Erişilebilirlik

Fransa OHAL’i 6 Ay Daha Uzatıyor


Türkiye’deki Olağanüstü Hal uygulamaları için sık sık referans olarak gösterilen Fransa, OHAL’i 6 ay daha uzatmaya hazırlanıyor. Başbakan Manuel Valls, OHAL uygulamasının 23 Nisan-7 Mayıs 2017 tarihlerinde iki türlü olarak yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri bitimine kadar uzatılmasından yana olduklarını açıkladı.

Paris saldırılarının birinci yıl dönümü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Başbakan Manuel Valls, "Bugün OHAL’e son verilmesini söylemek çok zor. Bir kaç hafta içinde büyük mitinglerin, halk toplantılarının yapılacağı seçim kampanyası başlayacak. Demokrasimizi korumamız gerekecek" dedi.

OHAL’in kesinlikle bir kaç ay daha uzatılmaya ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Başbakan Valls, "OHAL bize tutuklama yapma, idari kontrol şansı gibi yetkiler vermekte. Dolayısıyla bir kaç ay daha OHAL ile yaşayacağız" diye konuştu.

Artık Paris benzeri organize komando saldırıları düzenleme ihtimalinin azaldığına dikkat çeken Manuel Valls, "Ancak, Nice benzeri, tek bir kişinin hiçbir yerden talimat almadan kendi başına ya da internet üzerinden talimat alarak, Suriye ve Irak’a gitmeye gerek olmadan, bulunduğu yerde düzenleyeceği saldırılarla karşı karşıya kalabiliriz" uyarısında bulundu.

Paris’te 13 Kasım saldırılarının ardından ilan edilen OHAL uygulaması, geçtiğimiz Temmuz ayında 6 ay süreyle uzatılmıştı. Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa’nın milli günü 14 Temmuz törenlerinde artık hayatın normale dönmeye başladığını, OHAL uygulamasına son verilebileceğini açıklamıştı.

Aynı akşam Nice kentinde bir cihatçı teröristin, büyük bir kamyonu 14 Temmuz kutlamalarına katılan kalabalığa sürerek öldürmesi üzerine uygulama 6 ay uzatılmıştı. Mevcut OHAL uygulaması Ocak ayında son bulacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG