Erişilebilirlik

Fransa Savunma Bakanı Morin: 'Bin Ladin Yaşıyor'


Usama Bin Ladin’in, Afganistan’da asker bulunduran ve kara çarşafı yasaklayan Fransa'yı ilk kez doğrudan tehdidi ülkeyi alarma geçirdi
Usama Bin Ladin’in, Afganistan’da asker bulunduran ve kara çarşafı yasaklayan Fransa'yı ilk kez doğrudan tehdidi ülkeyi alarma geçirdi

El Kaide lideri Usama Bin Ladin’in, Afganistan’da asker bulunduran ve kara çarşafı yasaklayan Fransa’yı ilk kez doğrudan tehdit etmesi, ülkeyi alarma geçirdi. Savunma Bakanı Herve Morin, ilk analizlerin ses kaydının Bin Ladin’e ait olduğunu ve Bin Ladin’in yaşadığını açıkladı. Fransız bakan Fransa’nın müttefikleriyle beraber Afganistan’dan 2011 yılından itibaren çekileceğini de kaydetti.

Bugüne kadar Amerika’yı ya da Avrupa devletlerini genel anlamda hedef alan Usame Bin Ladin, önceki gün El Cezire Televizyonu tarafından yayınlanan bir ses kaydında ilk kez doğrudan Fransa’yı tehdit etti. Bin Ladin, Afganistan’da asker bulunduran ve kara çarşafı ülkede tümüyle yasaklayan Fransa’nın Müslümanlar’a haksızlık etmeye devam etmesi durumunda “güvenlik sorunu nedir, görürler” tehdidinde bulundu.

Bin Ladin, 16 Eylül'de Nijer'de El Kaide'nin Magreb kolu tarafından, Fransız enerji devi Areva’da çalı şan 5 Fransız’ın kaçırılmasının, "İslam ulusuna yönelik haksız uygulamalara karşı bir tepki" olduğunu söyledi ve "Öldürdüğünüz gibi öldürüleceksiniz, Tutsak ettiğiniz gibi, rehin alınacaksınız. Güvenliğimizi tehdit ettiğiniz gibi, biz de sizin güvenliğinizi tehdit ediyoruz," diye konuştu.

Açıklamanın ardından bant kaydını analiz eden Dışişleri Bakanlığı sesin Bin Ladin’e ait olduğunu açıkladı. Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Fransa’ya dönük tehditlerin kabul edilemeyeceğini söyledi. Kouchner, Bin Ladin’in tehdidi karşısında şaşırmadıklarını ve tehdit karşısında üst seviyede alarma geçtiklerini ve her türlü önlemin alındığını bildirdi. Fransa Savunma Bakanı Herve Morin ise RTL Radyosu’na yaptığı açıklamada ses kaydının Bin Ladin’e ait olduğunu daha net cümlelerle açıklayarak, “Bin Ladin yaşıyor,” dedi.

İstihbaratlarının ortak görüşünün Bin Ladin’in yaşadığı yolunda olduğunu, bu konuda bir şüphe olmadığını ancak nerede ve nasıl yaşadığı konusunda bilgileri olmadığını söyledi. Bakan Morin ilk defa Fransa’nın Afganistan’dan çekilmesine ilişkin tarih vererek, Amerika Başkanı Barack Obama’nın da açıkladığı gibi 2011’den itibaren Fransa’nın da Afganistan’dan çekilmeye başlayacağını kaydetti.

Morin, NATO’nun önümüzdeki yıl başında « yeni strateji » konulu bir toplantı yapacağını ve Afganistan’ı konuşacağını belirten Morin, Barack Obama’nın belirlediği takvim çerçevesinde 2011 yılı boyunca çekilmeyi, yavaş yavaş bölgeyi Afgan askerlerine terkedeceklerini kaydetti. Morin, ilk kez tarih içeren bu açıklamanın Bin Ladin’in tehdidiyle bir ilgisi olmadığını daha önce defalarca Obama ve NATO tarafından dile getirildiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG