Erişilebilirlik

Fransa Güvenlik Nedeniyle Türkiye’deki Diplomatik Temsilciliklerini Kapattı


Fransa İstanbul Başkonsolosluğu
Fransa İstanbul Başkonsolosluğu

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu güvenlik gerekçesiyle faaliyetlerine ara verdi.

Büyükelçiliğin internet sitesinden yapılan açıklamada 14 Temmuz Ulusal Günü kutlamalarının iptal edildiği de duyuruldu.

Büyükelçilik, Türk makamlarıyla iletişim halinde olduklarını da vurguladı.

Açıklamada “Ankara, İstanbul ve İzmir’de düzenlenmesi öngörülen 14 Temmuz kutlamaları iptal edilmiştir. Kararla ilgili Türk Makamları bilgilendirilmiştir. Kendileriyle sürekli iletişim halindeyiz. Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği ve Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu, 13 Temmuz 2016 Çarşamba günü saat 13.00’dan itibaren, ikinci bir emre kadar, kapalı olacaktır. Anlayışları için Türkiye’de yaşayan Fransız topluluğuna ve tüm davetlilerimize teşekkür ederiz” dendi.

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu: Konsolosluk ve Fransız Kültür Merkezi yeni bildirime kadar kapalı

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach da şahsi Twitter hesabından verdiği bilgide Türk yetkililerle irtibat halinde olduklarını yazdı.

Domenach, “Güvenlik nedeniyle, İstanbul’daki 14 Temmuz Resepsiyonu iptal edildi, tıpkı İzmir ve Ankara’da gibi. Türk yetkililerle irtibat halindeyiz. Konsolosluğumuz ve Fransız Kültür Merkezi, yeni bir bildirime dek kapalı olacaktır” dedi.

Domenach’ın sosyal medya hesabına çok sayıda büyükelçilik, başkonsolosluk ve kültür merkezinin kapatılmasını eleştiren Tweetler atıldı.

Türkiye’de çoğu İstanbul’da olmak üzere yaklaşık 8500 Fransız yaşıyor. Bu rakam Alman, İngiliz ve Amerikalılardan sonra Türkiye’de yaşayan en fazla Batılı ülke nüfusuna tekabül ediyor.

Almanya da 16 Mart’ta diplomatik misyonlarını kapatmıştı

Fransa, güvenlik gerekçesiyle diplomatik faaliyetlerine ara veren ilk ülke değil. Almanya da 16 Mart’ta Ankara’daki büyükelçiliği ve İstanbul’daki başkonsolosluğu ile birlikte her iki ildeki liselerini “terör tehdidi” nedeniyle kapatmıştı.

Bu kapatmalar da Türkiye’de tepki çekmiş ancak 19 Mart’ta intihar saldırganı ile birlikte beş kişinin öldüğü İstiklal Caddesi terör saldırısı meydana gelmişti.

Türkiye son günlerde ardarda gelen intihar saldırılarının hedefi oldu. Geçen ay sonunda İstanbul Atatürk Havalimanı’nı hedef alan intihar saldırısında 40’ın üzerinde kişi yaşamını yitirdi. Türk yetkililer, saldırının IŞİD terör örgütü tarafından düzenlendiğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG