Erişilebilirlik

Fransa Irkçılığa Savaş Açtı


Fransa Başbakanı Manuel Valls, ülkede endişe veren bir seviyeye ulaşan ırkçılıkla mücadele için hükümetin uygulayacağı yeni eylem planını açıkladı. Valls, ırkçılıkla mücadele planı için 3 yıl boyunca 100 milyon Euro’luk bütçe ayırdıklarını belirterek, “Irkçılık, anti-semitizm, Müslümanlar’dan, yabancılardan ve eşcinsellerden nefret ülkemizde kabul edilemez bir hızla yükselmekte. Fransız Yahudileri artık Yahudi oldukları için korkmamalı, Fransız Müslümanları Müslüman olduklarından utanmamalı,” dedi.

Charlie Hebdo saldırısının ardından anti-semitik saldırılara sahne olan Paris’in banliyölerinden Creteil’de yeni planı açıklayan Başbakan Valls’e hükümetten de çok sayıda bakan eşlik etti. Valls’in açıkladığı plana göre, eğer yeni düzenlemeler parlamentoda da kabul görürse, nefret söylemine getirilecek cezalar artırılacak, hakimlere bu suçları işleyenleri yargılayabilmeleri için daha geniş yetki ve kolaylık getirilecek. Irkçılık ve anti-semitizm hafif suçlar arasında yerini alacak, hükümet ayrımcılığa karşı bir grup oluşturarak, ülkede ayrımcılığın giderilmesi için alınması gereken “cezai ve pedagojik” önlemleri belirleyecek. Her yıl ırkçılık ve ayrımcılıktan verilen cezaların bilançosu yayınlanacak.

Valls : “İnternetteki pasif dönem bitti”

Yeni düzenlemeler arasında İnternet üzerinden işlenen nefret suçları da yer alacak. “İnternet üzerinden işlenen nefret söylemine karşı pasif dönem bitmiştir,” diyen Valls, hükümetin internet sağlayıcılarına, Fransız yasalarına uygun bir dil kullandırılması ve bunun takibi zorunluluğu getireceklerini açıkladı. İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan bir birim, internet üzerinden işlenen suçları takip edecek. Gerektiğinde bu suçu işleyenlere “e-uyarı” göndererek suçun tekrarını engellemeye çalışacak.

Okullarda önlem

Irkçılıkla mücadele kapsamında, öğretmenlerin eğitimleri güçlendirilecek. Okul müdürleri ırkçılık vakalarını yetkililere bildirmekle zorunlu kılınacak. Sınıflara her yıl bir anıt mekanını ziyaret etme zorunluluğu getirilecek. Sporculardan 1000 elçi belirlenecek ve bu elçiler okullarda öğrencilerle biraraya gelerek ırkçılık karşıtı mesajlar aktaracak. Amatör kulüplerde, her spor liginde ırkçı eylemlerin ihbarı için “yeşil numara” belirlenecek.

Tanıtım kampanyası yapılacak

Irkçılıkla mücadele planının en önemli parçalarından birisi de tanıtım kampanyasıyla toplumun bilinçlendirilmesi olacak. 2015 yılının ortalarında medya organları üzerinden kampanya başlatacak olan hükümet, yılın son çeyreğinde aktif ve çok yönlü bir kampanya daha yürütecek. Yalnızca tanıtım kampanyası için her yıl 25 milyon Euro’luk bir fon ayıracak olan hükümet, yerel yönetimlere de bu kampanyaları yürütme görevi verecek. Sanatçılar, artistler, entelektüellerden gönüllü olarak bu kampanyalara destek vermeleri istenecek. Her il yönetiminde ırkçılık ve anti-semitizmle mücadele edilmesini organize edecek birimler oluşturulacak.

Rakamlar kaygı veriyor

Fransa’da, İslamafobi İzleme Derneği rakamlarına göre, 2015 yılının ilk çeyreğinde islamafobik saldırıların sayısı 3 kat artarak 226’ya ulaştı. Aynı durum Yahudi toplumu için de geçerli. Geçtiğimiz yıla oranla Yahudi mekanlarına yapılan saldırılar da iki kat arttı. Özellikle hassas banliyölerde yükselen Yahudi karşıtlığı ve Yahudi birimlerine yönelik cihatçı saldırılar nedeniyle Fransız Yahudileri İsrail’e göç etmeye başladı. 2012 ve 2014 yılları arasında Fransa’dan İsrail’e göç eden Yahudi sayısı dört kat arttı. Fransa, Avrupa’dan İsrail’e en çok vatandaş gönderen ülke.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG