Erişilebilirlik

‘Fransa Saldırısında IŞİD Bağlantısı Var’


Geçtiğimiz Cuma günü Fransa’nın Lyon kenti yakınlarındaki bir kimya fabrikasına saldırarak, fabrikanın girişine öldürdüğü patronunun kesik başını da asan 35 yaşındaki Yassin Salhi hakkında “terör örgütüyle bağlantılı cinayet işleme” suçundan soruşturma başlatıldı. Paris Savcısı François Molins, her ne kadar zanlı “suçu bireysel nedenlerle işlediğini” söylese de delillerin “IŞİD bağlantısını ortaya koyduğunu” açıkladı.

Molins, zanlının gözaltı süresi boyunca verdiği ifadeler ve toplanan delilleri açıklamak üzere Paris’te bir basın toplantısı düzenledi. Savcı Molins, “Zanlı ifadelerinde, cinayeti eşiyle kavga ettiği ve patronuna kızdığı için işlediğini anlatıyor. Ve cinayeti dini nedenlerle işlemediğini öne sürüyor. Ancak eylemin biçimi, kafa kesme, patlayıcı dolu araçla intihar eylemine girişim, üzerinde arapça Kuran’dan sureler yer alan siyah beyaz bayraklar, zanlının cinayeti işlerken “Allahüekber” diye bağıması bütün bunlar IŞİD’in kodlarına uyuyor” dedi.

Yassin Salhi’nin, Suriye’deki IŞİD elemanı Sebastien Younnes ile sürekli temas halinde olduğunu, WhatsApp aracılığıyla sürekli görüştüklerini, son olarak Sebastien Younnes’e kesik baş ile selfie çekerek fotoğrafın IŞİD’in web sitesinde yayınlanmasını konuştuğunu anlattı. Molins, Salhi’nin eylemi yapmadan bir kaç gün önce Younnes ile telefonda da görüştüğünün altını çizdi.

2003’te radikalleşmeye başlıyor

Fransız savcı Salhi’nin nasıl her geçen gün radikalleştiğini de açıkladı. Buna göre Yassin Salhi, 2003-2004’te Fas ve Suudi Arabistan’a gitti. 2006-2008 arasında Selefilerle görüşerek radikalleşmeye başlayınca fişlendi. 2009 yılında eşi ve çocuğuyla bir yıl Suriye’de kaldığını açıkladı. Salhi, ifadesinde Suriye’ye Arapça öğrenmek için gittiğini kaydetti. Dönüşte ‘Free Fight’ dövüş dersleri aldı, dövüş hocasına sık sık Suriye’ye gitmek gibi radikal planlarından söz etti. Eşine sürekli islamın kurallarına uygun yaşaması için baskı uyguladı. Nisan 2015’te nakliye firmasında işe girdi. Cinayetten iki gün önce patronuyla, bir gece önce de eşiyle kavga etti. Bütün bu deliller ışığında terör örgütüyle bağlantılı cinayet işleme, patlayıcı madde ile saldırı girişimi ve yine örgüt bağlantılı olarak insanların hayatını tehlikeye atacak eylem gerçekleştirmek ididasıyla hakkında soruşturma açıldı.

Adım adım cinayet

Savcının anlatımlarına göre zanlı cinayet sabahı evinden daha önce hazırladığı iki bayrak ve 20 cm’lik bir bıçak alarak çıktı. gaz tüpleriyle dolu bir kamyonla ve patronuyla birlikte her zaman olduğu gibi fabrikaya geldi. Ama fabrikaya ulaşmadan önce patronunun kafasına kriko ile vurup boğazladı, ardından başını kesti. Önce kesik vücut ve başı yan yana koyarak siyaz beyaz bayraklarla fotoğrafını çekti. Sonra kesik baş ile selfi çekerek bu iki fotoğrafı WhatsApp aracılığıyla 2014’te Suriye’ye giderek IŞİD saflarına katılan Sebastien Younnes’e gönderdi. Younnes’ten fotoğrafların IŞİD’in sitesinde yayınlanmasını istedi.

Kesik başı fabrikanın giriş demirlerine astı. Ardından gaz tüpü yüklü kamyonla bariyeleri kırarak fabrikaya girdi. Önce bir tüpü patlattı, patlama ve gürültü üzerine itfaiye ekipleri hızla olay yerine geldi. Salhi ardından oksijen tüpünü açarak o anda 75 kişinin bulunduğu fabrikayı havaya uçurmak istedi. Ancak tam bu anda bir itfaiye eri tarafından yakalandı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG