Erişilebilirlik

Fransa ile Rusya Arasında "Veto" Krizi


Türkiye ile uçak krizi nedeniyle uzun süre diplomatik kriz yaşayan ve Suriye konusundaki uzlaşmazlık nedeniyle Amerika ile köprüleri atan Rusya, şimdi de Fransa ile yeni bir krizin eşiğine geldi.

Fransa'nın, Halep için BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu karar tasarısını veto eden Rusya arasında diplomatik kriz patladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 19 Ekim'de Ortodoks Katedrali'nin açılışı için Paris'e gelecek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşüp görüşmeme konusunda "henüz net karar almadığını, Halep'te savaş suçları işlenirken, Putin ile Elysee'de görüşmenin bir faydası olup olmadığını sorguladığını" açıkladı.

Putin'in, aylar öncesinden belirlenen Paris programı çerçevesinde Hollande ile Elysee Sarayı'nda bir araya gelmesi bekleniyordu. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçen hafta Moskova'dan yaptığı açıklamada Putin'in 19 Ekim ziyaretinde Hollande ile de görüşeceğini duyurdu. Ancak, geçen Cumartesi günü toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde, Fransa'nın "Halep'te bombardımanların durdurulması ve 'no-bombing zone' (bombalanması yasak güvenli bölge) kurulmasını" öngören karar tasarısını Rusya'nın veto etmesi ziyareti belirsizliğe itti.

Oylamadan önce, "Fransa'nın Halep ile ilgili karar tasarısını veto eden bir ülke dünya kamuoyunun gözü önünde inandırıcılığını yitirecektir" diyen Hollande, Rus vetosunun ardından, "Rusya'nın Suriye'deki tutumu nedeniyle, şimdi Putin ile görüşüp görüşmemem gerektiği sorusunu kendime soruyorum. Halep'teki savaş suçlarından sonra bu görüşme gerçkten faydalı mı, gerekli mi?" dedi.

TMC televizyonunda yayınlanan "Quotidien" adlı programa katılan Hollande, Halep'te ciddi savaş suçu işlendiğini belirterek, "Bu suçu işleyenler, Uluslararası Ceza Mahkemesi dahil her platformda hesabını vermeliler" diye konuştu.

Putin en son Kasım 2015'te, tüm dünya liderlerini bir araya getiren BM Dünya İklim Anlaşması COP 21 zirvesine katılmak için Paris'e gelmişti.

Rusya 5'inci kez veto etti

Rusya, Suriye krizinin patlak verdiği 2011 yılından bu yana, beşinci kez Esat rejimini cezalandıran karar tasarısını veto etti. Ancak Fransa'nın hazrladığı karar tasarısının reddedileceği salona girilmeden biliniyordu.

Fransız diplomatlar, oylamanın bir yenilgi olmadığını, ilk kez Çin'in oylamaya katılmayarak Rusya'yı yalnız bıraktığını ve Suriye'de çözümü kimin engellediğinin gözler önüne serildiğini vurgulayarak, "Rusya uluslararası toplumdan izole olmuştur" görüşünü savundu.

Fransa, konuyu BM'nin dışındaki platformlarda da gündeme getirmeye devam edecek. Hollande, bu hafta katılacağı Avrupa Konseyi Genel Kurulu'nda da Halep'i ele alacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG