Erişilebilirlik

Fransa: 'Kimyasal Silah Emrini Esat Verdi'


Pazar Gazetesi Journal du Dimanche, Fransız istihbarat servisinin parlamentoya sunulacak ‘Esad rejiminin kimyasal silah kullandığını’ önesüren raporunu yayınladı

Fransız ve uluslararası kamuoyunu ikna etmek amacıyla hazırlanan ve cumhurbaşkanı François Hollande’a sunulan 4 sayfalık özet raporda, “Esat’ın 1000 ton kimyasal silah depoladığı, Guta saldırısının Esat’dan başkasının talimatıyla gerçekleşemeyeceğini, ancak Esad’ın Guta saldırısının ertesi günü top atışlarıyla delilleri yok ettiği” iddia edildi.

“Esat’ın 1000 ton kimyasal silahı var”

Pazar Gazetesi Journal du Dimanche Dış Güvenlik İstihbarat Genel Müdürlüğü ile Ordu İstihbarat Müdürlüğü tarafından, milletvekilleri ve kamuoyuna açıklanmak üzere hazırlanan 4 sayfalık raporun özetini yayınladı. Fransız gizli servisinin Suriye’ye ilişkin 30 yıllık bilgileri ile son kimyasal saldırıda ele geçirilen delillere dayanan raporda, bir uydu fotoğrafı ile desteklenen Şam’ın kuzeyindeki Barzah kentindeki kimyasal silah deposunun fotoğrafı yer aldı.

Sadece bu sitede Esat’ın 1000 ton kimyasal silah depoladığı bilgisi verilen rapora göre, Barzah sitesindeki kimyasal laboratuvar Fransız gizli servisi tarafından uzun düredir izleniyor. Esat’ın elinde Sarin gazı’nın yanısıra, insan yapımı en zehirli gaz olarak bilinen VX de de stok edildiği iddia ediliyor. Barzah sitesinde kimyasal silahların yanısıra onları taşımak ve kullanmak için çok sayıda füze, roket ve bomba bulunuyor.

Bütün bu silahların depolandığı laboratuvar yalnızca Esat ve onun yakınındaki bir kaç kişinin talimatıyla harekete geçiyor. Raporda, “Guta saldırısının ise Esat’ın talimatı dışında gerçekleşemeyeceği” belirtiliyor. Esad’ın Barzah hariç, Halep ve Homs kentlerinde de kimyasal depoları olduğu bilgisine de yer veriliyor.

Esat delilleri yok etti

Journal du Dimanche gazetesi,Bütün bunlara rağmen, hiçbir delil Esat’ın bu kimyasalları kullandığını ya da bir hata sonucu harekete geçtiğini ıspatlamıyor. Ama Fransız gizli servisi raporunda saldırının hemen ertesi günü Esat’ın top atışlarıyla delilleri yok ettiğini belirtiyor ifadesini kullandı.
Esat’ın kimyasal silah kullanıp kullanmadığını belirlemek üzere görevlendirilen ve La Haye’e dönen BM heyeti, bütün analizlerini değerlendirilmesi için 3 haftaya daha ihtiyacı olduğunu açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG