Erişilebilirlik

Fransa Parlamentosu'ndan Tarihi Filistin Kararı


Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius

Fransız Ulusal Meclisi, Filistin’in devlet olmasını tanıyan karar tasarısını 151’e karşı 339 oyla kabul etti. Fransa’nın aldığı bu tanıma kararı bölgede önemli bir değişikliğe yol açan bağlayıcı bir karar değil, ancak İsrail hükümeti üzerinde ciddi bir baskı yaratarak barış sürecinin yeniden başlamasını hedefleyen sembolik bir önem taşıyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu’nun, Fransa’nın bu girişiminden duyduğu rahatsızlığı dile getiren sözleri Meclis’te yankısını bulamadı. Fransız Ulusal Meclisi, Dış “lişkiler Komisyonu Başkanı Sosyalist Elisabeth Guigou’nun ilk imzasıyla verilen ve geçtiğimiz cuma günü görüşmeleri tamamlanan karar tasarısını bugün oyladı. Meclis, 339 gibi önemli bir çoğunlukla Filistin Devleti’ni tanıma kararı aldı.

Oylamada, sağ eğilimli UMP’li milletvekilleri çoğunlukta olmak üzere 151 milletvekili karşı, 16 vekil geçersiz oy kullandı. Taraf olmamayı tercih eden 68 vekil ise oylamaya katılmadı. Sol partilerin tamamına yakını ‘evet’ oyu kullanırken, PS’ten yalnızca ‘Ermeni soykırımının Fransa Meclisi tarafından tanınmasını içeren’ 2001 yılındaki yasanın sahibi Rene Roquet’nin karşı oy kullanması dikkat çekti. Sosyalist milletvekilleri Laurent Cathala, David Habib, Monique Iborra, Armand Jung ve François Pupponi ise oylamaya katılmadılar. Yeşiller Partisi’nin tüm milletvekilleri Filistin Devleti’ne ‘evet’ dedi. UMP’den ise yalnızca dokuz milletvekili tasarıya destek verdi, dördü ise oylamaya katılmadı.

Kararı savunanlar, barış görüşmelerinin önündeki tıkanıklığın aşılabilmesi için Filistin’in de devlet olarak tanınmasının önemli bir katkı sağlayacağını dile getiriyor. Ancak teklife karşı çıkan vekiller ise “Filistin devletini desteklemenin Hamas’ı desteklemek anlamına geleceğini” dile getirdiler. UMP Grup Başkanvekili Christian Jacob, Meclis’in bu konuda karar alma yetkisi olmadığına vurgu yaparak “Bu karar anayasaya aykırıdır” dedi.

Oylamanın ardından söz alan teklif sahibi Elisabeth Guigou, “Bu tarihi bir karar” derken, sol partiye mensup pek çok milletvekili de Twitter üzerinden kararı kutlayarak “karardan gurur duyduklarını” dile getirdiler. Karar, 11 Aralık’ta Senato’da ele alınacak. Avrupa Parlamentosu da benzer bir tasarıyı Aralık ortasında oylayacak.

Sembolik açıdan önemli

İsrail-Filistin dosyasında son yıllarda tümüyle görünmez olmayı seçen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, yaz boyunca Gazze krizinde gösterdiği çekimser tavra son vererek inisiyatif almaya karar verdi. Kararın Senato’dan geçmesinin ardından Fransa, BM Güvenlik Konseyi’ne barış görüşmelerinin yeniden ele alınması ve iki yıllık bir süreç öngören bir karar tasarısına öncülük etmeye hazırlanıyor. Barış görüşmelerinin yeniden başlaması durumunda, Fransa, Orta Doğu konulu bir uluslararası konferansa da ev sahipliği yapmayı planlıyor. Tarafları 1967 öncesi sınırlara çeken bir çözüm için çalışan Fransa, iki yıl sonunda barış sağlanmaması durumunda, tek taraflı olarak, Filistin Devleti’ni tanımayı planlıyor.

Tasarı Parlamento’nun üst kanadı Senato’dan da geçse, karar Filistin-İsrail sorununun çözümü için bölgede resmi bir adım getirmeyecek. Ancak sembolik olarak büyük önem taşıyan önerge barış görüşmelerinin yeniden başlaması durumunda Filistin’in elindeki kartları güçlendirecek. Merkezi Paris’te bulunan UNESCO da, 2012 yılında Filistin’i “gözlemci devlet” statüsünde tanımıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG