Erişilebilirlik

Fransa Mülteciler Dairesi Türkiye'yi Güvenli Ülkeler Listesinden Çıkardı


Fransa Mülteciler Dairesi Türkiye'yi Güvenli Ülkeler Listesinden Çıkardı
Fransa Mülteciler Dairesi Türkiye'yi Güvenli Ülkeler Listesinden Çıkardı

Fransa Mültecileri ve Vatansızları Koruma Dairesi (OPFRA) Türkiye’yi güvenli ülkeler listesinden çıkardı. Fransız Danıştay’ının, kurumun Türkiye’yi güvenli ülke olarak tanımlayan kararını iptal etmesi üzerine Türkiye tekrar kara listeye alındı. Türkiye’nin yanısıra Ermenistan, Madagaskar ve Mali de güvenli ülkeler listesinden çıkarıldı.



Fransız İçişleri Bakanlığına bağlı, ancak bağımsız bir kurum olarak çalışan Fransa Mültecileri ve Vatansızları Koruma Dairesi OPFRA, geçtiğimiz yıl Türkiye’de “açılım politikası ve PKK’lı militanların dağdan inmesine dönük projelerin ardından” ülkede şiddetin sona ermekte olduğunu kabul ederek, Türkiye’yi güvenli ülkeler listesine almıştı. Böylece Türkiye’den yapılan iltica başvurularının kabul edilmesi daha da zorlaştırılmıştı.

Ancak Fransız Danıştayı, başvurular üzerine, Temmuz ayında yürütmenin durdurulmasını kararlaştırınca, OPFRA da Türkiye’yi yeniden ‘kara listeye’ aldı. Mülteciler Ofisi, Türkiye’nin yanısıra, Ermenistan, Madagaskar ve Mali’yi de listeden çıkardı. Mali erkekler için güvenlikli bir ülke olarak kabul ediliyor ama kadınlar için güvensiz ülke olarak tanımlanıyor.

Türkiye’den Fransa’ya ortalama her yıl 2500 kişi siyasi sığınma talebinde bulunuyor. Fransa hükümeti bu başvuruların üçte birini kabul ediyor.

OFPRA, 2009 yılında Türkiye’yi “güvenli ülkeler” listesine almış, bu da iltica başvurularının kabul edilmesini zorlaştırmıştı. 2005 yılında özel bir yasayla oluşturulan güvenlikli ülkeler listesinde halen Benin, Bosna Hersek, Cape-Verde, Gana, Hırvatistan, Hindistan, Mali (sadece erkekler için), Makedonya, Moğolistan, Senegal, Sırbistan, Tanzanya ve Ukrayna olmak üzere 14 ülke bulunuyor.

İlgili bağlantılar

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG