Erişilebilirlik

Fransa: 'İnkar Yasası Yeniden Gündemde'


AİHM Başkanı Jean-Paul Costa yeni inkar yasasını hazırlamakla görevlendirildi
AİHM Başkanı Jean-Paul Costa yeni inkar yasasını hazırlamakla görevlendirildi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa’da yasayla kabul edilen “Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören, ancak AİHM ve Fransız Anayasa Konseyi tarafından aynı gerekçelerle reddedilen İnkar Yasası’nı yeniden getirmek için düğmeye bastı. Fransız eski AİHM Başkanı Jean-Paul Costa’yı görevlendirdiğini dile getiren Hollande, “Güçlü ve reddedilmeyecek bir yasa çalışması için Costa’yı görevlendirdim” dedi.

Fransa’da bulunan Ermeni derneklerinin çatı örgütlenmesi Fransa Ermeni Dernekleri Koordinasyon Komitesi (CCAF)’nin yıllık geleneksel yemeğine katılan Hollande, İsviçre makamlarının inkar suçundan yargıladığı Doğu Perinçek’in davayı AİHM’e götürmesinin ardından Perinçek Davası’na Fransa olarak müdahil olduklarını hatırlattı. Hollande, “Maalesef oradan bizi memnun edecek bir sonuç çıkmadı. Ama devam etmeliyiz. Hukuk etrafında hareket etmeliyiz. Anayasa, uluslararası hukuk çerçevesinde bu mücadeleyi sürdürmeliyiz” dedi.

Yeniden reddedilme ihtimali olan bir yasanın hazırlanmasının “korkunç bir başarısızlık” olacağına dikkat çeken Hollande, “Yaşadığınız hayal kırıklığını biliyorum. Biz de aynı hayal kırıklığını yaşadık. Belli ki bu yasa seçimler öncesi alelacele getirilen bir yasaydı. Eğer yine böyle bir yasa hazırlanır ve Anayasa Konseyi ve AİHM tarafından reddedilirse bu Fransa ve Ermeniler’in mücadelesi açısından korkunç bir başarısızlık olur. İnkarcılığın büyük başarısı olur” dedi. Jean-Paul Costa’nın, Fransa’nın en büyük hukukçularından olduğuna dikkat çeken Hollande, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi başkanlığı yapmış. Bu konuyu ondan daha iyi bilecek birisi yok. Kendisinden güçlü ve reddedilemeyecek bir yasa hazırlamasını istedim. Çok kısa süre içinde bir çalışma yürütecek ve bana hiçbir yasal engelin oluşmayacağı bir öneri sunacak” diye konuştu.

Bu girişiminin yaklaşan seçimlerle bir ilgisi olmadığını da vurgulayan Hollande, Türkiye ve Ermenistan’ın diyalog için her zaman Fransa’yı yanında bulabileceğini de sözlerine ekledi.

Hollande’ın girişimi sonuç verir mi?

Hollande’ın AİHM eski Başkanı Costa’ya verdiği yeni misyon, hukukçular ve diplomatlar arasında “imkansıza yakın bir girişim” olarak değerlendirildi. AİHM’in konuyla ilgili Perinçek Davası için aldığı net karar ve ardından 8 Ocak’ta Fransız Anayasa Konseyi’nin aldığı karar, “Ermeni soykırımına ilişkin inkar yasası hazırlanmasını olanaksız” kılıyor. Zira hem AİHM kararında, hem de Anayasa Konseyi’nin bir Yahudi vatandaşla ilgili olarak aldığı ve Türk derneklerinin de taraf olduğu kararda, “Yahudi soykırımı ve 1915’te Ermenilerin yaşadıklarının hukuki açıdan birbirinden tümüyle farklı olduğu, Ermeni soykırımının hiçbir uluslararası ve ulusal mahkemede yargılanmadığı” belirtiliyor.

Profesör Chagnollaud: ‘İnkar yasalarının önü kapatıldı’

Türk derneklerine davada hukuk danışmanlığı yapan Sorbonne Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Fransız Anayasa Profesörü Dominique Chagnollaud, “AİHM’in ve ardından Anayasa Konseyi’nin aldığı kararlar bu konuda son derece açık. Yeniden bir inkar yasası çıkartılmasına kapıları tümüyle kapatıyor. Her iki mahkeme de açıkça 1915 ve 45 farkını ortaya koyuyor. Ayrıca ırkçı nefrete dönük bir söylem olmadığı sürece de fikir beyan etmenin yasal olduğunu dile getiriyor. Costa önemli bir hukuçu ve AİHM’in kararının ne anlama geldiğini çok iyi bilir. İzlemek lazım. Bakalım nasıl bir sonuca ulaşacak” diye konuştu.

Paris’te görevli Türk diplomatlar ise “Bekleyip görelim. Elbette yakından izliyoruz” diyerek girişimin bir sonuç vermeyeceğini ancak Hollande’ın yaklaşan seçimler nedeniyle böyle bir girişimde bulunmuş olabileceğini” hatırlatıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG