Erişilebilirlik

Fransa IŞİD’i Havadan Vurdu


Bu güne kadar “Esad rejiminin güçendirir ”endişesiyle Irak’ta sürdürdüğü hava operasyonunu Suriye’ye kaydırmaktan çekinen Fransa 27 Eylül Pazar günü Suriye’de IŞİD mevzilerini havadan vurdu. New York’tan açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Pazar sabahı yapılan hava operasyonuyla IŞİD’in Suriye’nin doğusundaki Dar ez Zor’da bulunan eğitim kampının bombalandığını ve kampın tümüyle tahrip edildiğini açıkladı.

Hollande, “ Hava operasyonuyla, Der ez Zor yakınlarında, Suriye’nin doğusunda bir kamp hedef alındı. 7 Eylül’de gönderdiğimiz keşif uçakları hedefleri belirlemek için görevlendirildi. Bu operasyon kendi ulusal sınırlarımızda güvenliği sağlamak ve saldırıları önceden istihbarat almak için bir nevi meşru müdafaa operasyonudur. Hedefler keşif uçuşları ve koalisyonun verdiği istihbarat sayesinde belirlenmiştir. Askeri gücümüz hedeflerine ulaşmış, eğitim kampı tümüyle tahrip edilmiştir ” dedi.

Operasyonda 6 uçağın kullanıldığını ve sivil kaybın olmadığını da vurgulayan Hollande, “Fransa, bu adımında kimseyi dışlamadan, herkesle konuşuyor. Ama Suriye’nin geleceği Başar Esad’dan geçmiyor” dedi. Hollande, önümüzdeki hafta da IŞİD mevzilerine yönelik bombardımanların devam edeceğini duyurdu.

Valls: “Fransa operasyonu bağımsız yapıyor”

Fransa’da açıklama yapan Başbakan Valls de, “Suriye’den Fransa’ya saldırı organize ediyorlar. Bu BM Şartı’nın 51’inci maddesine dayanarak meşru müdafaa hakkımızı doğuruyor. Bu haktan yola çıkarak operasyon gerçekleştiriyoruz. O kamplarda Fransa’ya saldırı yapacak kişileri yetirştiriyorlar. Biz koalisyon güçlerine katılmıyoruz. Bağımsız, otonom olarak operasyonu sürdürüyoruz. Fransız ordusu Fransa’yı tehdit eden tüm mevzileri vuracak” diye konuştu.

Esad rejimiyle temas

Holland, her ne kadar Başar Esad ile doğrudan bir diyaloğu reddetse de, operasyonla Fransa, Baas rejimiyle görüşmelere fiilen başlamış oldu. Holland ve Valls Amerika ile koalisyona girilmediğini ve Fransa’nın otonom olarak hareket ettiğini de ısrarla vurguluyorlar. Ancak Savunma Bakanı Jean Yves Le Drian fiili durumu, “Amerikalılar tarafından yürütülmekte olan Suriye hava sahasının güvenliğine katıldık, ama kendi değerlendirme, hedef belirleme ve istihbarat alma özgürlüğümüze sahibiz” diye açıkladı.

Fransız ordusu 7 Eylül’den bu yana Suriye’ye keşif uçuşları gerçekleştiriyor. Fransız savunma bakanlığı, hava bombardımanı yoğun bir tempoda devam etmeyeceğini, Fransa IŞİD’in eğitim kamplarını, silah ve mühimmat depolarını vurmaya devam edeceğini belirtiyor.

Rakka semalarında Rus, Amerikan ve Suriye güçleri

IŞİD’in merkezi olarak kabul edilen Rakka kenti semalarını Rus, Amerikan ve Suriye uçakları kaplamış durumda. Şam ordusu IŞİD mevzilerine saldırıları yoğunlaştırıken, Şam’ı destekleyen Rusya da Suriye’deki askeri varlığını güçlendirdi. Rusya, 30 kadar Sukhoi 24 ve 30 saldırı ve keşif uçağını Rakka semalarında uçuruyor. Fransız ordusu başlarda Suriye uçaklarının bulunduğu semalarda bombardımana gimeyeceklerini açıkladı. Ancak Esad rejiminin bombaladığı Dar Ez Zor ve Rakka civarında operasyona başladı. Le Monde gazetesi, bu değişimin Fransa’nın, IŞİD’e karşı, fiilen Amerika ve Suriye ordusuyla koordinasyona girdiğini gösterdiğini dile getirdi. Savunma Bakanı Le Drian, Le Monde’a “Suriye ve rus ordusuyla karşılıklı istihbarat alış verişi yapmadıklarını” dile getirdi.

Esad’sız çözüm şimdilik rafa kalktı

BM’nin 70’inci Genel Kurulu’na katılmak için New York’a giden Hollande, İran yönetimiyle Suriye’de çözümü görüşecek. Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise, Suriye’de geçiş hükümetinin esaslarını görüşmek üzere Amerikan, Rus, Birleşik Arap Emirliği, Suudi, Türk ve Iraklı muhataplarıyla bir araya gelecek.

Ancak Suriye krizinin 4’üncü yılında Batı’nın « Esad dışı politik çözüm » stratejisi, Pentagon’un eğit-donat çerçevesinde eğittiği Suriyeli askerlerin El Nusra’ya katılması fiyaskosu ve Rusya’nın bölgede güçlenmesi üzerine çıkmaza girdi. Amerika doğrudan Suriye ve İran yönetimleriyle müzakereye girerken, Cumhurbaşkanı Hollande, BM’nin Suriye konulu yeni bir uluslararası konferans toplaması çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG