Erişilebilirlik

Fransa Kadına Karşı Şiddete Savaş Açtı


Fransa’da her 3 günde 1 kadın aileiçi şiddet yüzünden ölüyor. Fransız Hükümeti, kadına yönelik şiddetin engellenmesi için yeni bir eylem planı uygulamaya koydu

Fransız hükümetine 66 milyon Euro’ya mal olan yeni planla, kadınlara daha çok sığınma evi, acil yardım telefonu, hukuki ve psikolojik destek ve şiddet uygulayan eşe daha ağır cezalar getiriliyor.

Kadın Hakları Bakanı Najat Vallaud Belkacem tarafından hazırlanan ve hükümete sunulan 3 yıllık plan ile Fransa’da aile içi şiddete karşı alınan önlem ve araçlar iki katına çıkarılıyor. Hollande-Ayrault hükümeti tarafından uygulamasya konan 4’üncü plan, kadına yönelik şiddeti ‘toplum sağlığının’ öncelikli konusu olarak ele alıyor. Bakan Belkacem, kadınların tecavüz ve şiddet durumunda hala sessiz kaldıklarını, her yıl 10 bin kadının (her gün 27 tecavüz) tecavüz iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu ancak bunun gerçek rakamların çok gerisinde olduğunu söyledi. Tecavüz hakkında daha kolay delil toplanabilmesi için kadının başvurduğu sığınma ve ilk yardım evlerine ‘acil tanımlama seti’ dağıtılacağını duyuran Belkacem, Amerika’da bu setlerin kullanıldığını, kadın üzerindeki kanıtların derhal toplanabilmesi ve DNA tespiti ile tecavüzün ıspatlanmasını hızlandırıcı etki yaptığını savunuyor.

Her yıl 220 bin kadın koca şiddeti görüyor

Fransız İstatistik Kurumu INSE’nin son rakamlarına göre, Fransa’da 2010 ve 2011 yıllarında toplam 1 milyon 200 bin kadın fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldı. Her yıl 220 bin kadın aile içi şiddet görüyor ancak bunların yalnızca 3’te 1’i polise başvuruyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir çalışma 2012 yılında 148 kadının aile içi şiddet nedeniyle yaşamını yitirdiğini gösteriyor. Bu da her 3 günde 1 kadının koca şiddeti nedeniyle öldüğü anlamına geliyor. Ölümleri engellemek için atağa geçen hükümet şu önlemleri uygulamaya koyacak:

  • Yeni planla hükümet kampanyalar düzenleyerek, kadınları suç duyurusunda bulunma konusunda cesaretlendirecek. Kadınlar özel bir hattı aradıklarında anında güvenlik birimleri harekete geçecek.
  • Kadınlar karakola başvurduğunda, şiddet hafif de olsa, polise eşi yoklama zorunluluğu getrilecek. Ve düzenli olarak şiddet eğilimli eş kontrol edilecek.
  • Karakollarda uyarı niteliğindeki ‘işlemsiz suç duyurusu’ uygulaması değil, polis takibi içeren suç duyurusu işleme konacak.

1650 sığınma evi

  • Şiddet kurbanı kadının, sığınma evine gitmesi, çocuklarının bakımı gibi her türlü işlemini kolaylaştırmak için karakol ve jandarma birimlerinde sosyal uzmanlar görevlendirilecek ve bunların sayısı 2017’ye kadar 350’ye çıkarılacak.
  • Yine 2017 yılına kadar 1650 yeni kadın sığınma evi kurulacak. Buraarda görevli kişiler gerekli formasyon eğitimini alarak göreve başlayabilecekler. Kadının sağlığı, adli ve idari ihtiyaçlarını karşılayacak eğitime sahip olacaklar.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG