Erişilebilirlik

Fransa Maliye Bakanı Lagarde IMF Başkanlığı İçin Destek Turunda


Christine Lagarde destek turuna Brezilya'dan başladı
Christine Lagarde destek turuna Brezilya'dan başladı

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Uluslararası Para Fonu’na başkan seçilmesi durumunda Brezilya ve diğer yükselen ekonomilere kurum içinde daha fazla söz hakkı vermeyi vaat etti.

Lagarde, IMF başkanlığına destek turlarının ilkine Brezilya’dan başladı. Brezilya, IMF başkanlığı için Fransa Maliye Bakanı Lagarde ile Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens’e destek arasında henüz karar vermediğini bildiriyor.

Avrupa Birliği’nin adayı olan Christine Lagarde Brezilya’nın ardından Hindistan, Çin ve bazı Afrika ülkelerini ziyaret ederek IMF başkanlığı için destek arayacak.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa ülkeleri ve Amerika arasında varılan anlaşma gereği IMF’nin başkanlığını Avrupalı, Dünya Bankası’nın başkanlığını da Amerikalı yetkililer üstleniyor.

Amerika Maliye Bakanı Timothy Geithner, gerek Lagarde, gerekse Meksikalı aday Carstens’i­, IMF başkanlığı için “güvenilir ve becerikli kişiler” diye tanımladı.

IMF başkan adaylarını 17 Haziran’da açıklayacak, başkan seçimi ise 30 Haziran’da yapılacak. Yeni başkan, tecavüz girişimi suçlamasıyla New York’ta yargılandığı için istifa etmek zorunda kalan eski IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn’ın yerine geçecek.

XS
SM
MD
LG