Erişilebilirlik

Fransa Mali’ye Takviye Birlik Gönderiyor


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu’ndan (BADEİT) askeri destek gelinceye kadar Mali’nin kuzeyini kontrol eden İslamcı militanlara karşı asayişi sağlamak üzere ülkeye 750 asker daha göndereceklerini açıkladı. Hollande ayrıca Fransız jetlerinin, ülkenin güneyine inmeye çalışan militanlara karşı dün gece yeni bir hava saldırısı düzenlediğini de sözlerine ekledi.

BADEİT İletişim Direktörü Sonny Ugoh, geçen ay Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Mali’ye konuşlandırılmasını kararlaştırdığı 3000 askerin ülkeye gelmesinin bir haftayı bulabileceğini söyledi.

Ugoh, aslında bu birliklerin Mali’ye Eylül ayından önce gelmesinin planlanmadığını ancak İslamcı militanların saldırıya geçmesi ve Diabaly şehrini ele geçirmesi üzerine BADEİT üyelerinin Mali’nin toprak bütünlüğünü korumasına yardım etmek için bu süreci hızlandırdıklarını belirtti.

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud, Afrikalı güçlere komuta edecek Nijeryalı generalin Mali’nin başkenti Bamako’ya geldiğini söyledi. Mali’nin komşusu ülkelerden Nijer, Burkino Faso ve Senegal de birlik gönderme sözü vermişti.

Fransa’nın göndereceği takviye birliklerin Mali’ye Cuma günü ulaşması bekleniyor. Araud, militanların başkent Bamako’yu ele geçirmesinden endişe duyan Fransız hükümetinin Mali’ye askeri destek verme kararı aldığını ifade etti.

Bu arada, Amerikan yönetimi, Fransa’ya lojistik destek sunmaya hazırlandığını açıkladı. Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta, Amerika’nın bölgedeki insansız hava uçakları sayesinde operasyona istihbarat desteği sağladığını hatırlatarak, Washington’un sınırlı lojistik destek sağlamayı planladığını da belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Fransa’nın liderlik ettiği askeri müdahaleyi memnuniyetle karşıladığını söyledi. Ban, bu müdahalenin militanları durduracağını umduğunu da sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG