebdo saldırısının ardından ülkede yüksek güvenlik önlemleri uyguluyor. IŞİD ile mücadelesi ve Fransız cihatçıların ülkedeki saldırıları nedeniyle asker ve polis sayısını artırarak anti-terör yasasını sertleştiren Fransız İçişleri, dünya liderlerinin ağırlanacağı COP 21 buluşması sırasında alınacak olağanüstü güvenlik önlemleriyle ülkede kuş uçurtmayacak.

Radikal guruplar ve yabancı katılımcılar tehdidi

RTL Radyosu’nun haberine göre, Fransız istihbaratı hükümete güvenlik konusunda bir uyarı notu verdi. Uyarı notunda, öncelikle radikal sol gurupların kalabalıklar içine karışarak güvenlik güçleri ya da devleti temsil eden diğer temsilcilere saldırma riski konusunda uyarı yapıldı. Bourget Askeri Havaalanı yakınlarında ve Saclay Platosu’nda yapılacak İklim Konferansı’nın çevreci anarşistlerin de saldırısna uğramasından endişe ediliyor. Fransız İç İstihbaratı, Alman Black Bloc ve İngiliz radikal guruplarının ve radikal çevreci protesto gösterilerinin de tehdit oluşturduğunu rapor etti.

Elysee Sarayı’nın önünde 100’e yakın dünya lideriyle çekilecek Aile fotoğrafı da güvenlik kaygısı içeren etkinlikler arasında belirtildi. Elysee, aile fotoğrafının programdan çıkarılmasını tartışıyor. Liderler Zirve boyunca kalabalık eskortlar tarafından korunacak. Delegeler, Konferans alanına doğrudan giriş yapan otellerde kalacak.

Muhalefetten destek

Alınan önlemlere eski polis şefi Cumhuriyetçi milletvekili Frédéric Péchenard da destek verdi. Pechnard, “Çok doğru bir karar. Bu seviyede uluslararası bir organizasyon gerçekleştirdiğinizde katılımcıların güvenliğini sağlamak zorundasınız” dedi.

Aşırı sağ Debout la France Hareketi lideri Nicolas Dupont-Aignan ise, "Hükümet, bu bir aylık süreyi terörist tehdit ve göçmen akınına karşı uzatmalı " dedi.

92 lider “katılıyorum” dedi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, COP 21 buluşmasına ve buradan bir uzlaşma çıkmasına büyük önem veriyor. Hindistan ve Çin gibi iklimi en çok kirleten ülke liderlerini bizzat ziyaret ederek konferansa katılmaya ikna eden Hollande, küresel ısınma oranlarının düşürülmesi konusunda dünyayı ikna ederek, COP 21 başarısını iktidarının markası yapmak istiyor. Fransa, Konferans için 195 ülkeye davetiye gönderdi. Bunlardan 92’si katılacağını bildirdi. Uluslaarrası kuruluş ve derneklerden de 160 heyet katılacak. Katılanlar arasında Amerika Başkanı Barack Obama, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Hindistan Devlet Başkanı Narandra Modi de var. Yalnızca Seychelles Adaları ve Kosova, çalışma takvimleri nedeniyle katılamayacaklarını bildirdi. İran, Rusya, Irak gibi gündemi yüklü ülkelerden ise henüz yanıt gelmedi. Hollande, Vladimir Putin’e, el yazısıyla, şahsi bir mektup yazarak yeniden davet etti.

Schengen uygulaması

Avrupa Birliği’nin en temel uygulamalarından olan Schengen Anlaşması, birlik üyesi ülke vatandaşlarına Schengen sınırları içinde, olağanüstü durumlar hariç, kontrolsüz, serbest dolaşma hakkı tanıyor. Halen birliğe üye olan 28 ülkeden 22’sinde uygulanıyor. Kıbrıs, Hırvatistan, İrlanda ve İngiltere Schengen sınırları dışında.

Fransa daha önce de G8 zirvesi 2009 yılında Strasbourg’da yapılan NATO zirvesi sırasında sınır kontrolü uygulamasına geçmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG