Erişilebilirlik

Fransa: ‘Kobani için Türkiye ile temastayız’


Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, “IŞİD’in Kobani’de durdurulması için her şeyi yapmalıyız. Bunun için Türk yetkililerle temastayız. Harekete geçiyoruz ” diye konuştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla arayan Fabius, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın da, IŞİD’e karşı Kobani’de nasıl bir eyleme geçileceğini kararlaştırmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini açıkladı.

Suriye’nin Türkiye sınırındaki Kürt bölgesi Kobani’de dün IŞİD’in siyah bayrağı dalgalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyaya Kobani’nin düşmek üzere olduğu uyarısında bulunarak, “IŞİD’in ilerlemesinin durdulması için herşeyin yapılması gerektiğini” açıkladı. Bunun üzerine Fransız yetkililer, Türk muadilleriyle temasa geçerek Kobani’ye nasıl bir müdahalede bulunulacağını tartıştılar.

Fransız Ulusal Meclisi’nde konuya ilişkin bir soruya yanıt veren Dışişleri Bakanı Lurent Fabius, “IŞİD teröristlerinin durdurulması ve geri püskürtülmesi için her şey yapılmalı” dedi. Fabius, Türk meslektaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda “durumun aciliyeti karşısında verilecek tepkiyi” konuştuklarını, Cumhurbaşkanı Hollande’ın da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak aynı konuyu görüşeceğini açıkladı.

Çavuşoğlu Paris’e geliyor

IŞİD ile YPG (PYD’nin askeri kanadı) güçlerinin kıyasıya savaştığı Kobani’nin hayati önem taşıdığını vurgulayan Fabius, YPG adını kullanmadan, “Alanda IŞİD ile savaşan silahlı birliklerle işbirliğimizi de artırıyoruz. Orada trajedi büyüyor ve hepimiz harekete geçmeliyiz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Cuma günü Paris’e gelerek Fransız meslektaşı Fabius başta olmak üzere Fransız muhataplarıyla Kobani’ye müdahale konusunu yüz yüze görüşecek.

Fransa, bugüne kadar yalnızca Irak’ta askeri operasyon gerçekleştirmeyi kabul etti. Suriye’de hava operasyonuna girmeyi ise, bunun Esad rejimini güçlendireceği kaygısıyla reddetti.

Ancak bu görüşmelerin ardından Türkiye ve Suriye’nin Esat rejimi ile işbirliği yapmama ve Suriye’de operasyona girmeme konusundaki tavırlarında bir değişiklik olabilir.

Kobani’de üç haftadır süren ve geçtiğimiz hafta yoğunlaşan çatışmalarda 400’ü aşkın kişi öldü.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG